Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Bura na Višnjiku

Rezultat ili financijska stabilnost, pitanje je sad

Autor: Andrija Dešpoja

22.07.2024. 09:03
Rezultat ili financijska stabilnost, pitanje je sad

Foto: Luka Jeličić



Iako je sredinom srpnja uobičajeno na snazi gluho doba godine kada su u pitanju zbivanja u klupskim košarkaškim kolektivima, to se ne može ni u kom slučaju kazati za Košarkaški klub Zadar u kojem od srijede kada je Višnjik i službeno napustio najbolji igrač Luka Božić najmanje ima bonace, a sve više nadiru olujni vjetrovi koji bi se mogli pokazati itekako kobnima po ambicije momčadi u nadolazećoj sezoni 2024./25. No, to zapravo i nije neočekivana vijest u trenutku kada koševi debelo miruju i kada zbivanja na parketu ne služe za opijanje masa i skretanja fokusa s krucijalnih problema, što su svakako u prvom redu financijske poteškoće koje prate klub dugi niz godina, a one onda posredno utječu i na klasne borbe koje se više nisu mogle skrivati nakon istupa Danijela Jusupa u intervjuu za vodeći nacionalni sportski dnevnik. Posljedično se nakon toga voda oko Višnjika ozbiljno zamutila, reakcije na Jusupovo nezadovoljstvo tretmanom Nadzornog odbora počele su se množiti kao gljive poslije kiše, a najmanje je naravno zadovoljstva s tim nastalim rašomonom bilo kod navijača koji su se podijelili u razmišljanjima o pravcu kojim bi klub trebao krenuti nakon Božićeve ere koja je donijela čak tri trofeja u zadnje dvije godine.


Luka Božić (KK Zadar)


Kratkoročno vs dugoročno




Odlazak Bjelovarca put Valencije ogolio je dosad vješto skrivanu diskomunikaciju između parketa i kancelarija ili bolje rečeno rezultatsku viziju u odnosu na financijsku stabilizaciju kluba. Kratkoročno se usprotivilo dugoročnom, a u tom pogledu na jednu stranu vuče Jusup koji je javno istresao svoje nezadovoljstvo s činjenicom da mu NO nije išao na ruku po pitanju novog ugovora kao ni po pitanju podebljanja budžeta za 30 posto, dok su nadzornici odlučili za razliku od prošlog ljeta i cijele minule sezone »zatvoriti špinu« te prebaciti fokus na uteg koji sve jače stišće klupsku blagajnu, razmišljajući u pravcu dugoročnog benefita. I tu je, ako je uopće i bilo, ljubav između Jusupa i NO-a pukla, a 64-godišnji strateg to je najbolje oslikao izjavom »klub koji ne vjeruje treneru, ne želi mu dati novi ugovor«. Naime, Jusup u situaciji nakon odlaska Božića, vjerojatno i Darija Drežnjaka, zna da će mu naredna sezona za koju ima važeći ugovor biti iznimno stresna jer zapravo sklapa novu momčad, a kada je tako onda će se teško rezultatski moći parirati prethodnim dvjema šampionskim sezonama. U tome svemu je kamen spoticanja budžet za momčad koji je tek nešto sitno izdašniji u odnosu na lani (610 tisuća eura) i s tim će se sredstvima teško moći pronaći adekvatne alternative za gore spomenuti dvojac. Po sistemu spojenih posuda teško je onda ne predvidjeti rezultatske muke u novoj sezoni, a to će dovesti do već stoput viđenog momenta kada je u pitanju grad košarke, radi se o gubljenju strpljenja tribina koje su u prethodne dvije godine bile daleko najjači Jusupov saveznik. Gubljenje povjerenja navijača sigurno bi za zadarskog stratega značio prijevremeni rastanak, a i taj potencijalno izvjestan scenarij bi onda Jusupu bilo lakše podnijeti kada zna da je osiguran ugovorom koji mu jamči odštetu ako dođe do uručenja košarice.



Ucjenjivanje kluba


Svjesni su itekako toga i u NO-u u ime kojih su javni prostor zauzeli Arsen Travica i Dario Kljajić, oba predstavnika Udruge Grad košarke u nadzornom tijelu kluba. Prvi je zauzeo jasan stav da Jusup ne smije ucjenjivati klub te kako je prioritet predstečajna nagodba, poentiravši da KK Zadar ne može dijeliti novac kojeg nema, a radi se pak o osobi koja je dva tjedna prije izbanalizirala podizanje ruku nadzornika pri gotovo svakom prošlosezonskom zahtjevu za probijanjem budžeta. To se izgleda moglo ili smjelo napraviti kad je trebalo privoljeti Božića na ostanak, pa kasnije kada su se trebala osigurati sredstva za Juana Davisa, a najveći krimen većeg dijela NO-a prošle sezone je bilo podizanje ruku za novi kredit od oko 900 tisuća eura koji se pak vješto sve donedavno skrivao od javnosti. Travica koji je bio članom NO-a koji je u svim tim prilikama podizao ruke, ovog puta je odlučio zauzeti tvrdi stav da popusta više nema, pa čak ni za osobu bez koje se ne bi dogodila prava mala renesansa Zadra na parketu u prethodne dvije godine.




