Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

veliki korak

Zadranin Šimun Butić pozvan na pripreme Rijeke

Autor: Zlatko Horvat

12.07.2024. 12:57
Zadranin Šimun Butić pozvan na pripreme Rijeke

Foto: DANIEL KURTI



Među mladim putnicima na pripreme nogometaša Rijeke u Schladming našao se i 18-godišnji Šimun Butić, daroviti ljevonogi krilni napadač, koji je prošloga ljeta stigao na Rujevicu iz Zadra, gdje je prošao mlađe kategorije, dok je jednu sezonu bio u kadetima Hajduka.


Butić je Sopićevo otkriće prvih utakmica priprema, strijelac u pobjedi nad Primorjem iz Ajdovščine (7:1) na Rujevici, a zatim i protiv Nyiregyhaza Spartacusa (3:1) u Schladmingu.


– Dosta se toga promijenilo posljednjih dana. Nadam se da ću nastaviti zabijati. Dobro se dobrim vrati kada se dobro trenira, dobro radi – kaže Šimun Butić, koji se nada da će ga navijači Rijeke dobro upoznati.




Iza njega je dobra sezona u juniorskoj momčadi, gdje Bijeli igraju s ulaznim godištem.


– Velika je razlika između juniorskog i seniorskog nogometa, za koji se treba puno više pripremati. Potrebno je i iskustvo, treba uhvatiti taj ritam i način igre. Pripreme su dosta teške i naporne, ali zato će kroz sezonu biti lakše.


Savjeti


Ne pomaže baš iskustvo kada treba uhvatiti brzanca poput Butića, koji je premijeru u prvoj momčadi imao u posljednjem kolu SuperSport HNL-a prošle sezone protiv Slaven Belupa.


– Nije me lako uhvatiti, brz sam. Nadam se samo da ću imati priliku pokazati što znam i tu svoju lijevu nogu. Nadam se, a to i želim, da će biti minuta u HNL-u. Radit ću, davat ću maksimum, a ako se i ne dogodi, nema veze. Ja ću se truditi.


Na desnom krilu trener Sopić je u ovom dijelu priprema koristio Franju Ivanovića, ali to je pozicija reprezentativca Marca Pašalića. No, po brzini i pokazateljima dužine trke u visokom intenzitetu, Butić je na razini igrača iz – Lige petice.


– Imam od koga učiti. Pogotovo mi Pašalić može puno toga pokazati s obzirom na to da je ljevak. Tu je i Ivanović. Imam dobre učitelje. Dosta toga mi pokazuje i Smolčić. Često smo u duelima jedan na jedan pa mi ukazuje na to kako trebam postaviti tijelo i slično.


Kapetan odrađuje posao… Trener Sopić? Slušam ga, ono što traži pokušavam napraviti što bolje jer želim ostaviti što bolji dojam momčadi i treneru. Nadam se da će biti još utakmica protiv ovako dobrih momčadi.


Stric


Sve je počelo u Zadru, već je s pet godina počeo trenirati.


– Bio sam primoran otići u Hajduk jer se Zadar ugasio. Nisam se baš snašao pa sam se vratio u Zadar u kojem sam odigrao HNL sezonu u konkurenciji kadeta. Tada je došao poziv iz Rijeke. Zapazili su me skaut Rukavina i trener Gajzler na Memorijalu »Hrvoje Ćustić«.


Nije bilo straha da će mi se ponoviti Split, gdje sam otišao dosta rano, s 13 godina. Na meni je samo bilo raditi i pokazati sve što znam. U Rijeci sam nepunih godinu dana i dobro sam se snašao. Sve je odlično, i grad i klub. Zavolio sam sve.


Njegov stric Josip Butić dvije je sezone igrao u Rijeci, od 2003. do 2005. godine. Stric je s Bijelima pod vodstvom Elvisa Scorije osvojio i Hrvatski kup 2005. godine.


– Tu je počela neka ljubav prema Rijeci. Dok sam bio mali, uvijek mi je pričao priče. Recimo, da je kao igrač Rijeke zabio Dinamu iz voleja. Dolazi i na moje utakmice, dobro dođe njegov savjet. Dobar je trener, ima veliko znanje. Sugerira mi da što više trčim i borim se te da mi samopouzdanje ne smije padati.


Nije lako jednom 18-godišnjaku prolaziti pripreme seniorske momčadi koju čekaju kvalifikacije za Europsku ligu.


– Uglavnom odmaram u sobi ili uz bazen. Cimer mi je Bruno Burčul, koji je iz sela Galovac pokraj Zadra. Ali nadam se da ću nakon dugo godina ja biti Zadranin koji će ostaviti trag u Rijeci.