ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Osmina finala

Precizni švicarski satovi protiv Spalletijevih aseva

Autor: Alen Plahinek

29.06.2024. 12:30
Precizni švicarski satovi protiv Spalletijevih aseva

Foto: Vedran Karuza



Rezultati nakon utakmica po skupinama te ždrijebanja među najboljim trećeplasiranim momčadima ispalo je kako će nokaut fazu Eura otvoriti Švicarska i Italija.


Jasne uloge


Uz dosta sportske sreće Italija je osigurala drugo mjesto u skupini i veliki dvoboj protiv Švicaraca koji izgledaju vrlo kvalitetno i organizirano na ovom turniru. Murat Yakin odlično je kroz grupnu fazu iskoristio sve što mu je ponuđeno na pladnju. Vrhunski Granit Xhaka predvodi svoju momčad te dominira organizacijom igre. Na vratima je Sommer koji je imao sjajnu sezonu u Interu, dok za Akanjija iz Manchester Cityja uparenog sa Schärom i Rodriguezom ne treba trošiti riječi. Sagledavajući tako »drugu« polovicu terena Yakinova momčad izgleda kao savršeno posloženi švicarski sat, a tek treba doći prema naprijed koji je oštar poput švicarskog nožića.





»Tri fantastiko« iz Bologne, Freuler, Aebischer i Ndoye, koji su dogurali momčad iz »srca« Italije do Lige prvaka, prvi puta nakon 60 dugih godina, radi svoj posao na visokoj razini. Najjednostavnije rečeno, vrhunsku formu iz kluba, prenijeli su u reprezentativni dres. A u vrhu napadu su posebne priče. Iskusni, ali još uvijek mladi dvojac predvodi Švicarce – Embolo i Duah. Obojica su po jednom tresla mrežu do sada na prvenstvu i to obojica u prvoj utakmici.


Puno potencijala


Sve to izgleda jako uštimano, no ovom utakmicom protiv Italije počinje novi turnir. Talijani, koliko god u skupini po mnogima »niti su mirisali, niti su smrdjeli«, toliko su prekaljeni u tim najvažnijim trenucima. U recentnijoj povijesti najjasnije su to pokazali na prošlom Euru, kada su u produžecima dobili Austriju u osmini finala, a u polufinalu i finalu trijumifirali preko kaznenih udaraca te neočekivano otišli do kraja.


Spallettijeva Italija sigurno ne igra najljepši nogomet na Euru, ali pokazala je i protiv Albanije i protiv Hrvatske da se sposobna vratiti iz »minusa«. Koliko vjeruje svojoj momčadi Spalletti je oslikao činjenicom da je u susret protiv Hrvatske koji mu je do tada bio biti ili ne biti na Euru, ušao bez prekaljenog Chiese. Hit-igrač Serie A, Calafiori, djeluje vrhunski na natjecanju, a bilo bi neozbiljno zaboraviti na primjerice Scamaccu koji je ove sezone bio prvi strijelac Atalante, pobjednika Europske lige. Tu su još i Frattessi i Jorginho kao sigurni veznjaci, dok je Barella definitvno najdraže Spallettijevo »dijete« kojeg je toliko dugo čekao, ali i dočekao.


Sve u svemu kada se sve informacije zbroje, oduzmu, pomnože i podijele, nije nemoguće kako bi nas u Berlinu mogao očekivati spektakl. Talijani su protiv Hrvatske pokazali odličan pokretljivi dvostruki blok, ali i da, ako žele, mogu kombinirati i pritiskati prema naprijed. Švicarci su Nijemcima jako »biberili« gotovo cijelu utakmicu, tako da sve nekako vuče prema tome da bi svijetla na Olimpijskom stadionu mogla biti upaljena još barem 30 minuta, ako ne i dulje, nakon što završi osnovni dio utakmice.