Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ŽNK Donat

Uspjesi kadetkinja i pionirki su nada u brzi povratak seniorki

Autor: Šime Ćurko

11.06.2024. 09:33
Uspjesi kadetkinja i pionirki su nada u brzi povratak seniorki

Foto: ŽNK Donat



Seniorke Donata ispale su iz Prve HNL, dok su kadetkinje i pionirke nastavile s uspješnim prvoligaškim nastupima. Bila je to četvrta sezona zaredom u kojoj su kadetkinje i pionirke igrale Prvu HNL. Kadetkinje su završile na trećem, a pionirke na četvrtom mjestu.


– Kao i proteklih sezona ostali smo u vrhu Prve lige s obje selekcije. Završni plasman nije toliko bitan koliko činjenica da je veliki broj kadetkinja sudjelovao u utakmicama seniorske ekipe, a više od deset igračica pozivano je u nacionalne kampove i reprezentacije i u tom dijelu imamo povećani broj novih članica. Smatram da smo na dobrom putu popularizirati ženski nogomet u Zadru još više i našim igračicama osigurati kvalitetan razvoj. Želim pohvaliti rad trenera u Školi nogometa koji su i zaslužni za izvrsne rezultate. Donat godinama u Hrvatskoj slovi za jednu od najboljih škola nogometa te smo jako ponosni na to – kaže Jure Vuleta, voditelj Donatove škole nogometa i trener seniorki.


Nastup kadetkinja, koje su na polusezoni bile prve, prokomentirao je njihov trener Marijan Buljat.




– Jako sam zadovoljan sezonom, iako smo mogli možda biti i drugi. Neke bodove koje smo trebali staviti na svoj konto smo izgubili, ali ne ide sve kako bismo mi željeli. Iza nas su ostale jako dobre ekipe, kao što su Hajduk, Osijek i Dinamo. Čestitam Agramu na prvom mjestu, a nama je ostalo raditi dalje još bolje i jače. Podignuli smo Školu nogometa na visoku razinu, što potvrđuju rezultati. U kadetkinjama imamo četiri djevojke koje su pozivane na okupljanje reprezentacije do 17 i tri u kategoriji do 15 godina. Mislim da to govori koliko je naš rad kvalitetan i koliko su ove cure talentirane – smatra Buljat.



Mia Pestić prošle sezone bila je najbolja strijelkinja pionirske lige, dok je ove s 21 golom kao najučinkovitija igračica Zadra završila četvrta u redoslijedu najefikasnijih kadetkinja. Jedanaest golova postigla je Sarah Ljubičić (sve u drugom dijelu sezone), dok se Karla Jokić u listu strijelkinja upisala osam puta.


Pionirke su natjecanje završile iz Osijeka i Agrama, s istim brojem bodova kao treće Međimurje, no Čakovčanke imaju bolju gol razliku.


– Čestitam Osijeku na suverenom osvajanju naslova u ligi koja je ove sezone bila kvalitetna i kompetitivna. Za nas praktički nije bilo lagane utakmice, a završili smo na četvrtom mjestu, što dovoljno govori o ovom natjecanju. Moram biti zadovoljna sezonom u svakom pogledu. Kao ekipa u više navrata smo kroz utakmice pokazali karakter, što je vrlo ohrabrujuće za nastavak razvoja djevojčica. Tome svjedoči i činjenica da smo čak šest pobjeda, od ukupno 14, ostvarili s jednim golom razlike, a nerijetko smo pobjedničke pogotke postizali u posljednjim minutama. Uspjeli smo kroz sezonu pobijediti baš svaku ekipu u ligi, te završiti natjecanje sa samo dva poraza. Ponosni smo što smo uz neke nesretne okolnosti, kao što su ozljeda jedine vratarke, potom prvi dio sezone bez najbolje igračice te činjenicu da imamo jednu od najmlađih ekipa u ligi uspjeli ostvariti ovakav rezultat – kaže Goja i dodaje:


