Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Nove konture

Toni Dijan: 'Bit ćemo drukčiji nego prošle sezone'

Autor: Andrija Dešpoja

04.09.2024. 09:12
Toni Dijan: 'Bit ćemo drukčiji nego prošle sezone'

Foto: Luka Jeličić



Od prve prozivke prvog dana kolovoza košarkaši Zadra su iza sebe ostavili mjesec dana priprema za novu sezonu, zagazivši tako prema završnoj fazi u kojoj bi se trebale ocrtati prave konture novokomponirane momčadi Danijela Jusupa koja je službenu premijeru predsezone imala u petak i subotu u Krešinom domu s nastupom na 19. Memorijalnom turniru Tomislav Knežević. Rezultatski je taj sada već tradicionalni pripremni turnir kojim četvrtu godinu u nizu momčad s Višnjika otvara set prijateljskih utakmica prošao na najbolji mogući način jer se treću uzastopnu godinu došlo do trofeja nazvanom po tragičnom preminulom košarkašu Zadra, no sama izvedba aktualnog prvaka Hrvatske u dvjema utakmicama, kontra Kvarnera i Zaboka, svakako nije još ni blizu onog što je nacrtano u bilježnici 63-godišnjeg Jusupa.





Problemi s ozljedama


Razumljivo, tako nešto očekivati tri tjedna prije službenog početka nove sezone je i neprirodno, a pogotovo kada se oko baci na sastav koji je Jusup izveo u finalnom okršaju protiv Zaboka. Bez čak četiri igrača (Lovro Mazalin, Mate Kalajžić, Tyler Wahl, Domagoj Proleta) koji su ostali zbog ozljeda izvan stroja u subotu su na parketu Krešinog doma izuzev završne minute i pol egzistirala tek šestorica, tako da se pod rijetkim konkretnim zaključcima našlo to da se turnir priveo kraju u pobjedničkom raspoloženju i da je pristup bio pravi za razliku od sraza s Kvarnerom. Dovoljno da i u stručnom stožeru kluba bude malo razloga za zadovoljstvo, jer odradio se posao u iznimno napornom tjednu, unatoč velikim kadrovskim problemima.


– Finalna utakmica na Knezovom memorijalu bila nam je četvrta u tom tjednu i vidjeli ste i sami da smo imali problema s ozljedama igrača, praktički smo nastupili s tek šestoricom, a imali smo iz unutarnje linije na raspolaganju samo Karla Žganeca tako da je teško bilo nešto smisleno odigrati. No, svakako možemo biti zadovoljni kako smo izvukli cijeli turnir. Pogotovo tu finalnu utakmicu u kojoj smo bili disciplinirani, koncentrirani i čvrsti u obrani, a i puno bolje smo trčali u napadu te smo iskreirali dosta otvorenih vanjskih šutova. To nas je onda nagradilo zasluženim osvajanjem trofeja – prokomentirao je pomoćni trener Toni Dijan događanja na prvom službenom turniru u predsezoni koji je još i više potencirao probleme s ozljedama.




– Situacija s ozlijeđenim igračima nas svakako ometa na zacrtanom putu priprema, teško je odrađivati timske treninge, međutim nastojimo izvući maksimum iz svakog treninga. Nadam se da ćemo se što prije kompletirati i da ćemo moći početi normalno raditi – dodala je desna Jusupova ruka koja se složila da uz muke po ozljedama i trenažnom procesu najveću tegobu u pripremnom drilu stvara činjenica što su u svlačionici ostala tek četiri igrača u odnosu na lani i puno je toga novog, nepoznatog što treba uklopiti u jednu konkretnu cjelinu koja bi trebala biti na tragu onoga što su navijači Zadra mogli gledati prošle sezone.


