Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Razočarana

Sara Kolak nakon 11. mjesta u Rimu: "Ne želim se skrivati. Problem je glava"

Autor: Ivana Vaupotić

13.06.2024. 08:39
Sara Kolak nakon 11. mjesta u Rimu:

Foto: Sara Kolak/Foto REUTERS

Sama sam sebi najgori neprijatelj i to mi najteže pada - kaže Sara



RIJEKA  Tuga. I veliko razočaranje. Emocije su to koje je Sara Kolak proživljavala nakon nastupa u finalu bacanja koplja na Europskom prvenstvu u Rimu. Njezinom prvom finalu na velikom natjecanju nakon 30. rujna 2019. godine i Svjetskoga prvenstva u Dohi na kojem je hicem od 62,28 metara zauzela sedmo mjesto. Atletičarka Kvarnera finale na legendarnom Olimpicu završila je na pretposljednjem, 11. mjestu hicem od 55,90 metara koji je bacila u trećem, posljednjem pokušaju. Netom nakon što joj je iznad glave opasno visjela prijetnja da je korak do ponavljanja scenarija s Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine te Svjetskoga prvenstva u Eugeneu godinu dana kasnije, na kojima je zbog tri »iksa« u kvalifikacijama ostala bez plasmana.


– Što mi je prolazilo kroz glavu netom nakon finala? Razočaranje. Totalno razočaranje. Razočarala sam samu sebe i to je ono što najviše boli. I jutro nakon boli. Još i više. Sama sam sebi najgori neprijatelj i to mi najteže pada – započela je Sara Kolak, koja je u finalu bacila svoj drugi najslabiji rezultat sezone. Lice uvijek govori više od riječi. Sarino je uoči i nakon svakog hica govorilo da nešto nije u redu.


Psihički kolaps


– Kako je natjecanje krenulo, dogodio se psihički kolaps. U glavi nisam bila onakva kakva sam trebala biti. To je trenutno moj najveći problem. Zapravo, jedan i jedini problem jer kočim samu sebe. Teško mi je to definirati, problem je moj perfekcionizam na neki način, teško mi je definirati zašto se kočim i ne bih niti tražila razlog jer je doslovno jednostavno. Što god netko kaže, manje me dira od činjenice da sam razočarala samu sebe. Imam problem s kojim se moram suočiti i poraditi na tome. Fizički sam stvarno super, ali to mi ništa ne pomaže ako glava ne funkcionira. Ne želim se skrivati, ne želim bježati. Moram naglas reći: Problem je glava – kaže 28-godišnja Ludbrežanka, koja se desetim rezultatom kvalifikacija od 57,73 metra plasirala u finale. Rezultat je to 1,16 metara slabiji od njezinog najboljeg rezultata sezone (58,89), kojim je pobijedila na mitingu u češkim Domažlicama.




– Dok natjecanje nije krenulo, sve je bilo onako kako mora biti, ali ne bih se mirila s tim i mazala si oči da je to dobro jer nisam bila dobra kada je počelo natjecanje. A to je problem. Mogu ja napraviti fenomenalno ili slabo zagrijavanje, ali to je u konačnici potpuno nevažno. Bitan je trenutak kada krene natjecanje, kada treba djelovati i kada je najvažnije baciti taj hitac. A ja sam sve to uništila.


Sabotaža


Prije dvije godine u Münchenu devet ju je centimetara dijelilo od plasmana u finale (57,31), u Rimu je napokon razbila prokletstvo kvalifikacija na velikim natjecanjima i nakon pet godina nadmetala se s najboljim kopljašicama Staroga kontinenta.


– Teško je bilo što komentirati i tražiti alibije jer je odgovor jednostavan. Kako god okreneš, na kraju dana, realnost je da sam sabotirala samu sebe kada je bilo najvažnije.


Pred Sarom Kolak još je jedno važno natjecanje ove godine, Olimpijske igre u Parizu, za koje norma iznosi 64,00 metra. Daljina je to koju je atletičarka Kvarnera posljednji put prebacila 3. rujna 2019. godine na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu (66,42). Priliku će imati na prvenstvu Hrvatske 29. i 30. lipnja u Karlovcu. No, iako nema normu, atletičarka Kvarnera zasad je među putnicima u francusku metropolu zahvaljujući renkingu.


– Zasad sam unutra, ali ima još nekoliko natjecanja na kojima se može ispuniti norma. Tako da traje moja borba same sa sobom i borba za moje treće Olimpijske igre – zaključila je Sara Kolak.