Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Počinje Prva ŽNL

Pakoštane brane titulu, a puno pretendenata na tron

Autor: Šime Ćurko

14.09.2024. 10:02
Pakoštane brane titulu, a puno pretendenata na tron

Foto: ŽNL Zadarska



Svih sedam utakmica 1. kola Prve županijske nogometne lige na rasporedu je u nedjelju u 17 sati. Premda je riječ o ligi iz koje tri godine nitko nije promoviran u viši rang (zadnji je bio Zadar 2021.), utrka za titulom prvaka uvijek ima svoju draž. Prvo mjesto branit će Pakoštane. Momčad s Krča lani je lošije krenula u sezonu, ali se sjajnom »vožnjom« kroz proljetni dio natjecanja domogla prvog mjesta. Sastav je to koji godinama kreira vrh ljestvice, a tamo se nadaju biti i u novom izdanju lige. »Žute« vodi iskusni trenerski lisac Jugo Dominis, koji zna kako izvući maksimum iz postojećeg igračkog kadra.


Galovac u Turnju


Slično kao i Pakoštanci i Hajduk je »pod ručnom« počeo lanjsko natjecanje, ali se brzo oporavio i pod vodstvom trenera Marka Moravčića ugurao se u favorite za prvo mjesto. Na kraju Pridražani nisu uspjeli, završili su treći, a sada ih očekuje novi pokušaj. Lani četvrti Bibinjci imaju novog trenera. Kristijana Tutu, zamijenio je povratnik Dejan Butić. Prije dvije sezone društvo s Kobiljaka je slavilo titulu, lani su u Kupu izbacili Primorac, a dugo su dobro gurali i u prvenstvu. Međutim, nisu izdržali do kraja. Lošu završnicu sezone imao je i Sabunjar, lanjski jesenski prvak, a na kraju viceprvak sezone. Privlačani su bili među rijetkim klubovima koji su se aktivno raspitivali o uvjetima za Treću ligu. Ne bez razloga jer su puno uložili u infrastrukturu, a kako će biti na terenu, vidjet će se kad počne sezona. Na klupi je ostao trener Jurica Lonić. Petoplasirani Galovac lani je bio pravo osvježenje, a poteškoća ove sezone će im biti što domaće utakmice neće moći igrati na svom terenu, nego u Turnju. Naime, galovačko igralište se obnavlja, a kako Turanj nije daleko za očekivati je da će Galovčani tamo imati daleko poznatu domaćinsku atmosferu. Dragovoljac je uvijek u krugu favorita, ali u zdanje vrijeme borba za titulu je prošla bez njih (lani šesti). Možda će se ove sezone nešto promijeniti. I u Poličniku se ulaže u poboljšanje uvjeta za igru, što je dugoročno uvijek isplativa investicija. Kad je riječ o ostatku društva s odličnim izdanjima u proljetnom dijelu natjecanja, zaokruženima plasmanom u finale Županijskog kupa, nadaju se nastaviti u Škabrnji, koja se preporodila nakon što je momčad preuzeo trener Josip Butić.



Zlatna sredina




Polača je 2022. bila prvak, ali nakon toga uslijedile su dvije sezone koje su proveli u donjem dijelu ljestvice. U zlatnoj sredini u posljednje vrijeme drži se Nova zora, ove sezone pojačanja za Luku Vodopiju, koji je dugo godina bio standardni igrač Primorca (i jedan od boljih strijelaca Treće NL Jug), iz kojeg je stigao i Karlo Kadija. Dovoljan razlog za malo više ambicije od dosadašnjih. Zlatna luka, koja je u uvodu u sezonu imala uspješnu radnu akciju uređenja igrališta i klupskih prostorija, nada se aktivnijem uključivanju u gornji dom. Velebit povremeno ponudi dobra izdanja, ali nema konstante, a to znači ni uključivanja u borbu za vrh. Klub je to s dugom tradicijom (osnovan 1925.), koji je svojevremeno imao važnu ulogu u Trećoj ligi, a pamti se i pobjeda u finalu Županijskog kupa protiv tadašnjeg prvoligaša NK-a Zadar. Ukratko, klub koji traži povratak na stare staze. Isto vrijedi i za Raštane, koje su se među županijske prvoligaše vratile nakon devet godina. Dugo su Raštane bile drugi klub u županiji, osvajanje Treće lige za njih je bio rutinski posao, ali do Druge lige nikada nisu stigli. Ovo ljeto trenera Mišela Jelenkovića zamijenio je Vlado Mandić, odličan poznavatelj županijskih nogometnih (ne)prilika. Od brojnih pojačanja najzvučniji je dolazak Vice Birkića iz Primorca. Dalmatinac je prošle sezone imao problema s igračkim kadrom, a Abeceda polagano postaje klub s ozbiljnim stažom, u ovom natjecanju…