Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Mi smo prvaci

VEČERAS JE NAŠA FEŠTA Sjajna atmosfera na tribinama na Višnjiku povela Zadrane u pobjedu

Autor: Šime Ćurko

02.06.2024. 22:35
VEČERAS JE NAŠA FEŠTA Sjajna atmosfera na tribinama na Višnjiku povela Zadrane u pobjedu

Foto: Mislav Klanac



Bila je to još jedna košarkaška večer za pamćenje, koja je potvrdila da Zadar ne gubi odlučujuće utakmice u svojoj dvorani u kojoj se sinoć natiskalo možda i deset tisuća gledatelja. Od 18:30 sati, kada su otvoreni ulazi, počele su se puniti tribine na kojima je, kako to obično biva u ovakvim dvobojima, dominirala bijela boja. Prvo navijačko zagrijavanje sat vremena prije utakmice počelo s “jedan dan, jednu noć”, uz nezaobilaznu međusobno pozdravljanje tribina s “vinom i rakijom” koje je povukla ekipa ispod sjevernog koša. Prava snaga navijačke podrške, ako je itko uopće u nju sumnjao, postala je jasna čim kada su košarkaši Zadra izašli na zagrijavanje. I od tada do kraja utakmice nije prestajala.



Premda zadarskoj publici za navijanje ne treba puno motiva s parketa, sigurno je da je dobar početak Zadrana i odličan ritam, koji su držali cijelu utakmicu još za jednu oktavu podigao decibele zadarskih navijača. Svaki koš se slavio, skandiralo se igračima, treneru Danijelu Jusupu, izmijenen je sav mogući repertoar pjesama… Ukratko, sjajna atmosfera, koja se u Hrvatskoj može doživjeti još samo u Zadru, odnosno tamo gdje dođu zadarski navijači, za koje je Jusup nakon osvajanja ovogodišnjeg Kupa s razlogom zaključio kako ih “treba čuvati kao kap vode na dlanu”.





Bila je to večer koja je po tko zna koji put pokazala koliko košarku znači Zadru. Nije to samo sport u kojem se, ovisno o sezoni i kvaliteti momčadi (ponekad) osvoje trofeji, nije to ni hir, nije ni instant pripravak za jednokratnu upotrebu, nije ni nešto “što se babi tilo, to se babi snilo”. Kako je to svojevremeno negdje pisalo “košarka je ovdi sve”. Svatko tko je bio sinoć u dvorani Krešimir Ćosić mogao je to osjetiti u punom obimu. Pjesma i razdraganost navijača s Višnjika se brzo prebacila na Poluotok, na Trg gdje su toliki naši preci slavili titule. Stigla je još jedna, Zadar ju je na krilima svojih navijača znao proslavili. A navijači od silne radosti na kraju su preplavili parket, što vjerojatno nije bilo predviđeno protokolom. No, i to je Zadar. Što na kraju nego zaključiti: Kako je dobro vidjeti te opet, staviti ruke na tvoja ramena, kao nekad osvojit’ prvenstvo…


Foto


Sjajna atmosfera na tribinama dvorane Krešimir Ćosić u petoj utakmici finalne serije


avatar

Snimio: Mislav Klanac


02.06.2024. 22:45
























































Galerija

Foto: Mislav Klanac


Navijači poručili: Ovo može samo Zadar


Navijače Zadra nije bilo teško “nagovoriti” na komentar utakmice.


– Ovakvu atmosferu samo mi Zadrani možemo napraviti. Presretan sam, prošle godine titula, ove godine Kup, sad opet prvenstvo, nema boljih! – poručio je Marko. Višnjik je “gorio” od početka utakmice, a Zadrani su još jednom pokazali kako se navija za prvake Hrvatske.


– Bio sam na svih pet utakmica u ovoj seriji. Izmučili su nas pošteno. Bilo je suđeno da pobijedimo u ovakvoj ludoj atmosferi. Dvije utakmice smo Splitu dali priliku da se nada nečemu, ali jačih od nas nema!, kazao je Domagoj.


Pomorac Pjero nam je kazao kako je u ponoć došao s broda, sve dosadašnje utakmice pratio je preko teleteksta.


– Fenomenalna atmosfera i apsolutno zasluženo!, poručio je.


Zadarski su navijači dvoranu na Višnjiku napunili do posljednjeg mjesta i bez sekunde predaha navijali za naše dečke.


– Fantastična sezona! Još smo jednom prvaci! Predivno, pobjeda za poželjeti. Dominirali smo tijekom cijele utakmice i od početka se vidjelo tko je kvalitetniji i na čiju će stranu na kraju utakmica prevagnuti. Momci su na terenu dali sve od sebe i učinili nas ponosnima, poručio je Denis.


– Pet utakmica do samog je kraja bilo uzbudljivo i nepredvidljivo. Momci su ovu i zadnju utakmicu u Splitu apsolutno dominirali. Do samog se kraja i zadnje utakmice odlučivalo o pobjedniku, iako smo mi znali tko će to biti! U petoj utakmici bili smo apsolutno nadmoćni. Ekipa nas je učinila jako ponosnima i slavimo cijelu noć, poručila je Josipa. (N. L.)



Zadrovi trofeji


Prvenstvo Hrvatske: 2004./05., 2007./08., 2020./21., 2022./23., 2023./24.


Kup Krešimir Ćosić: 1997/98., 1999./00., 2002./03., 2004./05., 2005./06., 2006./07., 2019./20., 2020./21., 2023./24.


Prvenstvo Jugoslavije: 1965., 1967., 1967./68., 1973./74., 1974./75., 1985./86.


Kup Jugoslavije: 1969./70.


Regionalna liga: 2002./03.