– Ne možemo dijeliti novac kojeg nemamo. Moramo riješiti predstečajnu nagodbu i zatvoriti sezonu, ne smijemo se dovesti u poziciju da ne možemo isplatiti plaće. Treba imati osjećaj za mjeru. Danijel Jusup bi se definitivno morao korigirati, ali to je on. To je dio njegove osobnosti, na određeni način to trpimo – izričit je bio Travica u izjavi za internetski portal antenazadar.hr, potom dodavši da mu se pored teške osobnosti koja Jusupa prati cijelu njegovu trenersku karijeru, kao veliki minus pripisuje i činjenica da ne postoji afirmacija mladih igrača. Sličnog razmišljanja je i Travičin kolega Dario Kljajić koji pak nije javno iznio svoje mišljenje, već se njegov stav doznao putem poruka koje je poslao u WhatsApp grupi ostalim članovima Udruge. Kljajić koji je financijaš po struci bio je osupnut Jusupovim spin intervjuom kojeg je okarakterizirao jedinstvenim u Hrvatskoj, jer uistinu nijedan košarkaški trener dosad nije pokušao stvoriti takav pritisak na svog poslodavca kao što je on.



Novi dug




U fokusu Kljajićevih razmišljanja našla se potom goruća financijska problematika kao i gdje su u cijelom ovom nastalom kuršlusu vlasnik Grad Zadar te novopostavljeni direktor Edi Nadarević. Prvom se zamjera što je dopustio višestruko kršenje Odluke o financiranju donesene lanjskog srpnja na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća po kojoj je određeno koliko se točno može potrošiti sredstava u jednoj sezoni, kao što je i istaknuta bitna stavka koja kazuje da će po završetku trajanja ugovora, odnosno 30. lipnja 2026. godine nepodmireni iznos dugovanja iznositi najviše do 300 tisuća eura, uvećano za dugovanje prema ŠC Višnjik. Naravno, ta Odluka ni izbliza nije ispoštovana, već je u njenoj prvoj godini stvoren i novi dug, što je definitivno Kljajiću prelilo čašu jer upravo je on s tadašnjim predsjednikom NO-a Dinom Martinovićem parafirao dogovor s Gradom. Drugom, tj. direktoru Nadareviću, se spočitalo što još uvijek nema financijski plan, iako je to bio osnovni uvjet pri natječaju za tu poziciju. Dalje, Nadareviću rješavanje dugovanja iz predstečajne nagodbe ni blizu nije prioritet, ne zna kako će se namaknuti 610 tisuća eura koji su budžetirani za nadolazeću sezonu, dok ni kršenja Odluke o financiranju ne smatra problemom. Sve je to istaknuo Kljajić u nekoliko poruka koje su samo potvrdile sumnje da je nešto jako trulo na Višnjiku posljednjih sezona, unatoč činjenici da je parket odradio vrhunski posao i vratio djelić nekadašnjeg košarkaškog sjaja Zadra.


Ruzina ispod sjaja


No, od sjaja i blještavila se ne živi, to je jasno svima, a kada se zagrebe samo malo ispod te sjajne površine teško je sakriti veliku ruzinu koja ozbiljno nagriza temelje kluba. Financijska močvara svakog ljeta je sve veća, umjesto da se postupno isušuje i da se konačno dočeka sudbina KK Split koji je uspješno zatvorio dugovanja iz predstečajne nagodbe, ili pak da se izbjegne sve izvjesnija crna budućnost najvećeg rivala Cibone u kojoj su malarične bolesti uzele prevelikog maha i nekad košarkaškog diva dovele do samog ruba propasti. Hoće li se parket na čelu s Jusupom uspjeti naći na pola puta s nadzornicima koji su mu poslali jasnu poruku da svoj komfor ne suprotstavlja financijskoj stabilnosti pokazat će preostalo vrijeme do početka priprema na kojima je zasad sigurna osmorka koju čine četiri starosjedioca (Ramljak, Žganec, Mazalin i Klarica) te četiri novaka (Kalajžić, Rebec, Sikirić i Gilbert).