Nedjelja, 1. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Memorijal Tomislav Knežević

Zadar sa samo šest igrača obranio naslov pobjednika

Autor: Andrija Dešpoja

31.08.2024. 22:01
Zadar sa samo šest igrača obranio naslov pobjednika

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Treću godinu u nizu košarkaši Zadra su se okrunili naslovom pobjednika Memorijalnog turnira Tomislav Knežević. Lani su nakon produžetka nadjačali Šibenku u Jazinama, a ovog puta im se na tom putu našao Zabok koji u Krešinom domu nije na kraju imao šanse iako se domaća momčad našla u velikim problemima s kadrom uoči podbacivanja lopte s centra. Naime, za razliku od polufinalnog sraza kontra Kvarnera Danijel Jusup je u zapisniku imao još jednog igrača manje, ovog puta se Lovri Mazalinu i Tyleru Wahlu pridružio i treći kolega iz visoke linije, Domagoj Proleta. Uz taj tercet koji prate tegobe s ozljedama, strateg Zadra je zamrznuo na klupi i Matu Kalajžića, što je uz mlađahne Marata Kosa i Manuela Dundovića značilo da se Zaboku suprotstavlja sa samo šest aktivnih igrača koji pak nisu razočarali.





Sužena rotacija


Samim otvaranjem dominirao je kapetan domaće momčadi Marko Ramljak čijih je devet koševa donijeli Zadru šest viška (16:10), a najveće vodstvo u prvoj četvrtini iznosilo je osam koševa (24:16) u smiraj prve dionice, međutim uslijedio je žestok odgovor Zabočana koji su početkom druge četvrtine kompletirali 10:0 seriju i tako preokrenuli stanje na semaforu (24:26). Potpuno sužena rotacija jer je u tim trenucima bilo jasno da Jusup neće u igru slati ni Matu Kalajžića dovela je do toga da se Zadar kroz šest minuta druge periode prošvercao sa samo pet ubačaja, i to svih pet postignutih preko Gilberta, no srećom nisu se proslavili ni momci Ivana Tomasa u napadu pa se domaća izrazito krnja momčad mogla pohvaliti i s vodstvom (28:26). Ono je pak malo potom podebljao na pet plusa (31:26) tricom Jan Rebec, a na račun vanjskog šuta Slovenca koji je pogodio u posljednjem napadu poluvremena svoju drugu tricu iz sedmog pokušaja, na odmor se otišlo iz perspektive Zadrana s iznimno dobrih sedam koševa viška (37:30).



Žganec potvrdio




Povratak iz svlačionica razumljivo je bolje sjeo domaćoj momčadi koja je na račun svježine odlepršala do devet plusa (45:36), ali onda je u skladu s amplitudama u ovoj utakmici upala u crnu rupu, a Zabok je to iskoristio da se preko Lužaića i Cvitanovića primakne na dva poena zaostatka (47:45). Ipak Jusup minutom odmora uspijeva smiriti svoje igrače koji onda predvođeni Amarom Gegić ponovno uspostavljaju kontrolu rezultata pa se prema završnom činu otišlo s pet plusa (57:52) na kontu Zadra. A ta prednost ubrzo je i udvostručena, kriv je za to najviše bio Ramljak čija trica je označila bijeg na okruglih deset viška, dok mu se zatim pridružio i Gegić pa se Zabok suočen s 13 minusa (65:52) našao u velikim problemima, a još više je trenera Zaboka zaboljela činjenica da je pred samu završnicu ostao zbog pet osobnih bez svog najvažnijeg igrača Dine Cinca. To nisu propustili naplatiti momci u plavim dresovima koji su dvicom i tricom Žganeca podebljali vodstvo na nedostižnih 18 koševa (70:52). U redovima pobjednika najviše su zabili Ramljak i Gegić, kapetan je ubacio 18 poena, a BiH reprezentativac 17, dok je treći dvocifren bio Dominic Gilbert sa 16 ubačaja kojima je pridružio i 11 skokova. Zanimljiv učinak imao je i Krševan Klarica koji se nije toliko istaknuo šuterski (osam poena) koliko skakački, s čak 16 uhvaćenih lopti. Kod Zaboka je prednjačio Cvitanović sa 17 koševa.


ZADAR 74




ZABOK 59


(24.21, 13:9, 20:22, 17:7)


ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja: 400. Suci: Josip Modrić, Josip Strikić i Ivan Hajduk.


ZADAR: Dundović, Gilbert 16, Rebec 8, Ramljak 18, Klarica 8, Gegić 17, Žganec 7, Kalajžić, Kos. Trener: Danijel Jusup.


ZABOK: Karahodžić 3, Cvitanović 17, Cinac 7, Lužaić 7, Rajčić 8, Savić 7, Črnjević 5, Sikirić, Bistrović 2, Borovčak 3. Trener: Ivan Tomas.