Subota, 26. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA liga

Partizan najavio pomak iz crnog prema bijelom

Autor: Andrija Dešpoja

22.10.2024. 11:38
Partizan najavio pomak iz crnog prema bijelom

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra nisu ni iz trećeg pokušaja uspjeli ugrabiti premijernu regionalnu pobjedu na svom parketu, iako im je u nedjelju navečer malo nedostajalo da se nakon prijašnjih domaćih posrtaja od Igokee i Budućnosti domognu velikog skalpa i tako bace na koljena moćni euroligaški Partizan. Preko pet tisuća gledatelja u Krešinom domu bez obzira na nepovoljan ishod neizvjesne dvosatne bitke zadarskog Davida i beogradskog Golijata nije previše očajavalo, već je velikim pljeskom ispratilo svoje ljubimce koji su uistinu ostavili srce na parketu i borbenim pristupom prekrili prijašnja dva posrtaja od Studentskog centra i Budućnosti koji su itekako bacili sumnju na sposobnosti novokomponirane momčadi Danijela Jusupa.



Pravi kurs


A nakon Partizana izgleda da i nije više sve tako crno u svlačionici na Višnjiku jer je minus 36 na istom mjestu kolo prije kontra Podgoričana nadvilo gomilu tmurnih oblaka nad sastavom koji je trebao krenuti stopama lanjskog u kojem su pak glavnu riječ vodili igrači koji su napustili Krešin dom ovog ljeta. Međutim, rađanje novog tima ne ide preko noći i ako je suditi po onome što se prezentiralo protiv euroligaške mašinerije Željka Obradovića Jusupova momčad je konačno uhvatila pravi kurs te najavila svjetlije abaligaške dane. Naravno, žal za kompletnim zadovoljstvom, što bi pobjeda nad Partizanom svakako predstavljala, teško se mogla sakriti u domaćim redovima. Ponajviše zbog junačke izvedbe u nastavku kojom su nadoknadili 11 minusa (31:42) iz prvog poluvremena, preciznije krajem treće dionice na krilima šuterski nadahnutog Vladimira Mihailovića stiglo se do četiri plusa (58:54), dok se završnim trima minutama pristupilo s minimalnim vodstvom (69:68) na kontu. Gosti koji u svojim redovima imaju sve redom klasne pojedince nisu ostali dužni i ekspresno su preokrenuli situaciju u svoju korist (69:73), da bi se Zadar ponovno našao u prilici zakomplicirati pitanje pobjednika, došavši devet sekundi prije kraja u situaciju da s linije za slobodna bacanja poravna rezultat, no Lovro Mazalin nije bio mirne ruke, promašio je oba bacanja i tako zatvorio svojoj momčadi veliku šansu da se ode u dodatnih pet minuta u kojima bi sve bilo otvoreno. Mazalin se tako pretvorio u tragičara ovog dvoboja, iako mu nitko ni u momčadi, ni na tribinama, nije zamjerio na promašajima, a koliko je centru Zadra bilo krivo zbog svega najbolje su mogle potvrditi suze koje su mu se lijevale niz obraze nakon što je istekla posljednja sekunda utakmice. Neutješan je bio Mazalin, no sigurno se dan nakon utakmice malo primirio i shvatio da je kao i ostali mu suigrači dao sve od sebe u srazu koji spada u kategoriju najtežih u cijeloj regionalnoj sezoni, i ako se nastavi borbenim pristupom u narednim utakmicama suze žalosnice bit će zasigurno zamijenjene radosnicama.





Najava buđenja


A kao poticaj takvom razmišljanju dao je i sam Jusup izjavom na konferenciji za medije nakon utakmice da je zadovoljan s onim što mu je momčad prikazala kontra Partizana te je izdvojio ono što dosad nije izlazilo iz njegovih usta, a to je da je pokazan određeni pomak u igri i da su njegovi igrači konačno ličili na tim i na tom temelju sigurno će se graditi buduća priča koja donosi nove teške izazove, kako u abaligaškim, tako i u premijerligaškim okvirima. Dobio je strateg Zadra pravi odgovor od svih igrača koje je poslao u vatru protiv Crno-bijelih, neki su dali više, neki manje, no svakako veseli činjenica da se u prvu violinu prometnuo posljednje pristigli Mihailović koji je zabio 29 koševa, a posebno podatak da je solidnu partiju pružio dosad dosta osporavani Amar Gegić koji je bio drugi Zadrov strijelac. Uz uobičajenu kapetansku rolu Marka Ramljaka, probuđenog u nastavku Karla Žganeca, pa i bitnog doprinosa mladog Krševana Klarice, polako se naziru konture onoga što je Jusup zamislio ovog ljeta kada je stvarao novu momčad kojoj svakako treba još vremena kako bi posložila sve svoje kockice.


A taj trenutak kompletiranja mozaika traži se nažalost što prije, jer zgusnut raspored ne mazi po tom pitanju Zadrane koje već ovog tjedna očekuju dvije teške domaće zadaće. U četvrtak u hrvatskom prvenstvu slijedi im derbi protiv Cibone, dok dva dana kasnije na Višnjik stiže još jedan euroligaški takmac, branitelj regionalnog naslova Crvena zvezda. Protiv Zvezdaša teško je očekivati pomak sa zasad jedne ugrabljene pobjede, one na otvaranju u Draženovom domu, ali će zato sedmo kolo otvoriti imperativ jer gostovanje u Novom Mestu na parketu Krke svakako spada u utakmice koje će vrijediti dvostruko i na tom testu će se najbolje moći uvidjeti prave mogućnosti ovog tima koji je u srazu kontra Crno-bijelih najavio buđenje iz »ljetnog« sna. Dotad će se u radnu opremu vratiti još od priprema ozlijeđeni Mate Kalajžić, dok će puno spremniji i uigraniji biti ostali mali dužnici iz ove rane faze sezone, pa se i navijači Zadra unatoč mršavom 1-5 omjeru koji se očekuje nakon subotnjeg sraza sa Zvezdom mogu nadati rezultatski konkretnijim partijama njihovog tima u nadolazećim zimskim mjesecima.