Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

POČIVAO U MIRU

Preminuo legendarni rukometaš i trener koji je odveo Zadar u polufinale Kupa EHF-a

Autor: Šime Ćurko

30.08.2024. 13:27
Preminuo legendarni rukometaš i trener koji je odveo Zadar u polufinale Kupa EHF-a

Foto: ARHIV ZL



Na Gradskom groblju u Zadru u srijedu 28. kolovoza pokopan je Rajko Begović, svojevremeno jedan od najboljih zadarskih rukometaša i trenera. Begovićev sportski put opisao je Drago Marić u knjizi Rukomet u Zadru i okružju, objavljenoj 2012. godine. Begović je rođen 31. listopada 1947. u Podgorici (Crna Gora), a u Zadru je živio od 1951. godine. S rukometom je počeo s 13 godina u OŠ Krste Ljubičića (danas Krune Krstića), kod trenera Krste Peše. Od zadarskih klubova igrao je u Metalcu i Bagatu. U sezoni 1965./66. Metalac je ostao korak do plasmana u Prvu saveznu ligu, što je najveći uspjeh zadarskog rukometa u razdoblju do hrvatske samostalnosti. Od 1966. Begović je postao član RK Zagreb. Tijekom sedam godina igranja za Zagreb nastupao je za juniorsku, studentsku i seniorsku reprezentaciju Jugoslavije. Osvajač je brončane medalje na Studentskom SP-u 1973.


Dvije godine igrao je za Slovan iz Ljubljane, a od 1975. do 1980. za TSG Ossweil i Grünweis, klubove prve njemačke lige, Sljedećih sedam godina igrač je talijanskih klubova Rimini, Napoli i Molteno da bi u 40. godini zaključio je igračku karijeru.


Od 1988. do 1995. trenirao je talijanske momčadi Gatteo, Napoli, Caserta, Aversa, Imola. Kući se vratio u ljeto 1995., kada je preuzeo prvu momčad tada vrlo uspješnog Zadar Gortana. Momčadi iz Mocira u europskom debiju u sezoni 1995./96. odveo je u polufinale Kupa EHF-a. Zadrani su pod Begovićevim vodstvom najprije u dvije utakmice u Zagrebu izbacili makedonski Vardar, potom su svladali Red Boyse iz Luksemburga, a u četvrtfinalu su bili bolji od talijanske momčadi Merano. Do finala ipak nisu stigli budući da je u dvije utakmice bio bolji ukrajinski Šahtar iz Donjecka. Za Zadar je te sezone igrao Vladimir Jelčić, reprezentativac koji je u ljeto 1996. s Hrvatskom osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Atlanti. Osim odličnih nastupa u Europi, Zadar je imao i dobru sezonu u Prvoj ligi, a posebno se pamti domaći remi (29:29) s tada praktičnom nepobjedivom Croatia bankom (Zagreb). Unatoč svemu tome, nakon poraza od Ukrajinaca Begović se razišao s Upravom kluba, a na klupi ga je naslijedio Miroslav Čačić.Od 1996. do 1998. Begović se vratio u Italiju, na klupu Averse. Jednu sezonu bio je u Al Jazizru iz Abu Dhabija, 1999. je u Škofjoj Loki (Slovenija), pa u Novoj Gorici, da bi se 2006. vratio u Zadar i oprostio od rukometa.