Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

EP u atletici

Sedmobojka Jana Koščak 13. nakon prvog dana EP-a, Sandra Elkasević i Filip Mihaljević večeras kreću po medalje

Autor: Hina

08.06.2024. 07:33
Sedmobojka Jana Koščak 13. nakon prvog dana EP-a, Sandra Elkasević i Filip Mihaljević večeras kreću po medalje

Foto: Foto REUTERS

Marino Bloudek nastupit će u polufinalu na 800 m



RIM Mlada, 18-godišnja hrvatska atletičarka Jana Koščak, nalazi se na 13. mjestu nakon što su prvog dana seniorskog Europskog prvenstva u Rimu održane četiri discipline u natjecanju sedmobojki, a sakupila je 3591 bod.


Za vodećom Belgijkom Nafissatou Thiam Varaždinka zaostaje 364 boda nakon što je u dvije od četiri discipline značajno podbacila u o odnosu na svoje osobne rekorde.


Na 100 prepone je bila na svojoj razini istrčavši dionicu za 13.40 sekundi. No, u visu je preskočila 180 cm, što je za 12 cm lošije od njenog osobnog rekorda. Kuglu je bacila do 12,16 metara, 24 cm kraće od svog najboljeg rezultata, a na 200 m je na cilj došla kao posljednja u svojoj skupini u vremenu 25.12 sekundi, što je za sekundu lošiji rezultat od njenog osobnog rekorda.




Sedmobojke, njih 18 koliko ih je još ostalo u konkurenciji, u subotu će se natjecati u tri discipline: dalju, koplju i u utrci na 800 m.


Prvog dana EP-a uspješni su bili osvajači europskih naslova na prošlom prvenstvu u Muenchenu, šesterostruka europska prvakinja u bacanju diska Sandra Elkasević i europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević te će oboje braniti naslove u subotnjim finalima.


Podijeljena su još četiri kompleta medalja. Europskom prvakinjom u bacanju kugle postala je Nizozemka Jessica Schilder (18,77 m), ispred sunarodnjakinje Jorinde van Klinken i Njemice Yemisi Ogunleye.


U hodanju na 20 km domaćini su imali dvostrulo slavlje. Pobijedila je Antonella Palmisano ispred Valentine Trapletti, dok je broncu osvojila Ukrajinka Ljudmila Oljanovska.


Talijani imaju i europsku prvakinju na 5000 m, a to je Nadia Battocletti. Srebro je osvojila Norvežanka Karoline Groevdal, a broncu Španjolka Marta Garcia.


U miješanoj štafeti 4 x 400 m slavila je četvorka iz Irske, ispred talijanske i nizozemske štafete.


Danas će od hrvatskih predstavnika nastupiti Sandra Elkasević i Marija Tolj u finalu bacanja diska (21.37 sati), Filip Mihaljević u finalu bacanja kugle (21.02 sati), Jana Koščak u sedmoboju,


Marino Bloudek u polufinalu na 800 m (19.50 sati) te Matija Gregurić u jutarnjim kvalifikacijama u bacanju kladiva (10.05 sati).