Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Premijer liga, doigravanje

ZADAR JE U FINALU: Dinamo slomljen u završnoj dionici

Autor: Andrija Dešpoja

16.05.2024. 22:04
ZADAR JE U FINALU: Dinamo slomljen u završnoj dionici

Foto: Josip Begonja/KK Zadar



Teško, ali slasno su košarkaši Zadra preskočili prepreku zvanu Dinamo i vinuli se nakon pobjede 67:78 u drugoj utakmici u Draženovom domu do finalne serije doigravanja Premijer lige gdje ih čeka momčad Splita. Čak 17. finale u povijesti hrvatskog prvenstava zaslužili su igrači Danijela Jusupa koji su imali poprilično zahtjevnu zadaću u srazu s motiviranim Dinamom, no kao i u prvoj utakmici na Višnjiku završni dio susreta je bio jača karika renomiranog abaligaša koji se sredinom četvrte dionice odlijepio na nedostižnih 12 razlike i tako trasirao put prema obrani naslova prvaka.



Žganec prednjačio


Za razliku od prve utakmice otvaranje Zadrana je u ovoj bilo gotovo savršeno jer su krenuli s furioznih 6:0. Iskoristili su Jusupovi igrači početno neslaženje Dinama koji se relativno brzo, polovicom prve dionice, rekuperao od šoka te preko Karla Mikšića i Filipa Kraljevića preokrenuo stanje na semaforu u svoju korist (12:11). Štimao je napad gostiju sve dok se nisu počele gubiti lopte, a upravo dvije izgubljene zaredom su i vratile Zagrepčane na kolosijek te je bilo jasno da će se teško dati zbaciti s njega već u ranoj fazi utakmice. Ipak, koncem početnih deset minuta Zadar je otišao s malo ljepšim pogledom prema završetku u odnosu na domaću momčad. Uključio se u egzekuciju Luka Božić, nešto su zabili Lovro Mazalin i Karlo Žganec, i to se pokazalo dovoljnim za tri viška (18:21). Ta prednost bila je kratkog vijeka, istopila se odmah nakon predaha tricom Ivana Vrgoča te polaganjem Mikšića, čime se Dinamo ponovno našao u vodstvu (23:21). Činilo se da se Sesarova momčad potpuno nametnula i uspjela zauzeti pravi gard kontra favoriziranog protivnika, no zaboravili su u obrani na MVP-ja ABA lige koji je preuzeo odgovornost u kriznim trenucima sa sedam ubačaja u nizu, što je uz tri pogođena bacanja Žganeca odvelo Zadar do najvećih dotad osam koševa plusa (23:31). Domaćin se potom na trenutak iščupao iz crne rupe, posredstvom preciznih Mikšića i Ivana Novačića, ali je sami smiraj prvog poluvremena pripao gostima koje je do dvocifrenog vodstva (29:39) dvjema pogođenim tricama uzdigao Žganec. On se pokazao najraspoloženijim Jusupovim pojedicom u prvih 20 minuta s 15 ubačaja, dok ga je u stopu pratio Božić s 11 koševa. Kombinirano je taj dvojac ubacio skoro koliko i cijela momčad Dinama koja se zaplela u čvorovima zadarske obrane i ostala s malim šansama da se u nastavku može izboriti za majstoricu na Višnjiku.





 


Nervoza na kraju


No nije to značilo i bijelu zastavu za Sesarove igrače koji su uporno odolijevali i na koncu dobili treću dionicu u koju su ušli s mini serijom 5:0, ekspresno prepolovivši zaostatak (34:39). Uz to im je u prilog išla i četvrta osobna Žganeca te pogubljenost Lakića u nekoliko vezanih napada, a proradio im je u napadu veteran Novačić pa se Zadar mogao smatrati i sretnim što je održao i pet viška (42:47). Zato su dvije preostale minute treće četvrtine gosti iskoristili za izlazak iz krize, vrativši se na margine s poluvremena, a ovog puta su potegnuli Marko Ramljak i Dario Drežnjak koji su s osam plusa (48:56) donijeli malo oduška svom taboru pred odlučujućih deset minuta. Tamo se pak najviše priželjkivalo izbjegavanje neizvjesnosti u završnim minutama, a Dinamo su na distanci vješto održali Božić i Ramljak koji su se pobrinuli da se u posljednjih pet minuta uđe s kapitalnih 12 plusa na kontu Zadra (57:69). Nervozni domaći igrači nisu sportski primili spoznaju da im je sezoni kraj pa su pribjegli grubim prekršajima u samom smiraju dvoboja, što je u jednom trenutku dovelo do gužve na parketu iz koje su deblji kraj izvukli Ramljak na jednoj strani i Majić na drugoj. Božić s 22 i Žganec s 15 koševa predvodili su Zadar do 19. uzastopne pobjede u hrvatskom prvenstvu, dok je Novačić prednjačio kod domaćina s 15 ubačaja.