Nedjelja, 29. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Premijer ženska liga

Pobjeda Zadar Plusa na premijeri, Zadar izgubio od FSV-a

Autor: Šime Ćurko

28.09.2024. 22:00
Pobjeda Zadar Plusa na premijeri, Zadar izgubio od FSV-a

Foto: Luka Jeličić



Polovičan uspjeh zadarskih klubova u 1. kolu Premijer ženske košarkaške lige. Zadar Plus je slavio na gostovanju kod Medveščaka nakon preokreta u završnih pet minuta, dok je Zadar, koji se u elitu vratio nakon tri godine, u neizvjesnoj završnici ispustio riječki FSV.


Preokret kod Medveščaka




Šest minuta prije kraja Sekulić je pogodila za vodstvo Medveščak 66:61. Uzvratile su Zadranke serijom 0:11 i minut i pol prije isteka vremena te otišle na nedostižnih 66:72. Zagrepčanke, koje petu godinu zaredom vodi Zadranka Iva Borović Gregov, ove sezone imaju vrlo mlade igračice koje su u prvom nastupu u sezoni pokazale da imaju “mota”.


Početne minute potvrdile su da Zadar, unatoč znatno osnaženom rosteru, čeka težak posao budući da su domaće vodile do sredine druge četvrtine. Do poluvremena Plusice su uspjele preokrenuti, ali Medekice nisu popustile u trećoj četvrtini, a vjetar u leđa bila im je peta osoba pogreška Katarine Trehub, koja je već na premijeri potvrdila koliko će biti pojačanje za Zadar Plus.


Trehub je 29 minuta bilo dovoljno za 22 poena i čak 21 skok, uz tri asistencije i valorizaciju 33. Pratile su se razigravačica Asiah Dingle (17 poena, sedam skokova) i Ashley Austin (16 poena, šest skokova, pet asistencija).




– Prava natjecateljska utakmica s obje strane, ali s dosta oscilacija. Vidjelo se da se obje ekipe još uigravaju i da će s vremenom biti sve bolje. Sretni smo zbog pobjede i idemo dalje. Da je pobijedio Medveščak ne bi bilo nezasluženo – rekao je Šime Kraljević, trener Zadar Plusa.


Loš početak Zadra


Zadar, koji je, računajući da je u sezoni 2020./21. izgubio sve utakmice u Premijer ligi, četiri i pol godine bez pobjede u najjačem rangu, loše je ušao u dvoboj s Riječankama, koje su u 14. minuti povele 19:35.




Kao da je želja za što boljim dojmom u povratničkom nastupu bila tolika da je potpuno sputala domaće djevojke, pa se u početnim minutama činilo se da će to biti premijera za zaborav. U 17. minuti gošće su na 26:40, a onda domaće brzinski odnekud izvlače seriju 12:0, i do poluvremena vraćaju neizvjesnost (40:43).


– Loše smo počeli utakmicu, bilo je previše nervoze i suparnice su nam brzo otišle na dvoznamenkastu prednost. Tada smo dobro reagirali, malo se opustili, djevojke su pogodile nekoliko šuteva i do poluvremena smo već bili u egalu. Bilo je to i naše najbolje razdoblje u utakmici – kaže Luka Bujas, trener kojem je to bila prva službena utakmica na klupi Zadranki.


Nalet njegovih igračica zaustavio je odlazak na odmor, nakon kojeg FSV “vraća film” iz prvog poluvremena i već nakon dvije minuta ima dvoznamenkastu prednost (40:50). FSV je u plusu do zadnje minute treće četvrtine, u kojoj je na semaforu zasvijetlilo 61:61.


Ipak, kao je psihološka barijera bila prevelika i Zadranke ne uspijevaju povesti. Gošće odlaze na 61:67 i premda je bilo još dosta do završetka utakmice taj je trenutak praktično bio kraj rezultatskih nadanja domaćih, koje su u preostalom vremenu najmanji zaostatak imale dvije minute prije kraja (71:75). Završilo je 77:82 za FSV.


Rezultat je to i činjenice je Bujas na parketu koristio samo šest igračica. Mihaela Dobrić se ozlijedila u zadnjem tjednu priprema, a klubu je suradnju pred početak sezone otkazala Valerija Prtenjača, mlada reprezentativka.


Traže se pojačanja


– U drugom poluvremenu nam se ponovila situacija iz prvog dijela, kada nam je FSV pobjegao. Ponovno smo se uspjeli vratiti, bili smo u egalu do kraja, ali za više od toga sa šest igračica u rotaciji nismo mogli.


Pokušat ćemo se pojačati jer s ovako malo igračica nećemo moći izdržati u utakmicama koje bude imale ovakav tempo – dodao je Bujas, koji je vidio i dobre stvari u porazu njegove ekipe.


– Nažalost, bodovi su nam pobjegli, ali pokazali smo karakter protiv respektabilnih suparnica koje vidim kao kandidatkinje za doigravanje za prvakinje, odnosno za prva četiri mjesta u ligi. Čestitam FSV-u na pobjedi, a mojim igračicama na poštenoj borbi do kraja – zaokružio je Bujas svoje dojmove.


Josipa Zovko s 21 košem (četiri skoka, pet asistencija) bila je najefikasnija Zadranka, dok je Emilija Podrug u prvoj službenoj utakmici za Zadar imala učinak od 18 koševa, 16 skokova i šest asistencija (valorizacija 30). Tea Turić postigla je 15 poena.


U drugom kolu Zadar Plus dočekuje FSV, a Zadar gostuje kod Šibenika. U međuvremenu ZP u srijedu 2. listopada očekuje dvoboj regionalne WABA lige na domaćem terenu protiv Zagreba.