– Momčad je nova i stvarno će biti jako teško nadomjestiti Luku, Darija i Arijana koji su nama jako puno značili i donosili su nam ekstra kvalitetu svaki na svoj način, a vidjeli smo da ih je igranje za Zadar dovelo do iskoraka u njihovim karijerama. Trenutačno smo u procesu rekonstrukcije tima i za nekakav ozbiljniji sud trebat će nam proći određeno razdoblje, pogotovo nakon što odigramo nekoliko službenih natjecateljskih utakmica. Jedno je kada se slaže momčad na osnovu video isječaka te informacija koje dobivamo od naših kolega, a drugo je kada ti novi igrači dođu kod nas. Tek onda ih bolje upoznamo i vidimo na licu mjesta tko što može ili ne može. Od početka priprema su se dogodile određene rošade po pitanju prinova, ali to je normalno u procesu izgradnje nove momčadi jer se pokušava što brže moguće pronaći igrače koji će nam odgovarati te koji mogu izvući sezonu, a opet da sve bude u okvirima financijskog budžeta koji je takav kakav jest.





Promjena koncepcije


Odlaskom Božića, Drežnjaka i Lakića razbila se i koncepcija igre koja je bila vrlo problematična za sve domaće, a i većinu regionalnih protivnika. S mnogo novih lica u svlačionici dvogodišnji kalup igre se više ne može sprovoditi i vidljivo je po prvim pripremnim utakmicama da će igra biti bazirana na drugačijim principima.


– Sigurno ćemo biti drukčiji nego što smo bili lani, igrat ćemo drukčije, ali naravno da će nam primarni cilj biti izvući maksimum iz momčadi koju budemo imali na raspolaganju. Teško ćemo moći ostati u koncepcijskom kalupu lanjske momčadi, no ono od čega nećemo odstupati jest maksimalna motiviranost svakog igrača na svakoj utakmici. Da će biti drukčije to je sigurno, jer izuzetno je teško nadoknadiv tercet nositelja koji nas je napustio ovog ljeta.


Nažalost, osim igre koja će doživjeti promjene, ovo ljeto je poprilično se razlikuje od prethodnog što su se čak tri prinove već na pripremama pokazale promašajima. Nakon Antonija Sikirića, u rubrici prekobrojnih se ubrzo našao Renato Serdarušić, dok je posljednji Višnjik napustio Slovenac Jan Rebec.


– Bez obzira na ograničeni budžet i na reference bilo kojeg igrača koji se dovodi ne možemo biti sigurni da je to pravo rješenje za nas dok taj igrač ne dođe kod nas i dokle god ne vidimo je li se on uklapa u naš sustav. Rebec je odličan dečko koji ima određene kvalitete, ali pokazalo se da on nije to što nama trenutačno treba. Tako da se nadamo da ćemo s novim igračem koja treba tek doći dobiti ono što nam je potrebno.


Kao zamjena za Rebeca spominje se, i to na sva zvona, reprezentativni razigravač Goran Filipović.


– Puno je igrača koje u ovom trenutku gledamo, među njima je i Filipović, no na koga će pasti odabir teško je kazati u ovom trenutku. Zato će se na tu temu nešto moći kazati onog trenutka kada bude sve službeno. Najvažnije je da se taj igrač, kao i svi ostali, poveže s ostalima tj. da se stvori pravi momčadski duh, a naravno da se od njega očekuju i određene kvalitete u realizacijskom smislu – u rukavicama je ostao Dijan koji se nada da će se do petka kada kreće drugi pripremni izazov pod nazivom Turnir četiri prvaka u austrijskom Oberwartu momčad kompletirati, prvenstveno od ozljeda, a onda i s tim posljednjim igračem koji će donijeti prevagu na vanjskim pozicijama.


– Očekuju nas još ta dva turnira na kojima ćemo odigrati ukupno četiri pripremna ogleda, ovaj u Austriji je posebno zanimljiv jer će se na jednom mjestu naći prvaci Hrvatske, Austrije, Slovačke, Mađarske i to će nam zasigurno poslužiti, pod uvjetom da se kompletiramo, da što uigraniji i spremniji dočekamo početak natjecateljske sezone.