Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Pripremni turniri

Zadar najbolji u Puli, Plusice bolje od Požege

Autor: Šime Ćurko

24.09.2024. 12:43
Zadar najbolji u Puli, Plusice bolje od Požege

Foto: ŽKK Zadar Plus



Ovoga vikenda počet će Premijer ženska košarkaška liga, u kojoj ćemo prvi put imati zadarski gradski derbi. Zadar Plusu, lanjskom debitantu u najjačem domaćem natjecanju, pridružio se Zadar, koji je prethodne tri sezone proveo u drugom rangu. Završno uigravanje oba sastava imala su prošlog vikenda na turnirima u Požegi i Puli. Zadar Plus je u polufinalu 28. turnira Zlatna dolina u Požegi pobijedio domaći sastav, aktualne osvajačice Kupa Ružice Meglaj Rimac. Završilo je 81:78 (Trehub 22, Ljubos 4, Austin 18, Herceg 12, Dingle 16, Spaić 7, Diggs 2). Slijedilo je finale i poraz od Trešnjevke 2009 104:78 (Trehub 22, Herceg 17, Ljubos 11, Dingle 11, Spaić 4, Dražić 2, Diggs 2, Plazibat 1, Austin 8).


– Turnir u Požegi bio je vrlo kvalitetan i mogli smo vidjeti odnos nas i dvije ekipe koje su posljednjih sezona u vrhu Premijer lige – kaže Šime Kraljević, trener Plusica, koje su se predstavile s četiri strankinje, tri Amerikanke i Natalijom Spaić iz Srbije.


– Iako je prije turnira odradila samo jedan trening, Asiah Dingle potvrdila je koliko će nam biti pojačanje na poziciji organizatorice igre. Tu je Katarina Trehub, koja je dominirala pod košem. Još se uigravamo i tražimo najbolja rješenja. Protiv Trešnjevke, koja je uigrana ekipa jer je duže vremena zajedno, nije bilo lako odgovoriti na njezinu igru u obrani. Vidjeli smo na čemu trebamo raditi i tome ćemo se posvetiti na sljedećim treninzima. Posebno se to odnosi na obranu. Potpuno smo nova ekipa u odnosu prema lani i bit ćemo sve bolji kako sezona bude išla dalje.


Trofeji




Uprava je najavila velike ambicije u sljedećoj sezoni.


– Dosta se uložilo u ekipu, koja ima potencijala za prave stvari ove sezone. I igračice i ja jako smo motivirani pokazati kakve su nam mogućnosti kad je letvica visoko podignuta. To je izazov na koji se nadamo odgovoriti na najbolji način. Prema onome što smo vidjeli u Požegi, za upustiti se u borbu za trofeje dobro bi bilo u drugom prijelaznom roku dovesti još jednu pokretljivu igračicu na poziciji »četvorke«.


Pogled na popis igračica daje naslutiti da će ZP imati važnu ulogu u svim natjecanjima.


– To i jest naš cilj. Kao treneru užitak mi je raditi s tako kvalitetnom ekipom, s kojom se može igrati ozbiljna košarka, što smo i pokazali u Požegi. Problem su uvjeti za treninge, a ne znamo još ni kako će biti s domaćim utakmicama. I dalje smo u Ekonomskoj školi i snalazimo se kako znamo i umijemo.



Puno se očekuje i od regionalne WABA lige.


– To nam je natjecanje bitno ne samo u rezultatskom nego i u smislu uigravanja ekipe, jer u sezonu ulazimo s dvije trening-utakmice. Očekivali smo ih više, ali tako je ispalo.


U Požegi nisu nastupile Lucija Štrmelj i Davorka Balić.


– Nisu mogle biti s nama, ali na njih ozbiljno računamo – zaključio je Kraljević, čije će igračice u 1. kolu biti gošće Medveščaka.


Optimizam


Zadar je nastupio na 19. turniru »Ružica i Vladimir Šešelja« u Puli, na kojem su »bijelo-plave« igrale i prošle godine. U polufinalu su Zadranke u utakmici punoj preokreta pobijedile KAŽL iz Splita (66:62), te se plasirale u finale, u kojem su bile bolje od Medveščaka (67:59), ekipe koja je taj turnir osvojila prošle sezone.


– Dobar turnir, nakon kojeg s puno optimizma očekujemo početak sezone – rezimirao je Luka Bujas, koji je ovog ljeta na klupi Zadra zamijenio Josipu Zanki, iza koje su dvije godine rada s prvom ekipom.


– U polufinalu smo pobijedili KAŽL, koji igra s dvije jako dobre Amerikanke. Ta mi je utakmica važna ne toliko zbog pobjede koliko zbog činjenice da smo najprije vodili s 20 razlike pa smo u posljednjoj četvrtini završili na minus deset, ali smo nakon svega prošli u finale. Pokazali smo puno oscilacija, ali pripremne utakmice i služe za uočavanje nedostatka.


U finalu je s druge strane bila ekipa koju posljednjih sezona vodi Zadranka Iva Borović Gregov.


– Medveščak je ostao bez nekoliko nositeljica igre u odnosu prema prošloj sezoni. Vrlo su mlada ekipa, koja igra jako lijepu košarku. Uspjeli smo ih pobijediti, što je razlog više za zadovoljstvo. Uostalom, lijepo je osvojiti prvo mjesto na turniru na kojem su bile još tri ekipe iz Premijer lige.


Zadar je u najvećem istarskom gradu nastupio s najjačom ekipom, koja će u 1. kolu, u subotu, 28. rujna, u 17 sati u dvorani ŠC-a Višnjik ugostiti FSV.


Konkurentnost


– Prije turnira u Puli odigrali smo dvije utakmice u Šibeniku, gdje smo izgubili od ekipe iz Francuske, i pobijedili domaći sastav. Onda smo izgubili od Raguse, aktualnih prvakinja države, sa 81:59. Odigrali smo ukupno četiri utakmice s ekipama iz Premijer lige i pokazali da imamo konkurentu ekipu. Naravno, uvijek treba računati da su prijateljske utakmice nešto drugo od borbe za bodove, tako da treba biti objema nogama čvrsto na zemlji.


Ambicije u povratničkoj sezoni su…


– Minimalni cilj je ostati u ligi i vjerujem da će ova ekipa to ostvariti. Naravno, ako se otvori mogućnost za nešto više od toga, bit ćemo spremni. Treba vidjeti i kakve su ostale ekipe, pa će puno toga biti jasnije…


 


Ekipe


Zadar Plus: Katarina Trehub, Sara Herceg, Jelena Ljubos, Natalija Spaić, Asiah Dingle, Tavy Diggs, Ashley Austin, Magdalena Dražić, Lara Colić, Mihaela Dražić, Katarina Plazibat. Trener: Šime Kraljević


Zadar: Antonija Božić, Valerija Prtenjača, Lola Stipić, Mihaela Dobrić, Tea Turić, Marieta Lisica, Emilija Podrug, Josipa Zovko, Karla Milković, Edita Škec. Trener: Luka Bujas