Subota, 26. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SPORTSKI RIBOLOV

Zlatni Zadrani dočekani u prostorijama ŠRD-a Zubatac

Autor: Šime Ćurko

22.10.2024. 20:21
Zlatni Zadrani dočekani u prostorijama ŠRD-a Zubatac

Foto: Andrej Brašnjić



Bravo, bravo! – čulo se puno puta večeras u prostorijama Športskog ribolovnog društva Zubatac, gdje su dočekani Ivan Galzina, David Bajlo i Marko Sikirić, svjetski momčadski prvaci u sportskom ribolovu iz brodice. S njima su na SP-u bili i klupski kolega Luka Gredičak, koji nije mogao doći na jučerašnje okupljanje, te Stefano Erman (Ribon, Novigrad) i David Pinezić (Meduza, Rovinj). Zlatne Zadrane po povratku s SP-a iz Irske (Cork) pozdravili su članovi obitelji i prijatelji kluba koji je proslavio svoj grad diljem svjetskih mora i oceana.


Iza Hrvatske u konkurenciji još 12 reprezentacija ostali su srebrni Irci i brončani Talijani. Svjetsko zlato za Zubatac i Hrvatsku nije novost, uostalom naši su ribolovci u Irsku stigli kao aktualni svjetski prvaci, ali…


– Ovo nam je prvo zlato na Atlantiku, a to je nešto potpuno drugačije u odnosu na ono što smo do sada ostvarivali. Osvajali smo srebra i bronce, ekipno i pojedinačno, ali nikada nismo bili prvi u uvjetima izvan jadranskog okruženja.




Sada smo i to uspjeli – kaže Ivan Galzina, koji je sjajnom momčadskom dosegu dodao i pojedinačnu broncu. Istina, još uvijek se čeka odluka Svjetske federacije sportskog ribolova na moru (FIPS-M) budući da se na rezultate žalio jedan irski natjecatelj, pa nema potvrde da je Galzina i službeno brončani.


– Treći ili četvrti, ne zamaram se s time. Nakon lanjskog pojedinačnog zlata ovo je novi odličan rezultat i potvrda kontinuiteta. Glavno je da smo kao momčad ostvarili vrhunski rezultat.


Domaći teren često ima ključnu ulogu u sportskom ribolovu.



Neobičan ulov


– Domaćin natjecanja je uvijek u potencijalno velikoj prednosti. Uvjeti u Irskoj nisu ni približni onome što imamo na Jadranu. Otišli smo ranije u Irsku, odradili tri službena treninga i prikupljali informacije o tome što možemo očekivati. Uz pomoć iskustva kojeg svi imamo, kao i velike volje i energije koju ulažemo u svaki nastup došli smo do prvog mjesta.


Neobičan je bilo i ulov.


– Uglavnom su se lovile morske mačke. Prije Svjetskog prvenstva možda sam u životu ulovio jednu ili dvije takve ribe. A tamo smo ih znali uloviti i 70 u jednom danu. Znali smo da ima ribe i da samo treba imati pravi način trenutak kako ih uloviti.


Hrvatska suparnicima nije ostavila puno nade budući da je pobijedila prvi i drugi dan, pa je petim mjestom osvojenim trećeg dana rutinski obranila prednost.


– Mogu reći da su nam druge reprezentacije zavidjele na spremnosti, odlučnosti i ekipnom ponašanju, koje je vrlo bitno, a koje nas uvijek krasi na natjecanjima – zaključio je Galzina, koji je zadnje dvije godine na petogodišnjoj listi FIPS-M-a u lovu štapom iz brodice bio na prvom mjestu.


Blizu pojedinačne medalje u Irskoj ostao je David Bajlo koji je završio na šestom mjestu, s time da je uoči trećeg dana natjecanja bio prvi. Zubatac tako nastavlja svoju uspješnu priču. Nije bez razloga Drago Marić, zadarski sportrski novinar i kroničar, knjigu o ovom klubu objavljenu 2003. godine nazvao Zlato i srebro Zubaca…