Subota, 14. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Turnir u Širokom Brijegu

Zadrani slomili slavljenika u završnim minutama i osigurali finale protiv Budućnosti

Autor: Andrija Dešpoja

13.09.2024. 21:55
Zadrani slomili slavljenika u završnim minutama i osigurali finale protiv Budućnosti

Foto: HKK SIROKI



Košarkaši Zadra plasirali su se u finale turnira u Širokom Brijegu svladavši u polufinalnom okršaju domaćina Široki rezultatom 75:82 (21:25, 23:16, 18:23, 13:18) i u sutrašnjem finalu koje počinje od 20 sati suprostavit će se podgoričkoj Budućnosti koja je u triler dvoboju nadjačala Split. Nisu ni igrači Danijela Jusupa ostali lišeni muka u okršaju sa slavljenikom koji s ovim turnirom obilježava 50 godina postojanja. Na Pecari se mogla gledati neizvjesna utakmica koja je bila potpuno izjednačena 38 minuta, da bi renomiraniji gosti iskazali kvalitet više i prelomili pitanje pobjednika u završne dvije minute.


Trica domaćina




Zadar je krenuo furiozno te je na krilima kapetana Marka Ramljaka nakon proteka tri minute igre pobjegao na finih osam koševa viška (5:13), što je natjeralo domaćeg stratega Ivana Velića na prvu minutu odmora. To je pokrenulo Široki koji se polako, ali sigurno počeo primicati Jusupovoj momčadi pa se do konca prve dionice prednost gostiju prepolovila (21:25), da bi druga četvrtina zato potvrdila uzlet domaćeg sastava kojem je proradio vanjski šut. Posebno je motiviran bio nedavno odbačeni član svlačionice na Višnjiku Jan Rebec čije su dvije trice dvije minute prije odlaska na odmor donijele preokret stanja na semaforu (38:37), a to vodstvo se podebljalo u završnim sekundama prvog poluvremena do šest koševa (44:38). Potpuni potop s obzirom na vrlo dobru prvu četvrtinu u redovima Zadra spriječio je Karlo Žganec koji je tricom održao zaostatak na jednom posjedu (44:41).


Smirenost u završnici


Široki se pak nije dugo zadržao u vodstvu, već je na startu nastavka Mate Kalajžić tricom pa ukradenom loptom i ubačajem iz kontranapada vratio prednost gostima (44:46), a puno bolja igra Zadranima se djelomično isplatila većim dijelom treće dionice. Kalajžiću su se u napadačkom dijelu pridružili Lovro Mazalin koji se odlično snalazio pod domaćim košem te Amar Gegić koji je preuzeo organizaciju igre pa je semafor tri minute prije završne četvrtine pokazivao četiri plusa (52:56) za Zadar. No, nije se Velićeva momčad mislila predati, štoviše uzvratila je tricom Rebeca za povratak u vodstvo (58:56), a Jusupova momčad se uspjela snaći u samoj završnici te je preko Mazalina osigurala za odlučujućih deset minuta dva koša viška (62:64). Ubačaji su kako se utakmica bližila svome kraju bili sve raritetniji i za jednu i drugu momčad, potvrdit će to mršavih 3:4 u naredne četiri minute, a prvi su rukavicu bacili domaćini koji su ponovno preko Rebeca dohvatili vodstvo (68:67). Time je neizvjesnost za samu završnicu bila zagarantirana, međutim iskusniji član regionalne elite ipak  je uspio pokazati autoritet i pronaći put do pobjede. Ramljak i Mazalin su pronašli lagane poene za povući svoje do tri plusa (68:71), da bi isti protagonisti uz Gegićevo zakucavanje bili zaslužni za pet viška (72:77), na ulasku u posljednjih 120 sekundi utakmice. Široki je potom pokušao tricama nadoknaditi minus, no iskazao je veliku nepreciznost, dok na suprotnoj strani nije propusto Žganec staviti točku na i i osigurati finalni okršaj s Budućnosti. Zadrane je predvodio Mazalin s 20 koševa i pet skokova, Gegić je dodao 19 poena, pet skokova i pet asistencija, Ramljak je ubacio 14 koševa, dok su odlične role odradili Žganec i Kalajžić, s tim da je Jusupov centar bio blizu “triple-double” učinka s devet skokova i sedam asistencija. Kod domaćina je briljirao Rebec s 22 ubačaja.


Danijel Jusup: Dva perioda smo odigrali jako dobro, prvih pet minuta napadački i zadnje tri minute defenzivno. Lošija strana je bila u obrani “pick&rolla”, sporo smo izlazili na “close-out” i oni su pogodili 11 trica u prvom poluvremenu sa šutom od 45 posto. Teško je tako nadati se pozitivnom rezultatu i morat ćemo na tome raditi. Faza dobre obrambene igre će nam biti neophodna i očito nam fali malo kreativnosti u napadu, kad dođe novi igrač nadam se da ćemo to koliko-toliko iskompenzirati, ali da će biti teško već se sada vidi. Vjerujem da ćemo već sutra dogovoriti igrača koji će nam donijeti kvalitetu na vanjskoj poziciji, pred dogovorom smo.




ŠIROKI 75


ZADAR 82




(21:25, 23:16, 18:23, 13:18)


ŠIROKI BRIJEG – GSD Pecara. Gledatelja: 500.


ŠIROKI: Strong 3, Hunter 5, Karamarko 5, Perković 9, Miletić 2, Radivojević, Vujanović 2, Čović 11, Velić 3, Galić, Jambrović 13, Rebec 22. Trener: Ivan Velić.


ZADAR: Mazalin 20, Gilbert, Torbarina, Dundović, Ramljak 14, Wahl 3, Klarica 4, Gegić 19, Proleta, Žganec 10, Kalajžić 10. Trener: Danijel Jusup.