Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

Zadar Open

Vladimir Menčik:' Ovo je jedinstveni turnir, koji je pomogao u prepoznavanju našeg kluba'

Autor: Šime Ćurko

10.07.2024. 10:58
Vladimir Menčik:' Ovo je jedinstveni turnir, koji je pomogao u prepoznavanju našeg kluba'

Foto: Hrvački klub Zadar



Održan je 12. međunarodni hrvački turnir Zadar Open 2024. za djevojčice dječake, kadetkinje i kadete u hrvanju klasičnim (grčko-rimskim) i slobodnim načinom borbe. Okupila su se 222 natjecatelja iz 23 kluba, od toga 16 iz Hrvatske: Bistra, Čazma, Gospić, Herkul, Hrvatski dragovoljac, Istarski borac, Klinča sela, Lika, Ludbreg, Petrinja, Sesvete, Split, Šibenik, Trešnjevka, Vindija, Zadar (37 predstavnika). Iz inozemstva su nastupili predstavnici Poljske (Agros Žari), Bosne i Hercegovine (Bosna), Mađarske (Del Zselic, Pushpokladny), Njemačke (KFC Leipzig), Češke (Olymp Prague), Austrije (Ringsport viva Neufeld). Najuspješniji na turniru bili su članovi Hrvačkog kluba Zadar.


– Od početka Zadar open je jedinstven turnir, koji je pomogao u prepoznavanju našeg kluba. Razvijamo olimpijski duh i uvodimo antičke elemente u turnir, kao i u sustav nagrađivanja pobjednika. Poznato nam je kako su pobjednike na antičkim olimpijskim igrama nagrađivali vijencem od grančica divlje masline, koju smo uveli već od trećeg Zadar open turnira 2012. Nagrađujemo ih i medaljama izrađenima od keramike s reljefom hrvača u stavu. Nagrade za najuspješniju ekipu dobiva prvih šest ekipa na turniru i to u reljefne statue hrvača s elementima najpoznatijih zadarskih građevina, crkvom sv. Stošije i crkvom sv. Donata – kaže Vladimir Menčik, trener HK-a Zadar, koji se prisjetio početka turnira.





– Od 2011. do 2015. godine turnir se neko vrijeme održavao na vanjskom dijelu City Galerije da bi se 2016. finalni i zabavni program prvi put održali na poljani Ivana Pavla II. (Forum). Turnir je izostao zbog pandemije koronavirusa 2021. godine, dok su 2022. zbog preporuka nacionalnog stožera i 2023. godine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta finale i zabavni program bili u dvorani OŠ Zadarski otoci. Na svakom turniru pomicali smo granice u organizaciji, a ove godine imali smo dvije nove lokacije za organizaciju što je bio veliki izazov. Prvi dio, kvalifikacijske i eliminacijske borbe, održane su u Dvorani Krešimira Ćosića, a finalni i zabavni program je na Trgu Petra Zoranića. Ove godine uvedeno je i paljenje olimpijskog plamena na početku natjecanja, što je podsjetnik da je hrvanje jedan od prvih olimpijskih sportova – podvukao je Menčik.


Ovogodišnji turnir posjetio je i Neven Žugaj, trener hrvatske reprezentacije, sudionik Olimpijskih igara 2012.