– Ponekad sam sama sebi dosadna, međutim pri definiranju očekivanja moram uzimati u obzir da od 18 igračica u zapisniku, često imamo 12 njih koje su po dvije ili čak tri godine mlađe od dopuštenog godišta za tu kategoriju. U toj dobi je to itekako značajno. Naše djevojčice imaju još mnogo i vremena i prostora za napredak u nogometnom smislu. Zahvalila bih svima koji su pomagali i podržavali klub, počevši od uprave, trenera pa do roditelja. Glavni dio tereta su naravno iznijele igračice, a našom najvećom pobjedom smatram to što smo stvorili atmosferu u kojoj svaka od njih zdušno bodri ostale, bilo da je na terenu, na klupi ili na tribini.



S 14 golova najefikasnija pionirka Donata bila je Marija Surjan, dva gola manje postigla je Tea Blaić, a deset puta mrežu suparnica pogodila je Nika Stojanov.



Kadetkinje


21. kolo


DINAMO  0


DONAT  4


Sudac: Lovro Denić. Strijelkinje: 0:1 Pestić (31’), 0:2 Silic (59’), 0:3 Pestić (61’), 0:4 Alić (88’).


DINAMO: Đurić, Mojčec, Selman, Sambolić, Nikšić, Miškuljić, Perić, Jantol, Ćurić, Ožbolt, Dalić. (Jurović). Predstavnica kluba: Ankica Prugovečki.


DONAT: Ristovski, Ljubičić, Silic, Alić, Kanjer, Laća, Buljat, Jurjević, Žunić, Jokić, Pestić. (Leblova, Štefančić, Erceg). Trener: Marija Buljat.


22. kolo


DONAT  13


NERETVA  0


Sudac: Ivan Zdrilić. Strijelkinje: 1:0 Ljubičić (1’), 2:0 Pestić (5’), 3:0 Pestić (7’), 4:0 Jokić (9’), 5:0 Jokić (10’), 6:0 Jokić (14’), 7:0 Pestić (15’), 8:0 Pestić (19’), 9:0 Laća (53’), 10:0 Pestić (55’), 11:0 Ljubičić (57’), 12:0 Ljubičić (59’), 13:0 Štefančić (69’).


DONAT: Ristovski, Ljubičić, Silic, Alić, Kanjer, Laća, Buljat, Jurjević, Žunić, Jokić, Pesić. (Leblova, Štefančić, Erceg). Trener: Marijan Buljat.


NERETVA: Nikolić, Martinović, Meštrović, Šimić, Vlahović, Gustin, Oršulić, Menalo, Jurković, Petković, Bazdan. Trener: Stipan Nikolić.




Pionirke


21. kolo


DINAMO  0


DONAT  1


Sudac: Stjepan Krizmanić. Strijelkinja: 0:1 Blaić (11’).


DINAMO: Radanović, Stipčević, Oremuš, Uremović, Stjepanović, Čikvar, Oković, Buljak, Karadakić, Buljan, Josipović. (Skupnjak, Matošin). Trenerica: Mia Medvedovski.


DONAT: Ušalj, M. Stojanov, Alinčić, Bilaver, Rogić, Surjan, Čulina, Blaić, N. Stojanov, Pavlak, Buljat. (Yuricek, Dopud, Rajević, Kardum, Radić, Galić, Šarić). Trenerica: Antonija Goja.


22. kolo


DONAT   3


NERETVA  0


Sudac: Šime Žilić. Strijelci: 1:0 Buljat (10’), 2:0 Pavlak (19’), 3:0 Radić (58’).


DONAT: Ušalj, M. Stojanov, Alinčić, Bilaver, Rogić, Surjan, Čulina, Blaić, N. Stojanov, Pavlak, Buljat. (Kardum, Smolić, Radić, Dopud, Galić, Yuricek, Šarić). Trenerica: Antonija Goja.


NERETVA: Šerić, Popović, Ljubičić, P. Bebić, Volarević, Kužić, Primorac, Menalo, L. Bebić, Bukovac, Obradović. Trener: Duško Mijoč.