Philipsen je do pobjede stigao iz zavjetrine, prestigavši sunarodnjaka Wouta Van Aerta (Visma-Lease a Bike) u završnici etape koju su obilježili brojni pokušaji bijegova od početka do završnih 10 kilometara te sudar i pad nekolicine biciklista koji se dogodio u zadnjih dvjestotinjak metara.


“Osvojili smo već drugu etapu, tako da to nije loš Tour. Uvijek želimo više, ali jednostavno moramo ići dan po dan i uživati ​​u današnjoj pobjedi”, rekao je Philipsen koji je prošle godine osvojio četiri etape i zelenu majicu na kraju Toura.




“Danas sam se najbolje osjećao na ovogodišnjem Touru. Nismo imali najbolji start, nedostajalo nam je malo sreće, ali sretan sam što smo uspjeli preokrenuti”, dodao je Philipsen koji će do kraja utrke vjerojatno imati priliku samo za još jednu pobjedu i to u prvoj etapi sljedeći tjedan, nakon dana odmora, koja je idealna za još jedan boj u završnom sprintu.


Van Aert je drugi dan zaredom bio drugi, nakon što ga je u četvrtak u 12. etapi pobijedio Eritrejac Biniam Girmay, nositelj zelene majice, koji je u današnjoj etapi bio četvrti.


Biciklisti su u petak došli u Pau, pod Pirineje, gdje će se u subotu i nedjelju glavni konkurenti za ukupnu pobjedu boriti za važne sekunde i minute u planinskim etapama. Sve su oči uprte u Tadeja Pogačara, koji će pokušati ono što nikome nije uspjelo u ovom stoljeću – u istoj godini osvojiti talijanski Giro i francuski Tour.


Pogačar je tako zadržao žutu majicu i prednost od jedne minute i šest sekundi pred drugoplasiranim Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal – Quick-Step), dok je trećeplasirani Danac Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) još osam sekundi iza belgijskog vozača.


“Mislim da sada možemo biti smireniji, imamo prilično dobru prednost. Osjećam se super dobro, s obzirom na to da smo se približili kraju drugog tjedna, i ne bih trebao poludjeti” rekao je Pogačar te poslao prilično jasnu poruku konkurentima po pitanju etapa koje će voziti u subotu i nedjelju:


“Sviđaju mi ​​se usponi u Pirinejima. Prije Toura nisam bio siguran koji su to usponi, ali nakon toga sam ih provjerio, sad su mi poznati i jako im se veselim.”


Osim što ima žutu majicu vodećeg, Slovenac je vlasnik i točkaste majice za najboljeg penjača, koja bi također trebala ostati u njegovom vlasništvu, ako će i dalje biti uspješan kao i do sada u planinskim etapama.