Četvrtak, 4. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Osmina finala

Rangnickov momčadski stroj na Montelline mlade superzvijezde

Autor: Robert Hrkać

02.07.2024. 15:26
Rangnickov momčadski stroj na Montelline mlade superzvijezde

Foto: LISI NIESNER



Prvim mjestom u skupini pored Francuske i Nizozemske, Austrija se nametnula kao ozbiljan kandidat za velike stvari »iz sjene«. U osmini finala stiže joj Turska. Div s Bospora kao drugi je prošao svoju skupinu te pritom pokazao i dobro i loše lice.


Primjer za udžbenike


Ralf Rangnick je kreirao austrijsku reprezentaciju prema svojoj slici i prilici. I rezultati su evidentni. Visoki presing Austrijanaca stavio je na tisuću muka Nizozemce i Poljake, a pogotovo je briljirao Sabitzer u drukčijoj roli od one koju obnaša u Borussiji Dortmund. Ne treba zaboraviti kako je Rangnick prije prvenstva ostao bez usluga Davida Alabe i Xavera Schlagera, s kojima bi austrijske ambicije bile još i veće. Za pohvalu je i Rangnickovo korištenje Marka Arnautovića, koji nije startao u prvom susretu protiv Francuske, ali je zato bio važna karika u pobjedama protiv Poljske i Nizozemske. Arnautović se nije nešto naročito naigrao u Interu prošle sezone, ali njegov značaj za reprezentaciju je golem. Pametno koristi vlastitu energiju, a svojim inteligentnim kretnjama i korpulentnošću navlači braniče na sebe, otvarajući prostor za Baumgartnera, Laimera i Schmida.





Protiv Turske su Austrijanci favoriti, ali ne i apsolutni, budući da Vincenzo Montella u svojim redovima ima dragulje – Calhanoglua, Gulera i Yildiza.


Majstori iznenađenja


Turska je na prošlom Europskom prvenstvu bila glavni kandidat za ‘dark horsea’, ali su tada doživjeli brodolom. Sada nemaju takva očekivanja, pa bi im uloga underdoga protiv Austrije mogla odgovarati. Iako nije sve išlo kao po loju u skupini. Gruzija im je zamalo otkinula dva boda na otvaranju prvenstva, Portugal ih je razbio, a Češka im je s deset igrača pružila jako dobar otpor. No na kontu su imali šest bodova, pa su Montellini kritičari zasada ušutkani.


Turcivrlo rijetko dolaze na svjetska prvenstva, ali su zato redoviti sudionici na kontinentalnim smotrama. Od 1996. pa do danas propustili su samo Euro 2004. i Euro 2012., a prije 16 godina ostvarili su svoj najveći uspjeh. Tada su Terimovi kraljevi šoka činili čuda iz utakmice u utakmicu. Prvo su s dvije ‘comeback’ pobjede protiv Švicarske i Češke osigurali četvrtfinale, gdje su nam zadali najveću nogometnu traumu. U polufinalu su bili bez pola prve postave, ali to ih nije spriječilo da s Nijemcima odigraju al-pari susret. Kobni za naše Vatrene – Semih Senturk je u 86. minuti zabio za 2:2, a onda je njemački ‘Semih’ Phillip Lahm vrlo brzo zabio za 3:2 i eliminaciju Turaka. Tada su Turke predvodili iskusni Nihat Kahveci, Hakan Balta, Mehmet Aurelio i Hamit Altintop, koji su posjedovali dovoljno iskustva na međunarodnoj sceni. Ovoj generaciji tog iskustva nedostaje, no uz raspoloženog Calhanoglua sve je moguće.