Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

kup regija jug

Zadru pobjeda u velikom susjedskom derbiju

Autor: Alen Plahinek

07.11.2023. 21:14
Zadru pobjeda u velikom susjedskom derbiju

Foto: Luka Jeličić



Veliki susjedski derbi ponudilo nam je 2. pretkolo Hrvatskog rukometnog kupa Regije Jug, u kojem su se sastali Biograd i Zadar 1954. Otišla je na kraju pobjeda na stranu momčadi s Mocira 37:31. Iako izgleda velikih plus šest, bila je to sve samo ne lagana utakmica. Od samog start vidjelo se da će to biti prava rukometna fešta, ali možemo reći i rat, dvaju velikih susjednih rivala. Iako je rezultat konstantno bio izjednačen, domaćini su bili ti koji su “udarali” ritam utakmici, a Zadrani su lovili rezultat.


S igračem manje Biograjci su uspjeli napraviti mini seriju i u konačnici pobjeći na tri razlike (8:5), no brzo su se Zadrani konsolidirali u obrani i ponajprije zahvaljujući njoj i brzim tranzicijama u napad došli do 9:9.  Minuta odmora trenera Biograjaca, Lea Zorice, urodila je plodom i njegovi su igrači ubrzo povezali tri pogotka. Odmah nakon toga reagirao je i Nino Jerak, trener Zadrana, s minutom odmora kako bi smirio “nabujale” Biograjce.





Probudilo je to Zadrane vrlo jako koji su nanizali četiri gola i poveli s dva razlike (15:13). Bio je to period u kojem su gotovo cijelu zadarski sedmorku na terenu sačinjavali momci kojima je ovo prva puna seniorska sezona.


Napadači ubacili u veću brzinu


Vratili su se Biograjci do minus jedan (16:15) , no gosti su ponovno povezali tri gola i na poluvrijeme otišli s 19:15. Velike zasluge za ovaj rezultat na poluvremenu idu na račun Sandra Bijelića koji je obranio nekoliko velikih zicera Biograjaca.



Gol za gol igralo se drugo poluvrijeme, a u 45. minuti počeli su polagano popuštati živci te je pravi rukometni derbi dobio još jednu, malo agresivniju notu. Gotovo da su golmani nestali u drugom dijelu ili su napadači podigli svoje vještine na višu razinu. U velikoj “gunguli” svega 13 minuta do kraja domaćini su ponajprije vrlo motiviranom Šimi Markiću stigli na minus jedan (28:27). Biogradska dvorana ušla je u ekstazu kada je u 53. minuti vratar Biograjaca Tomislav Tomić zabio s gola na gol na novi, po tko zna koji put, minus jedan.


Posebno su blizu pucanja bili živci nakon točno 55 minuta kada je Marko Žepina grčko-rimskom stilu na pod spustio Bartola Mikuljana,međutim mladi Zadranin brzo se pridigao i i dvama vezanim pogocima praktički zaključio posao. Sedam golova Ivana Čirjaka se pišu, međutim pamti se izvedba Bartola Mikuljana kojem je ovo bila vjerojatno najbolja u seniorskom dresu, a pridodao je i pet golova. Šime Markić s 13 golova bio je ponovno najbolje ime u redovima Biograjaca.