Petak, 19. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Potvrda sjajnih vijesti

Službena županijska liga s igranjem kreće ove jeseni

Autor: Alen Plahinek

19.07.2024. 10:18
Službena županijska liga s igranjem kreće ove jeseni

Foto: Marin Gospić/Futsal liga Zadar



Zadarski mali nogomet i službeno okreće novu stranicu. Sve je dogovoreno s Nogometnim savezom Zadarske županije (a to znači i Hrvatskim nogometnim savezom) i liga pod njihovim okriljem počet će ove jeseni. Do sada su klubovi iz Zadarske županije, koji su imali ambicije igranja u HNS-ovim natjecanjima, do tog dosega mogli doći samo kroz Šibensko-kninsku županijsku ligu, a Pakoštane su se dvije sezone okušale i u Drugoj HMNL-Jug. Došlo je vrijeme da i Zadarska županija počne raditi vrlo ozbiljan posao. Za ovaj iskorak najzaslužniji su u Udruzi za mali nogomet Zadarske županije, koju vodi predsjednik Stipe Bjeliš.




– Nismo mi tu sami, tu je i Darko Banić, predsjednik Nogometnog saveza Zadarske županije koji je puno pomogao. Ovo je rezultat svih nas koji volimo nogomet. Prošle godine smo preuzeli rad Udruge i od prvog dana smo govorili i usredotočili se na organiziranje lige pod HNS-om. Odmah smo krenuli u taj postupak, međutim prošle sezone je bilo kasno, no stupili smo u kontakt sa Savezom i malo po malo rješavali sve potrebne preduvjete. Kada vidite da grad poput Omiša ima prvaka Hrvatske, zašto Zadar ne bi mogao imati barem nekog stabilnog prvoligaša u budućnosti. Također, Zadar i Zadarska županija, donijeli su futsal reprezentativce, a paralelno nemaju službenu ligu – kazao je Bjeliš te nastavio.


Deset momčadi


– Zašto to nije prije bilo, ne znam. U nogometu 20 godina sam i glupo bi bilo reći da se ne može takvo što organizirati ovdje, kad vidimo da se može. Ne bih ulazio u radi bivše uprave, to je prošlost, mi živimo u sadašnjosti i za budućnost.


Ništa ne bi bilo moguće bez podrške klubova iz Zadarske županije. Cijeli proces glede organizacije lige nije još gotov, no u završnim je fazama.




– Trenutačno smo u fazi definicije lige. Imamo deset klubova iz naše županije i oni se moraju prijaviti u HNS. Kada se prijave vidjet ćemo što dalje, odnosno koje još formalnosti treba ispuniti. Minimum za uspostavu županijske lige je šest klubova, mi imamo deset i najzadovoljniji smo jer se radi o klubovima iz svakog ranga. Imamo Kontrol biro koji je prvak Prve lige naše Udruge, Kanelu iz Raštana, zatim Vrsi i Svetog Antu koji su najbolje momčadi Druge lige i sada prelaze u Prvu, Albatros iz Treće, Dasiaddo iz Četvrte. Tu su Pakoštane koje su bile u Drugoj HMNL-Jug, Gaune koji su se natjecali u Šibensko-kninskoj ligi te Vranu i Kruševo koji su se natjecali u Benkovačkoj ligi. Tako da imamo sukus svega – objasnio je Bjeliš dodajući na koji način će sve funkcionirati.



Peta liga




– Plan je organizirati utakmice županijske lige preko tjedna, tako da momci koji igraju i nogomet u Županijskoj ligi ili 3. NL-Jug, mogu nastupati za svoje klubove, a i da se naše lige, koje nisu pod HNS-om, mogu igrati preko vikenda. Što se dvorana tiče, s obzirom na to da je riječ o službenom natjecanju, postoje jasne propozicije terena. U našoj županiji nekoliko dvorana nam može poslužiti. Pravila su da domaćin bira teren, a neki naš dogovor je da će manje-više svi igrati u Svetom Filipu i Jakovu, s izuzetkom nekih momčadi koje će igrati u Biogradu i Benkovcu – objasnio je Bjeliš.


Mali nogomet procvao je u posljednjih nekoliko godina u Zadru. Sve je više klubova pa se gleda prema uvođenju dodatne lige.


– Razmišljamo o Petoj ligi jer nam se za novu sezonu prijavilo devet novih momčadi. Ideja je da nam naše lige budu baza za HNS-ovu ligu iz koje ćemo pokušati jednog lijepog dana dobiti klub ili igrače koji će igrati na višim razinama. Naravno, kako sam i već ranije rekao, kamo sreće da uspijemo dobiti klub u najjačem rangu malog nogometa u Hrvatskoj, ali ima još do toga – zaključio je Bjeliš.