Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Osmina finala

Slovenija traži čudo, Portugalci brane čast

Autor: Alen Plahinek

01.07.2024. 17:21
Slovenija traži čudo, Portugalci brane čast

Foto: Lee Smith



Treći dan osmine finala kompletiraju Portugal i Slovenija. Moćni stroj s Pirenejskog poluotoka predvođen Cristianom Ronaldom i ostalim brojnim zvijezdama nema tko nije vidio u ovoj fazi natjecanja, dok s druge strane za Sloveniju je mnogo ljudi bilo skeptično. Međutim, Matjaž Kek ozbiljno je začepio usta svima.


Romantika


Ovaj je 62-godišnji Mariborčanin u momčad, koja je istinski spoj »mladog i starog« utkao onaj fini vez koji im je bio potreban. Uspio je u svlačionicu Zmajčeka Kek unijeti famozni mentalitet pobjednika te iz njega dalje graditi priču koja je najveća u slovenskoj nogometnoj povijesti. Odveo ih je prvi puta u osminu finala nekog velikog natjecanja, a sigurno ne misle na tome stati, a s obzirom na dosad pokazano realno je da bi mogli »zakuhati« Portugalcima. Kek niti u jednoj od prve tri utakmice nije eksperimentirao i mijenjao nešto. Identičnih 11 izlazilo je na megdan i Danskoj i Srbiji i Engleskoj te izvuklo tri remija uz dva postignuta pogotka.


Prva zvijezda daleko je jedinica Jan Oblak koji spada među vjerojatno pet najboljih golmana svijeta. Upravo s takvim »monstrumom« među vratnicama, mladoj posljednjoj liniji je puno laganije. Stupovi obrane su 24-godišnji Drkušić te 25-godišnji Bijol. Desni bek, Karničnik, također je jedan od onih koji su se iskazali, i to protiv najboljih igrača današnjice. Ozbiljan »minus« Slovencima će danas biti izostanak Janže na lijevom beku zbog kartona. Vezni dio ponovno vrvi mladcima. Gnezda Čerin i Elšnik motori su Zmajčeka, a onda u napadu stiže druga najveća zvijezda, 21-godišnji Šeško. Ovo natjecanje Šeško još nije zabio, no nikad ga se ne može otpisati.




Tu je i legendarni Josip Iličić, koji ima ulogu držanja svlačionice na okupu i svojim iskustvom pomaže mladim dečkima. Uveo ga je Kek 15-ak minuta protiv Engleske čime je dodatno pridobio nogometni svijet. Vrlo jasnih i kao iz udžbenika 4-4-2 igra Kek te kako je demonstrirao protiv Engleza uz vrlo pokretljiv i rastezljiv »drugi dio« terena zna i može ozbiljno »zapapriti« favoritima.


Stroj


Ipak, prema onome što su u skupini pokazali, Englezi nisu bili najbolji primjer jedne vrhunske momčadi. S druge strane Portugal je pokazao sve što je trebao u prve dvije utakmice, a onda u trećoj izgubio od Gruzije kada je odmarao popriličan broj važnijih igrača. Roberto Martinez ima luksuz poigravanja kako sam sastavom, tako i s postavom. U formaciji 3-5-2 na jedvite jade nadigrao je Češku, a onda je s 4-3-3 projurio pokraj Turske. Za kraj vratio se na 3-5-2 protiv Gruzije i izgubio.


Isto tako miješao je karte glede igrača, pa su tako jedini starteri u sve tri utakmice bili vratar Costa te Cristiano Ronaldo. U svim tim Martinezovim kombinacijama ispašta najviše Joao Felix koji je igrao tek protiv Gruzijaca zbog odmora ostatka »društva«. A kada imate luksuz da Joao Felix ulazi tek treću utakmicu, jer »eto da malo odmorimo ostale«, onda to samo govori o kvaliteti kadra koji se posjeduje. Portugalci izgledaju jako dobro, na stranu tog famoznog poraza.


Spasili su »žive glave« od Češke u posljednjim trenucima, međutim jednako kao i Belgija protiv Slovačke, bili su izrazito dominantni, a onda je sijevnula jedna protivnička kontra. Protiv Turaka je sve uistinu sjelo na svoje mjesto i onda se vidjela prava jačina tog stroja.


Da zaključimo, mladi slovenski defenzivni red imat će jako, jako puno posla s Leaom, Silvom, Ronaldom, možda čak i Jotom ili Felixom, no na krilima dosad pokazanog Slovenci se imaju pravo nadati. Ipak, nada umire posljednja.