ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

EP u atletici

Sara Kolak u kvalifikacijama koplja u Rimu: "Luciano bi mi rekao: Daj, ajde, to više baci"

Autor: Ivana Vaupotić

10.06.2024. 08:02
Sara Kolak u kvalifikacijama koplja u Rimu:

Foto: Sara Kolak/Foto PIXSELL

Znam da sam spremna i da imam tih 60 metara, ali to treba baciti - rekla je atletičarka Kvarnera



RIJEKA  Prije 50 godina Luciano Sušanj, nedavno preminuli velikan hrvatske atletike i donedavni predsjednik Atletskog kluba Kvarner, na Olimpicu je dotrčao do europskog zlata u utrci na 800 metara. Njegovih 1:44.07 minuta još su uvijek hrvatski rekord i drugi najbolji rezultat u povijesti europskih prvenstava. Danas će na tom istom mjestu nastup na Europskom prvenstvu započeti Sara Kolak, atletičarka Kvarnera, koju očekuju kvalifikacije u bacanju koplja (10.25 sati). Taj će nastup za nju biti posebno emotivan.


– Svi znamo tko je bio Luciano i koliko velik trag je ostavio u hrvatskoj atletici. Natjecati se na mjestu gdje je ostvario velik uspjeh poseban je osjećaj. Znam da bi mi danas prije kvalifikacija rekao: »Daj, ajde, to više baci«. Baš tako. Kratko i jasno – započela je Sara Kolak, koja će na svojem petom velikom natjecanju zaredom imati jedan cilj. Napokon razbiti prokletstvo kvalifikacija. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine zbog triju neuspješnih hitaca ostala je bez plasmana, godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu ponovila je tokijski scenarij, a onda nekoliko tjedana kasnije na Europskom prvenstvu u Münchenu hicem od 57,31 metar, ostala devet centimetara kratka za finale. Bez ogleda 12 najuspješnijih kopljašica ostala je i prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti.


Jesi ili nisi


– Nema tu – bila si blizu, to blizu se ne računa, ili jesi ili nisi u finalu. Gledam li na ovo EP kao na popravni ispit? Ne želim si stvarati pritisak jer onda ništa ne ide kako treba. Želim samo ostati smirena i ne razmišljati o rezultatu jer tada nastaju problemi. Meni je na svakom natjecanju cilj plasman u finale, ali nažalost, na zadnja četiri velika natjecanja bilo je razočaravajuće. No, nisam zbog toga sada nesigurna. Bilo pa prošlo. Naučiš lekciju i ideš dalje. Sada su stvari puno drugačije nego što su bile. Fizički se puno bolje osjećam. Ključ svega je da pustim tijelo da odradi svoje te da u glavi budem borbena i dam sve od sebe. Samo da ne izgorim od prevelike želje… Zato je najvažnije da ostanem smirena – nastavila je atletičarka Kvarnera, koja je uoči rimskog ispita nastupila na trima natjecanjima. Najbolji je hitac bacila u češkim Domažlicama kada se njezino koplje zaustavilo na 58,89 metara. Potom je bacala na mitinzima u Rehlingenu (58,85) i Ostravi (57,92).




– Sve ide po planu, iako i jesam i nisam zadovoljna dosadašnjim dijelom sezone. Imam dosta rezerve i to je ono što me raduje. Svako od ta tri natjecanja bilo je drugačije i naučilo me neku lekciju. Na prvom natjecanju sam se trgnula nakon slabijeg starta, drugo natjecanje je bilo konstantno i imala sam više boljih hitaca, a Ostravom sam najmanje zadovoljna. Silila sam rezultat i bila sam dosta napeta. No, zadovoljna sam jer sam prošla sve moguće uvjete, gdje god idem prati me kiša i lošija ili bolja organizacija, a ništa od toga me nije izbacilo iz takta.


Pojačanje


Kvalifikacijska norma za plasman u finale u kojem će nastupiti 12 kopljašica iznosi 60,50 metara.


– I najboljima se događa da se znaju mučiti u kvalifikacijama. To je prvi cilj, a imaš samo tri pokušaja. Neki uđu lako, neki se muče, ali to je tako. Tu je i pritisak velikog natjecanja, ograničen broj hitaca. Nema kalkulacija, ideš pun gas, daješ sve od sebe odmah od prvog hica. Na mitinzima imaš osam hitaca i samim time pravo na eventualni kiks. U kvalifikacijama svaki kiks može biti koban. Zato one nose poseban pritisak. Čak i najboljima – nastavila je olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira 2016. godine, koja od 2022. godine čeka hitac preko čarobne granice od 60 metara.


– Znam da sam spremna i da imam tih 60 metara, ali to treba baciti. I tu se opet vraćam na preveliku želju. Zato je vrijeme da prestanem razmišljati o tih 60 metara i samo bacim koplje pa koliko ono odleti… – kaže Sara, kojoj će društvo u kvalifikacijama raditi Lucija Cvitanović (11.45 sati), koja će imati premijeru na smotri Staroga kontinenta.


– Drago mi je da nisam jedina, šteta što nema Vite Barbić, ona je bila ispod crte. Da je i ona išla, bile bismo tri i to bi bilo super. Žensko koplje je dobilo pojačanje, to je odlična stvar, što nas je više, to bolje – zaključila je Sara Kolak.