Nedjelja, 13. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Regionalna A1 vaterpolska liga

Pojačani Zadar 1952 s puno optimizma dočekuje Budvu i novu sezonu

Autor: Šime Ćurko

11.10.2024. 15:37
Pojačani Zadar 1952 s puno optimizma dočekuje Budvu i novu sezonu

Foto: Mate Komina



Nakon punih pet mjeseci vaterpolisti Zadra 1952 dočekali su službenu utakmicu. U 1. kolu A1 regionalne lige večeras u 18 na Višnjik stiže Budva.


– Budva je posljednjih godina imala mladu momčad. Kako će izgledati ove sezone, ne znamo, ali bez straha i s puno optimizma očekujemo utakmicu – kaže Nikica Gulin, novi trener Zadrana, koji je na klupi zamijenio Gorana Jovančevića. Gulinov dolazak nakon što je klub desetljeće i pol vodio Jovančević ide u kategoriju neočekivanih. Ako ništa drugo zbog dužine staža njegovog prethodnika.


– I za mene je sve bilo neplanirano. Nakon što sam zadnje razdoblje proveo u Saudijskoj Arabiji Jovančević me pozvao u Zadar. Sve smo dogovorili vrlo brzo. Rado sam pristao na ovaj angažman jer, premda sam jedno vrijeme bio u inozemstvu, dobro poznajem prilike u hrvatskom vaterpolu, a poznata mi je bila i situacija u Zadru.




Momčad se okupila prije dva tjedna.


– To je dovoljno, i nije dovoljno, ako gledamo da već kreće borba za bodove. Nastojao sam upoznati igrače, objasniti im ono što tražim od njih, ali i vidjeti kakav će biti njihov odgovor na to. Na dobrom smo putu u svemu tome naći potrebnu sredinu.


Zadar se oslanja na igrače iz klupskog pogona, uz nekoliko pojačanja iz drugih sredina.


– U prvom razgovoru sam naglasio da će klub i dalje razvijati mlade igrače. Poteškoća je što mnogi od njih, a među kojim ima i vrlo kvalitetnih igrača, često odlaze u druge klubove, ili na studij. Tako se klub svake godine nađe na početku kada je riječ o stvaranju domaćih igrača, ali to je jedini način opstanka, pa i smisla ovakvog kluba. Za sada je najvažnije da su momci jako motivirani za rad. Sve ostalo će doći s vremenom.


Lani je Zadar imao solidnu sezonu u regionalnom društvu, a u domaćem prvenstvu je bio osmi.


– To je rezultat koji se nadamo ponoviti, a bude li prilike napraviti i korak dalje. Naravno, imamo svoje sportske ciljeve jer da nije tako bavili bismo se rekreacijom, a ne natjecateljskim sportom – podvukao je Gulin, koji je pozvao publiku na ovogodišnju premijeru:


– Vaterpolo, a i sport općenito, bez publike nema smisla. Zadar svojim navijačima ima što pokazati i nadam se da će nas podržati u velikom broju.


Kapetan momčad je Marin Jovančević. Nakon dugo vremena uz rub bazena neće biti njegov otac Goran.


– Okupio nas je novi trener, koji ima svoje metode rada. Mislim da smo ih dobro prihvatili. U igračkom dijelu zadržali smo okosnicu od prošle sezone, i uz tri nova igrača složili dobru momčad – kaže Jovančević, i dodaje kako je, uz vratara Matu Anića, upravo trener najveće pojačanje.


– Sigurno da nakon toliko godina rada s istim trenerom dođe do malog zasićenja. Bila nam je potrebna ova promjena, s kojom smo dobili još veći motiv za rad i nadam se da će se to vidjeti i na našim izvedbama.


Uz Anića, koji je došao iz Jadrana, iz Solarisa je stigao Paolo Jakovčević, a novi igrač je i slovački reprezentativac Milan Matejka.


– Odigrali smo jednu trening utakmicu, na kojoj se vidjelo da je Anić vratar koji radi razliku u momčadi. On je reprezentativac i sigurno da smo s njim znatno podignuli kvalitetu cijele momčadi. Jakovčević je prvoligaški igrač, mlad je, željan je igre i dokazivanja. Od prošle ostao nam je i Domagoj Butić a Matejka također ima svoje kvalitete. Osim toga, i mladi igrači su godinu dana iskusniji, što je također vrlo bitno. Mislim da smo jači nego što smo bili lani.


Budva kao prvi izazov…


– Vidjeli smo ih u Eurokupu, ali ne trebamo se puno s njima opterećivati. Idemo na pobjedu u svakoj utakmici – podvukao je Jovančević, uz Roka Jurišića i Lovru Zelića igrač s najdužim stažom u momčadi. Uz napomenu da je Zelić cijelo vrijeme igrao za Zadar, a Marin i Roko su jedno vrijeme proveli u riječkom Primorju…


Za Zadar 1952 ove sezone nastupit će: Mate Anić, Livio Antić, Luka Donđivić, Ante Donđivić, Milan Matejka, Petar Eškinja, Lovre Zelić, Marin Jovančević, Roko Jurišić, Gabrijel Troskot, Domagoj Butić, Paulo Jakovčević, Karlo Ražov, Toni Galušić, Karlo Kulišić. Trener: Nikica Gulin.