Nedjelja, 20. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA liga, 5. kolo

ZADAR ČASNO PAO U SUDARU S BEOGRADSKIM DIVOM: Mazalin propustio pokvariti slavlje Partizana na Višnjiku

Autor: Andrija Dešpoja

20.10.2024. 21:02
ZADAR ČASNO PAO U SUDARU S BEOGRADSKIM DIVOM: Mazalin propustio pokvariti slavlje Partizana na Višnjiku

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra pred više od pet tisuća svojih navijača pali su časno u obračunu s euroligaškim Partizanom koji je za razliku od Budućnosti koja je u minulom kolu prošetala Višnjikom, morao doslovno čupati dva boda slavivši sa 71:75 u samoj završnici i tako opravdati ulogu velikog favorita u ovom dvoboju. Igrači Danijela Jusupa pokazali su nakon nekoliko blijedih partija u regionalnom natjecanju da imaju još dosta unutarnje rezerve, pokazavši zube strašnoj mašineriji Željka Obradovića, no nisu nažalost uspjeli u odlučujućoj minuti doći i do raja iako su imali dva slobodna bacanja da se devet sekundi prije kraja nađu u potpunom egalu. Međutim, zatresla se ruka Lovri Mazalinu i eventualni produžetak je tako otišao u nepovrat.





Početni udar gostiju


Iako je na licima domaćih košarkaša bila primjetna neka druga mimika nego što je to bio slučaj tjedan dana prije protiv Podgoričana, Partizan se nije dao smesti na otvaranju i povesti glavnu riječ u ovom dvoboju. To su pak najviše Beograđani mogli zahvaliti Sterlingu Brownu i Franku Ntilikini koji su skrivili 14 od ukupnih 16 koševa Crno-bijelih, za bijeg na sedam plusa (9:16) polovicom prve dionice. Bio je to jasan signal Jusupu da je vrijeme za njegovu prvu minutu odmora i ona je donijela veliki pomak, jer svoju drugu tricu je naciljao Vladimir Mihailović, dok su potom preciznost iskazali Marko Ramljak i Amar Gegić, što je na semaforu nakon proteka osam minuta igre označilo povratak na početne postavke (16:16).


Zadrani su se prema drugoj četvrtini  uputili sa samo pola koša zaostatka (19:20) s jasnom namjerom održati se u rezultatskom priključku do velikog odmora, no znao je i Željko Obradović da se tako nešto ne bi smjelo dopustiti, pa je iz svog špila izvukao nove asove, posebno se to odnosi na člana reprezentacije Južnog Sudana Carlika Jonesa koji je vidno podigao ritam gostujućih napada, dok je visoku rampu u obrani podignuo mladi Balša Koprivica. Sve je to dovelo da se u narednih 180 sekundi Partizan vine do najvećih dotad deset viška (21:31) i činilo se da će na taj silovit udar Jusupovi igrači teško moći pronaći odgovor, no s tim se očito nije slagao Krševan Klarica koji je odmah po ulasku na parket zabio tricu, dok se potom razgoropadio Mihailović s četiri vezana koša za 28:33, podigavši tako Krešin dom na noge, a Obradovića natjerao na neplanirani „time-out“. Ipak, pad koncentracije na obrambenom skoku u završne dvije minute poluvremena ostavio je gorak okus domaćim navijačima, a igrači Partizana pokazali su se vrlo zahvalnima na mnogim poklonima Zadrana, pa su se pomalo i neočekivano domogli po drugi put u utakmici dvocifrene prednosti (31:42).





Borbeni nastavak


No, izgleda da se domaći košarkaši nisu puno osvrtali na propušteno u završnici poluvremena, već su ušli još odlučniji da skupo prodaju svoju kožu moćnom Crno-bijelom stroju. U prilog tomu išao je i brzi ulazak gostiju u bonus, kao i nekoliko njihovih izgubljenih lopti, dok je u napadu i dalje bio neumoljiv Mihailović pa se polovica treće četvrtine dočekala s još jednim delirijem u Krešinom domu koji je slavio potpuni povratak svojih ljubimaca u utakmicu. Štoviše poenima Gegića Zadar se po drugi put  u okršaju našao ispred Partizana (46:45), dok je malo kasnije Mihailović donio svojom novom tricom i treće vodstvo Zadrana, ovog puta izraženo s dva viška (49:47). Crnogorski snajper pokazao se dvije minute prije konca treće dionice krivcem i za četiri plusa (54:50) i to se odstojanje uspjelo očuvati (58:54) do otvaranja završnog čina. Očekivao se naravno konkretan odgovor Partizana na rukavicu izazova bačene mu u lice od strane 30 puta jeftinijeg Zadra, i stigao je jako brzo, već u uvodnim trenucima kada su poenima Koprivice, Bonge i Carlika Jonesa ponovno stigli do vodstva (58:61). No, daleko je to bilo od konačnog rješenja za koji su se gosti morali još itekako pomučiti. Jusupova momčad nije duge tri minute mogla do poena, sve dok se nije tricom javio Karlo Žganec i tako poravnao na 64:64. Domaći košarkaši potom su izdržali još jedan uzlet Partizana, amortiziravši pet minusa u koša plusa (69:68) i tako se prema završne tri minute otišlo s izglednim scenarijem za iznenađenje, no ono je potom spriječeno kvalitetom gostujućeg rostera iz kojeg je uskrsnuo Carlik Jones i s pet vezanih ubačaja donio svojima četiri viška (69:73) koji su se u posljednje dvije minute pokazali nedostižnima za Jusupove igrače. Prvo ime Zadra bio je Mihailović koji je zabio 29 poena, 14 je dodao Gegić, dok je ujednačene goste predvodio Bonga sa 16 ubačaja.