Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ANTONIO MILIN

Zadarski plivač nastupio na Europskom prvenstvu u malim bazenima

Autor: Šime Ćurko

14.12.2023. 13:31
Zadarski plivač nastupio na Europskom prvenstvu u malim bazenima

Foto: PK Zadar



Antonio Milin (24), nekadašnji član Plivačkog kluba Zadar, nastupio je na Europskom prvenstvu u 25 m bazenima, održanom u Otopeniju (Rumunjska). Malo je Zadrana koji dođu do velikih seniorskih natjecanja, a Milin je uspio izboriti mjesto u reprezentaciji, u kojoj su bila još petorica plivača i tri plivačice.


Najbolji rezultat ostvario je na 100 metara mješovito, gdje je ušao u polufinale i isplivao 12. rezultat natjecanja 54:39, oborivši osobni rekord za 44 stotinke. Na 50 metara leptir bio je 26. u konkurenciji 51 plivača, na 50 metara prsno 29., a na 100 metara prsno 36. (1:01.06.). Mješovita štafeta 4×50 m slobodno, u kojoj su, uz Milina, bili i Karlo Noah Paut, Amina Kajtaz i Jana Pavalić ostala je bez finala, završivši na 11. mjestu s vremenom od 1:34.31 minuta.


– Europsko prvenstvo mi je najveće natjecanje na kojem sam nastupio i sigurno ima posebno mjesto u karijeri. Vidio sam kako to rade drugi plivači i jako sam zadovoljan što sam imao priliku biti na EP-u – kaže Milin, koji se osvrnuo i na rezultate.




– Bio je nastupa u kojima sam premašio očekivanja, ali i onih u kojima sam se nadao boljim rezultatima. Posebno sam zadovoljan ostvarenim na 100 metara mješovito, kao i sa štafetom.


Draganjin rekord


Šira javnost upoznala je Milina nakon što je kao maturant u prosincu 2017. srušio državni juniorski rekord na 100 m mješovito, koji je 2001. postavio Duje Draganja, kasnije srebrni olimpijac iz Atene 2004. Draganjin rekord od 55,06 skinuo je tada za 17 stotinki, na 54,87, i u tom trenutku postao najbrži Hrvat svih vremena u toj disciplini. Aktualni vlasnik ovog nacionalnog rekorda je Dubrovčanin Mario Šurković (54.85).


– Dobra stara vremena. Sada se nadam nekom seniorskom rekordu.


Milin je trenutačno u Zagrebu, gdje trenira u Plivačkom klubu Dubrava, nakon povratka sa studija računarstva iz SAD-a (Kalifornija). »Preko bare« uputio se po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Gimnaziji Franje Petrića.


– Otvorila mi se mogućnost odlaska u SAD, što sam i iskoristio. Tamo su studiranje i sport odlično usklađeni, a bilo bi još i bolje da se nije dogodila pandemija koronavirusa. U to vrijeme se nije moglo trenirati kao inače. Sve ostalo je bilo na visokoj razini i sigurno da sam tamo jako napredovao.



S plivanjem je Antonio na »ti« praktično od kada zna za sebe.


– Plivati sam počeo ispred kuće u Diklu, a još dok sam bio u vrtiću upisao sam se u klub.


Ipak, od plivanja se može živjeti samo s vrhunskim rezultatima. Svjestan toga je i Milin.


– Vrijeme koje je ispred mene doživljavam kao prekretnicu. Ovaj vikend me očekuje Prvenstvo Hrvatske, a nakon toga ćemo vidjeti koji je plan za dalje. Hoću li krenuti u novi pripremni ciklus ili se okrenuti traženju posla. Moguće je raditi i trenirati, ali to je puno teža kombinacija. Razgovarat ću s trenerom Goranom Kežmanom o tome što je najbolje.


Bit će bolje


Hrvatsko seniorsko plivanje posljednjih godina stagnira, medalja nema. Ipak, Antonio je optimist.


– Osjeti se rezultatski pad, ali dolazi generacija jako dobrih mladih plivača, s kojima bi se sve moglo promijeniti. Pokazalo je to i ovo Europsko prvenstvo i optimist sam za budućnost hrvatskog plivanja.


S Milinom, ili bez njega?


– Kažem, to ćemo još vidjeti, Cijeli život sam posvetio plivanju, ali dolaze i neke druge obveze i izazovi i treba vidjeti kako dalje.


Malo je zadarskih sportaša koji nakon srednje škole nastavanju karijere.


– Nije to ništa čudno s obzirom na mogućnosti koje trenutačno imamo u Hrvatskoj. Teško je studirati i baviti se sportom na visokoj razini, a o zaposlenju da i ne govorim i tu dolazimo do toga da ste ili profesionalni sportaš, ili počnete raditi i prelazite na nižu sportsku razinu.


Tako je i s nama plivačima, bilo ih je jako dobrih u Zadru, ali danas su napustili bazen. Koliko znam od onih starijih još je aktivan samo Božo Puhalović koji pliva i studira u Splitu.