Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Marko Sudinja i Vice Lušić

Zlatni Zadrani: "Sjajno iskustvo, a sad po medalju u Poreč"

Autor: Alen Plahinek

14.05.2024. 13:31
Zlatni Zadrani:

Foto: RK Zadar 2013



U nedjelju kasno navečer mladi rukometni junaci, Marko Sudinja i Vice Lušić, članovi Zadra 2013, vratili su se u svoj grad nakon što su branili boje hrvatske mlađekadetske rukometne reprezentacije na Mediteranskom prvenstvu u Ankari (Turska). Hrvatski rukometaš osvojili su zlatno odličje i titulu prvaka Mediterana.


– Još nisam ni svjestan svega ovoga što se događalo. Još uvijek dolazim k sebi od putovanja. Bilo je sve odlično organizirano, meni je malo problem bila hrana jer je to drugačija kultura, drugačija kuhinja i bio je problem što jako malo ljudi govori engleski. Za mene, prvo veće natjecanje s reprezentacijom. Sretan sam i ponosan, ali prije svega mi je čast što sam izabran među 20-ak najboljih u Hrvatskoj u ovoj kategoriji. Za to se trenira. Igrali smo tri puta po 15 minuta, što je drugačije nego što igramo u ligi, ali u takvom formatu igrali smo već na nekim turnirima, tako da nije bio problem naviknuti se – prokomentirao je Sudinja, dok Lušić tvrdi kako su se već dojmovi slegli.


– Slažem se s Markom, organizacija svega tamo je bila odlična. Napravili su jako dobar raspored igranja, tako da smo samo prvi i drugi dan natjecanja imali dvije utakmice u danu, ostale dane po jednu. Imali smo dovoljno vremena i fizički i psihički se odmoriti, analizirati što može i treba bolje te se pripremiti za sljedećeg protivnika. Najdraža utakmica bila mi je finale protiv Rumunjske. Mi i Francuzi bili smo s mlađom generacijom od ostalih na turniru, znači mi smo bili po godinu-dvije mlađi od ostalih i onda dođete u finale protiv starijih Rumunja i onako ih pregazite. Utakmica koju ću pamtiti dugo. Prvi puta sam letio avionom, to mi je također nešto po čemu ću pamtiti ovo Prvenstvo. Meni su se slegli dojmovi, samo sam umoran još uvijek od svega. Već sam ranije bio na kampovima reprezentacije, tako da sam svjestan da sam među najboljima u svojoj generaciji i želim tu ostati – sumirao je Lušić.




Obojica su članovi generacija U-15 i U-17 Zadra 2013. Kao prvaci Dalmacije u generaciji do 15 godina odlaze na završnicu u Poreč, dok je ista ta završnica za malo izostala u generaciji do 17 godina.


– Očekujemo medalju u Poreču. Svjesni smo svoje kvalitete, odradili su jako dobru sezonu u Dalmaciji i ne trebamo se nikoga bojati. Koje će boje biti medalja to je teško reći. U generaciji do 17 godina nije niti bio neki pretjerani cilj izboriti Poreč, nego učiti igru i fizički se probati nametnuti starijim igračima – sumirao je Sudinja, a Lušić potvrdio njegove tvrdnje.


– Bude li malo sreće u Poreču možemo i do zlata. U-17 nam je bilo veliko iskustvo. Jako puno mi je pomoglo u rukometnom razvoju, kako fizički tako i u brzini reakcija, razmišljanju, itd. Upoznao sam puno dobrih ljudi, novih prijatelja – zaključio je Lušić.