Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Kvalitetna momčad

Trener vaterpolista Zadra: "Usmjerenje kluba je isto - rad s mlađim uzrastima"

Autor: Šime Ćurko

04.09.2024. 09:30
Trener vaterpolista Zadra:

Foto: Luka Jeličić



Vaterpolisti Zadra 1952 pripremaju se za sezonu u Prvenstvu Hrvatske, kao i u A1 regionalnoj ligi. Dolazak reprezentativnog vratara Mate Anića, koji je stigao iz Jadrana, značajno je podigao ljestvicu očekivanja od nove sezone.


– Nakon što je bilo jasno da će Anić otići iz Jadrana, počeli smo razgovore oko dolaska u Zadar. U prvom kontaktu potvrdio je zainteresiranost za naš klub. Bili smo u kontaktu tri, četiri tjedna nakon čega se javio i sve smo brzo dogovorili. Osim njegovog doprinosa u igračkom smislu jasno je što znači u svojim redovima imati igrača koji je branio u finalu Svjetskog prvenstva, u kojem je Hrvatska osvojila zlato. Nadamo se da će to i publika prepoznati i, naravno, da će se to osjetiti i na rezultatu – istaknuo je Goran Jovančević, trener Zadrana.


Mlada momčad


Iz Solarisa na Višnjik je preselio ljevak Paolo Jakovčević, a stigao je i slovački reprezentativac Milan Matejka, koji je za svoju državu nastupio na Europskom prvenstvu održanom u siječnju u Hrvatskoj. Riječ je o mladom igraču na poziciji centra koji traži afirmaciju u zemlji svjetskih prvaka. Upoznat je dobro s kvalitetom rada u klubu s Višnjika, te je upravo zbog toga odlučio doći u Zadar. Matični klub u Slovačkoj mu je Hornets (Košice), dok je prošlu sezonu odradio u Španjolskoj (Natacio Premia). Drugu godinu zaredom u momčadi će od iskusnijih igrača biti Splićanin Domagoj Butić, koji se lani bio jedan od najboljih igrača.





– Ništa se nije promijenilo u temeljenom usmjerenju kluba. Ostajemo prepoznatljivi po radu s mlađim uzrastima, koji će kasnije biti okosnica prve momčadi. Od igrača poput Anića mladi mogu puno naučiti iz prve ruke. To je kombinacija od koje imamo velika očekujemo, mlada momčad s podrškom nekolicine iskusnih igrača. Nastojali smo tako raditi i do sada, ali sigurno je da smo s Anićem u svemu tome dobili dimenziju više.


Pojačana liga


S druge strane, klub su napustila dvojica iskusnih igrača, vratar Roko Lazić i Slavko Ćalić, te mladi trojac Vito Cicero, Roko Bašić i Arijan Raci.


– Odlazak trojice mladića iz Zagreba uobičajeni je put naših igrača, koji nakon srednje škole upisuju studij. Nadamo se da će u novoj sredini nastaviti s vaterpolom i da će nam se vratiti nakon studija.


Lani je Zadar imao dobrih izdanja u regionalnom i domaćem natjecanju, koje je završio na osmom mjestu.


– Hrvatska liga će biti jača nego do sada. Vratio se dio igrača iz inozemstva, i bit će jako zanimljivo. Očekujemo da će se u tom »miješanju karata« i nas nešto pitati – zaključio je Jovančević.