Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Kuglači Zadra

U nove izazove bez Baranyja i Uzelca

Autor: Šime Ćurko

14.09.2024. 11:13
U nove izazove bez Baranyja i Uzelca

Foto: Luka Jeličić



Za kuglače Zadra danas će početi nova sezona. Lanjsku su završili na drugom mjestu Superlige, osvojili su NBC pokal, igrali osminu finala Lige prvaka i polufinale Hrvatskog kupa. U međuvremenu momčad su napustili srpski reprezentativac i svjetski rekorder Csongor Barany, koji je posljednje tri sezone bio jedan od najjačih aduta. Lani je Barany s 637,53 srušenih dva bio najbolji Zadranin u kategoriji igrač lige te četvrti u Hrvatskoj. Njegov novi klub je slovačka Trstena. Otišao je i Milan Uzelac, novi član njemačkog kluba Rot-Weiss Sandhausena. Uzelac je dres Zadra nosio dvije godine. Kad je riječ o pojačanjima stigao je slovenski reprezentativac Gašper Kragelj. Trener i igrač treću sezonu zaredom bit će Hrvoje Marinović, brončani s posljednjeg Svjetskog pojedinačnog prvenstva. U momčadi su i još jedan Slovenac Boris Benedik, potom Marijo Baljak, Luka Požega, Andrija Božičević, Karlo Petranović, Ante Matak, Slobodan Erslan, Fran Popović.


– Imat ćemo spoj mladosti i iskustva. Kvaliteta momčadi praktično nadilazi naše financijske mogućnosti. Da ne govorimo o problemima s tehničkim proračunom Grada Zadra. Samo oni koji su u sportu znaju kako je bilo spajati kraj s krajem svih ovih mjeseci dok smo čekali proračun – kaže Josip Kartelo, dopredsjednik Zadra i prvi klupski operativac. Jasno je da su odlasci Baranyja, čijim je dolaskom i počeo rezultatski oporavak Zadra (dva treća i drugo mjesto u Superligi), i Uzelca značajno oslabili momčad, ali…


– Bit ćemo sigurno jako dobri. Znaju se Marinovićeve kvalitete, on je među tri najbolja igrača na svijetu. Kragelj je također odličan igrač, s puno uspjeha na međunarodnoj razini. Baljak je i dalje u jako dobroj formi, kao i Benedik. Petranović je najtalentiraniji hrvatski junior, s time da nažalost trenutačno ima problema s ozljedom. Teško je govoriti o borbi za trofeje, ali bit ćemo tu negdje.




U Superligi nema dvojbi tko je favorit.


– Zaprešić je svijet za sebe i jako bi me iznenadilo kada ne bi ponovno bili prvaci. Nas, Mertojak, Grmoščicu i možda Osijek vidim u borbi za plasman od drugog do četvrtog, petog mjesta.


Prvi izazov Zadranima danas će biti gostovanje kod Đurđenovca.


– Ne ide nam protiv njih. U zadnje dvije sezone tamo smo izgubili. Nadamo se da će treća biti sreća.


Osim Superlige Zadrani će treću sezonu zaredom imati i europske izazove.


– Sredinom listopada u Mariboru ćemo igrati na Europa pokalu, što je drugo europsko natjecanje po kvaliteti. Cilj je tamo izboriti polufinale, što bi nam donijelo plasman u Ligu prvaka u kojoj smo, preko NBC pokala, nastupili posljednje dvije sezone. Ambicija imamo u svim natjecanjima, a kakav će biti završni rezultat, vidjet ćemo. Najvažnije nam je sačuvati homogenost momčadi i sigurno da tada uspjeh neće izostati – zaključio je Kartelo.