Petak, 13. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZAVRŠNA GLAZURA

U kompletnom sastavu prema generalci na Pecari

Autor: Andrija Dešpoja

13.09.2024. 08:59
U kompletnom sastavu prema generalci na Pecari

Foto: Mate Komina



Momčad Danijela Jusupa večeras od 20 sati očekuje nastup na pripremnom turniru u Širokom Brijegu gdje će HKK Široki upriličiti veliku proslavu svog 50. rođendana, a uzvanici su ni manje ni više nego troje abaligaša. Uz Zadar s kojim će se sastav Ivana Velića sučeliti u večerašnjem drugom polufinalu, prvi će u borbu za finale ući košarkaši Splita i Budućnosti, a pobjednici će se naći u finalu, dok će poraženi u borbu za treće mjesto. Bit će svakako zanimljivo ispratiti u kakvom će se svjetlu na parketu ponosa Hercegovine pokazati branitelji naslova prvaka Hrvatske kojima će nastup na Pecari ujedno predstavljati i generalnu probu pred skorašnji početak nove natjecateljske sezone koja kreće 20. rujna s regionalnim kolom. Zadrane je u dosadašnjih mjesec i pol dana priprema najviše zasmetala činjenica što im roster, uz sav trud struke, nije i kompletiran, dok su brojne ozljede igrača iz visoke linije poremetile planove Jusupu i njegovim pomoćnicima pa se s podosta neizvjesnosti pristupa ovom završnom dijelu priprema u kojem ih čekaju najteži protivnici.





Pravi test


Krcata Pecara i vrlo motiviran domaćin svakako će predstavljati veliki izazov, ali i pravi test mogućnosti za novokomponiranu družinu s Višnjika koja je dosad odradila šest pripremnih ogleda i slavila u njih četiri. Pored dvije trening utakmice protiv belgijskog prvaka Oostendea, Zadar je odigrao dva turnira, prvi na Knezovom memorijalu u Krešinom domu koji je odrađen rutinski slavljima nad Kvarnerom i Zabokom, dok je drugi upriličen proteklog vikenda u austrijskom Oberwartu donio polovičan učinak, preciznije poraz od mađarskog prvaka Falco Szombathelya te pobjedu nad prvakom Austrije Oberwart Gunnersima. U Oberwartu je Jusup koristio usluge tek sedmorice svojih igrača, a među njima je skoro cijelu minutažu odradio kapetan Marko Ramljak koji se uz Karla Žganeca i Matu Kalajžića pokazao najčvršćom karikom. Na leđima kapetana počivat će dosta toga i u srazu sa Širokim kojem bi se Zadar trebao suprotstaviti konačno s punim rosterom.


– Nismo imali sreće s ozljedama u pripremnom razdoblju tako da nijednu od šest utakmica nismo odigrali kompletni. Zato se svi nadamo da ćemo večeras konačno zaigrati u punom sastavu i da ćemo uspjeti koliko-toliko se uigrati do otvaranja sezone na gostovanju kod Cibone. Radili smo cijeli tjedan dobro, napokon smo bili kompletni na treninzima, traži se još uvijek i taj igrač na vanjskim pozicijama, dok će nam ove dvije utakmice u Širokom Brijegu pokazati gdje se trenutno nalazimo. Nije idealno prošlo ovo vrijeme predsezone za razliku od prethodna dva ljeta, ali što je tu je, moramo se prilagođavati, moramo nastaviti raditi. Ne očekuju nas nimalo lagane utakmice večeras protiv domaćina, pa ni sutra bilo s Budućnosti ili Splitom, ali će nam svakako poslužiti kao pravi testovi. Samo da nam se nitko ne ozlijedi i da te završne pripremne oglede iskoristimo na najbolji mogući način – istaknuo je Ramljak uoči polaska prema Širokom Brijegu gdje se Zadar predstavlja s tek četvoricom starosjedilaca, a novih lica je nikad više u svlačionici.





Novi igrači


Na suprotnoj strani će pak moći prepoznati neka njima jako poznata lica, poput Patrika Jambrovića i Jana Rebeca, dok boje Zadra u redovima Širokog u izostanku rekonvalescenta Duje Brale brani mladi Gabriel Karamarko.




– Pristiglim igračima je sve novo, i sustav rada, i novi trener, nova očekivanja, treba sve to posložiti. Nadam se da ćemo što prije uspjeti doći do toga da nam ta igra klizi, da postignemo željene automatizme i onda iz utakmice u utakmicu napredovati kao momčad. Prošle sezone nam je ostala praktički ista momčad u svlačionici, nismo se morali zapravo ni previše uigravati, bilo je sve jasno svakome, no ove pripreme su bile dosta teške jer je većina igrača morala krenuti od početka, uz to su nas jako omele ozljede kao i to što se čeka taj posljednji igrač. Ali, iz ove kože se ne može i moramo dati sve od sebe kako bi nadoknadili propušteno – kazao je za kraj kapetan Zadra.