Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Turnir 4 prvaka

Prvaci Mađarske pravi test mogućnosti

Autor: Andrija Dešpoja

06.09.2024. 08:48
Prvaci Mađarske pravi test mogućnosti

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Momčad Danijela Jusupa danas i sutra očekuje nastup na drugom pripremnom turniru predsezone, nakon Knezovog memorijala koji su prošlog vikenda apsolvirali u pobjedničkom raspoloženju slijede joj nova iskušenja na snažnom međunarodnom turniru četiri prvaka koji se održava u austrijskom Oberwartu. Uz Zadar u dvorani austrijskog prvaka Oberwart Gunnersa nastupat će i prvaci Slovačke Patrioti Levice te mađarski suveren Falco Szombathely koji će biti prvi protivnik Zadranima u današnjem polufinalu zakazanom za 18 sati, dok će u subotu s obzirom na ishod te utakmice odigrati ili finale ili dvoboj za treće mjesto. Sigurno je da će Jusupova još uvijek nekompletirana momčad, jer se očekuje potpis još jednog igrača na vanjskim pozicijama, kontra Falca imati najjaču provjeru u dosadašnjem dijelu predsezone i da će ta utakmica dati stručnom stožeru hrvatskog prvaka bolji uvid u mogućnosti novokomponiranog sastava kojeg za dva tjedna očekuje otvaranje natjecateljske sezone 2024./25. na parketu Cibone u sklopu ABA lige.





Suvereni Mađari


O protivniku je također teško nešto suvislo kazati jer se i u redovima Mađara dosta toga mijenjalo tijekom prijelaznog roka, a prednost u ovom polufinalnom okršaju daje im činjenica da su uz domaćina turnira imali najmanje problema s putovanjem jer je Szombathely od Oberwarta udaljen tek dvadesetak minuta vožnje. Daleko najjača referenca Falcu je što je pet uzastopnih sezona nedodirljiv u mađarskom elitnom rangu te je i redovni sudionik FIBA-ine Lige prvaka. Predvodi ih s klupe Novosađanin Miloš Konakov, dok im je na parketu najjača karika reprezentativac Zoltan Perl koji ne samo da se smatra najboljim igračem Mađarske, već je više puta proglašavan MVP-jem finala i MVP-jem mađarske lige, a zanimljivo je i to da su prošle sezone boje Falca branila zadarskim navijačima jako poznata imena – Antonio Jordan, Boris Barać te Akos Keller. Svakako će se za proboj prema finalu aktualni prvak Hrvatske morati pokazati u jako dobrom svjetlu, a da se u tom pravcu intenzivno razmišlja potvrdio je jedan od tek četiri starosjedioca u svlačionici na Višnjiku, mladi Krševan Klarica.


– Svaka pripremna utakmica do sada je nosila drugu težinu. Protiv Oostendea su nam to bile prve dvije utakmice u ovakvom sastavu te se radilo o prvaku Belgije i momčadi koja redovno sudjeluje u FIBA-noj Ligi prvaka, na turniru u Zadru smo igrali protiv premijerligaša u suženoj rotaciji zbog ozljeda, a susret koji igramo danas protiv mađarskog prvaka Falca također sudionika Lige prvaka isto će nam predstavljati izazov. Radi se o izuzetno kvalitetnoj momčadi koja redovito nastupa na međunarodnoj sceni i bit će to pravi test za nas – istaknuo je 20-godišnji bek šuter Zadra koji je drastično promijenio izgled u odnosu na prošlu sezonu. Uz Klaricu u svlačionici su ostala tek trojica igrača, dok je ljeto donijelo popunjavanje upražnjenih redova s mnogo novih lica koji se polako, ali sigurno, uklapaju u novu okolinu.





– Velika je promjena u odnosu na prošlo ljeto, dosta je novih igrača koji se iz dana u dan sve bolje uklapaju. Atmosfera na treninzima je dobra i svi se trudimo prilagoditi kako na sistem rada, tako i međusobno. Vjerujem da ćemo se svi vrlo brzo naviknuti jedan na drugoga, što je jako važno za momčadsku kemiju.


Izvlačenje maksimuma




Nova sezona je praktički »iza kantuna«, Zadar je otvara za dva tjedna u Draženovom domu, no nekako je opći dojam da se nakon odlaska iznimno bitnih igrača navijači teško mogu nadati ponavljanju svih velikih uspjeha ostvarenih protekle sezone.


– Očekivanja su uvijek visoka kada igrate za Zadar i svjesni smo da će biti teško ponoviti uspjehe iz prošle sezone, ali i pred početak zadnje dvije sezone nitko nije vjerovao da ćemo postići uspjehe koje smo postigli. Idemo prema novoj sezoni s ciljem da nastavimo gdje smo stali i da u svakoj utakmici napredujemo. Nastojat ćemo igrati na što većem nivou i da svatko od nas proba izvući svoj maksimum, a to ovaj grad i navijači zaslužuju te se nadam da ćemo i ove sezone učiniti sretnima naše vjerne navijače. Bitno je stoga da kroz ove pripremne utakmice gradimo samopouzdanje i pravu igru – kazao je za kraj Klarica.