Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Osmina finala

REPRIZA POLUFINALA IZ RUSIJE: Belgijci i Francuzi traže iskupljenje za grupnu fazu

Autor: Robert Hrkać

01.07.2024. 09:44
REPRIZA POLUFINALA IZ RUSIJE: Belgijci i Francuzi traže iskupljenje za grupnu fazu

Foto: Lee Smith



Ni jedni ni drugi nisu se nadali međusobnom susretu na prvoj stepenici nokaut-faze, ali to im je »nagrada« za neuvjerljive predstave u skupini i osvojena druga mjesta. No obje reprezentacije stvorile su ogroman broj prilika pred protivničkim vratima, ali samo su se De Bruyne, Tielemans i Mbappe upisali u strijelce, dok su Tricolori pobjedu protiv Austrije izvojevali tek nakon autogola Wobera. Deschamps je pogodio sa Salibom u obrani i Kanteom u srcu sredine terena, ali napadački dio šteka.


Tempiranje forme


Dembele sjajno dribla, ali ga konstantno izdaje završnica. Slično je i s Mbappeom, koji je zabio tek s bijele točke protiv Poljske. Očekuje se da će francuski izbornik biti jednako pragmatičan kao u posljednjem susretu skupine, pa bi Tchouameni, Kante i Rabiot ponovo trebali tvoriti bedem iza napadača.


Francuska je poznata po svom tempiranju forme na velikim turnirima. Često to u grupama ne izgleda graciozno, a onda se »uključe« u nokaut-fazi. Na domaćem EURO-u 2016. Albaniju i Rumunjsku lomili su tek na samom kraju, a onda su počeli rutinski pobjeđivati Irsku, Island i Njemačku, čime su izborili finale. U Rusiji su na sličan način stigli do zlata, s time da su imali mnogo snažnije suparnike u odnosu na ljeto 16’. U Kataru su bili golgeterski najraspoloženiji, a letjeli su na krilima Mbappea i Girouda. Ovaj EURO je sasvim druga priča u napadačkom segmentu, ali turnir za njih tek sada počinje.




Belgija dijeli skoro pa iste probleme kao Francuska, ali Tedesca veseli suradnja De Bruynea i Lukakua, koja će protiv Francuza trebati biti ipak mnogo ubitačnija. Mnogo je bilo upitnika oko belgijske obrane, ali su Faes, Vertonghen, Castagne i Theate odgovorili na pravi način. Ali sada im dolazi daleko najteži ispit. Tedesco je napravio minismjenu generacije, a u tome su mu svakako pomogli oproštaji Hazarda i Alderweirelda.


Problem napada


I u prve dvije utakmice Belgijci su doista izgledali kao momčad koja je godinama harala kvalifikacijama, ali spoj nesreće i lošeg donošenja odluka ostavio ih je na samo dva postignuta pogotka. Dojam je uprskan blijedim remijem protiv Ukrajine, a nezainteresiranost u navali mogla ih je skupo koštati. Ovako su se provukli u osminu finala, gdje će igrati protiv momčadi koja koristi i najmanji mogući poklon.


Podsjetimo, Belgiju je na korak do finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, gdje su osvojili broncu, zaustavila baš Francuska Didiera Deschampsa. Gol odluke u polufinalu postigao je Samuel Umtiti, glavom na ubačaj Antoinea Griezmanna. Tada su belgijski mediji svojoj selekciji zamjerili »pad bez ispaljenog metka« u Sankt Petersburgu, pa se sada čini savršena prilika za ispiranje mrlje iz 2018.