ponedjeljak, 26. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

US Open

U New Yorku počinje posljednji Grand Slam sezone, Novak Đoković protiv mlade garde

Autor: Zlatko Horvat

26.08.2024. 06:59
U New Yorku počinje posljednji Grand Slam sezone, Novak Đoković protiv mlade garde

Foto: Novak Đoković/Foto REUTERS

Hrvatski tenis u pojedinačnoj je konkurenciji zastupljen s dvjema damama, Donnom Vekić i Petrom Martić, dok je u muškom ždrijebu jedino Borna Ćorić. Za svoj nastup svi oni morat će pričekati utorak



NEW YORK Na terenima Nacionalnog teniskog centra Billie Jean King u njujorškom Queensu danas počinje US Open, posljednji Grand Slam turnir sezone. Na vrućim terenima s tvrdom podlogom u Flushing Meadows – Corona Parku zaokružit će ljeto u kojem je dodatak bio olimpijski turnir u Roland Garrosu. Hrvatski tenis u pojedinačnoj konkurenciji zastupljen je s dvjema damama, Donnom Vekić i Petrom Martić, dok je u muškom ždrijebu jedino Borna Ćorić. Za svoj nastup oni će morati pričekati utorak.


S obzirom na posljednje rezultate, polufinale Wimbledona i olimpijsko srebro, velika su očekivanja od Donne Vekić, koja je posljednju pobjedu u New Yorku ostvarila 2020. godine. Uslijedila su tri poraza u prvom kolu u nizu, ukupno pet u devet nastupa na turniru, što nije ni blizu njezinih očekivanja. Najbolji plasman Osječanke u New Yorku je četvrtfinale 2019. godine, kada ju je zaustavila Švicarka Belinda Benčić.


Australka Kimberly Birrell, igračica iz kvalifikacija, prva je suparnica Osječanke, postavljene za 24. nositeljicu. Izjednači li najbolji plasman u New Yorku, u četvrtfinalu joj je moguća suparnica druga nositeljica, Arina Sabalenka.


Ostvareni snovi




Španjolka Jessica Bouzas Maneiro suparnica je Petre Martić, koja 12. put nastupa na US Openu. Najbolji plasman su joj dvije osmine finala 2019. i 2020. godine. Francuski veteran Adrian Mannarino bit će suparnik Borne Ćorića u prvoj rundi. Ćorić je 2020. godine igrao četvrtfinale, ali od tada je upisao samo jednu pobjedu na njujorškom Grand Slam turniru. S obzirom na to da pleše oko stotog mjesta na ATP ljestvici, Ćoriću je nužna serija dobrih rezultata da bi izbjegao kvalifikacije na budućim Grad Slam turnirima…


Novak Đoković opet se mora boriti s mladom gardom. U Parizu je ostvario snove, osvojio je olimpijsko zlato, ali još uvijek čeka 25. Grand Slam trofej. New York mu je posljednja šansa za prvi Grand Slam trofej ove sezone, ujedno ima priliku postati prvi tenisač koji je obranio krunu u 16 godina u Flushing Meadowsu. Roger Federer slavio je pet puta u nizu od 2004. do 2008. godine. Nakon toga nitko nije uspio povezati dvije titule.


– Nisam znao da je prošlo toliko godina – priznao je Novak Đoković, koji je prije 21 godine prvi put zaigrao u New Yorku kao junior. S 18 je zaigrao prvi put u glavnom turniru. Dobio je dva meča. Sjetio se i suparnika.


– Imao sam dva velika maratona, protiv Gaela Monfilsa i Marija Ančića. Igrao sam na vanjskim terenima, koji su različiti od stadiona – dodao je Đoković, koji je deset puta igrao finala US Opena i osvojio četiri titule.


– Olimpijsko zlato je najveće dostignuće i vrhunac moje karijere. S 37 godina možda je to bila moja posljednja šansa. Zato sam morao stisnuti jače nego ikad.


Đokovića čeka večernji meč na stadionu Arthur Ashe. I ta njujorška energija…


Ozljeda gležnja


I dok Đoković čeka US open prepun optimizma, njegovi najveći suparnici imaju svojih briga. Carlos Alcaraz, pobjednik Roland Garrosa i Wimbledona te srebrni na Igrama, uganuo je desni gležanj na subotnjem treningu s ovogodišnjim umaškim pobjednikom Franciscom Cerundolom.


– Ništa strašno. Prekinuli smo trening samo iz opreza. Nisam bio zabrinut za svoj nastup, bilo mi je jedino žao Cerundola. Bit ću na sto posto na startu turnira – rekao je Carlos Alcaraz, pobjednik prije dvije godine, koji na US Open dolazi nakon dvaju poraza u nizu. Od Đokovića u finalu Igara te od Monfilsa u Cincinnatiju.


Iza prvog igrača svijeta Jannika Sinnera je afera s dopingom. Izbjegao je suspenziju unatoč tome što je pao na dva doping testa u ožujku. Cijenu su platili njegov kondicijski trener Umberto Ferrara i fizioterapeut Giacomo Naldi, zbog kojih je putem masaže u njegovo tijelo unesen anabolički agent klostebol. Sinnerov slučaj izazvao je buru s obzirom na to da su drugi igrači i igračice koji su pali na testu obično bili suspendirani tijekom istrage. Dvostruki standardi…


– Znao sam da nisam učinio ništa loše. Tko god me dobro poznaje, zna da nisam i nikad ne bih napravio nešto što je protivno pravilima – rekao je Sinner.


Pobjedniku i pobjednici pripast će 3,6 milijuna dolara, finalistima upola manje. Poraz u prvom kolu donosi 100.000 dolara… Pobjednici u parovima podijelit će 750.000, a miksa 200.000 dolara.