Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

EP u atletici

Sandra Elkasević osvojila sedmo uzastopno europsko zlato, Filip Mihaljević srebrni

Autor: Ivana Vaupotić

08.06.2024. 23:14
Sandra Elkasević osvojila sedmo uzastopno europsko zlato, Filip Mihaljević srebrni

Foto: Sandra Elkasević i Filip Mihaljević/Foto REUTERS

Sandra Elkasević odmah je u prvom hicu riješila pitanje pobjednice, njezin se disk zaustavio na dalekih 67,04 metra



RIJEKA  Sandra Elkasević još je jednom ispisala povijest i osvojila sedmu uzastopnu titulu europske prvakinje u bacanju diska, Filip Mihaljević ostvario je pak drugi najveći uspjeh karijere i okitio se titulom viceprvaka Staroga kontinenta u bacanju kugle drugoga dana Europskoga prvenstva u Rimu.


Sandra Elkasević odmah je u prvom hicu riješila pitanje pobjednice, njezin se disk zaustavio na dalekih 67,04 metra. Najbolji je to ovosezonski rezultat dvostruke olimpijske pobjednice i svjetske prvakinje, koja na Olimpicu jednostavno nije imala konkurenciju. Pokušale su joj zaprijetiti srebrna Nizozemka Jorinde Van Klinken, koja je titulu viceprvakinje osigurala svojim najboljim rezultatom od 65,99, koji je bacila u šestoj seriji, te brončana Portugalka Liliana Ca, koja je u drugoj seriji spravu bacila 64,53 metra. Ali, jedna je kraljica diska.


Barcelona


Najbolja hrvatska atletičarka u talijansku je prijestolnicu stigla sa sedmim rezultatom na svijetu ove sezone od 66,48 metara, koji je bacila na mitingu Dijamantne lige u Oslu, u Rimu je s 56 centimetara daljim hicem zasjela na peto mjesto svjetske ljestvice. I nastavila svoj zlatni niz koji je kao 20-godišnjakinja započela u Barceloni 2010. godine. Nastavila ga je u Helsinkiju 2012., Zürichu 2014. i Amsterdamu 2016. godine, a onda se dvije godine kasnije u Berlinu zlatnim slovima upisala u povijest postavši prva atletičarka koja se može pohvaliti s pet zlata u nekoj od pojedinačnih disciplina. Prije dvije godine u Münchenu osvojila je šesti naslov europske prvakinje. Sada je iznova podebljala svoj niz. I dokazala da još ima puno toga za reći.




U finalu je nastupila i Orebićanka Marija Tolj koja je zauzela deveto mjesto s hicem od 61,41 metra.


Filip Mihaljević prije dvije je godine u Münchenu zlato u bacanju kugle osvojio drugim najdužim hicem u povijesti europskih prvenstava od 21,88 metara, u Rimu je morao predati titulu, ali nema razloga žaliti. Novopečeni prvak, Talijan Leonardo Fabbri, u ovom je trenutku jednostavno prejak. Najbolji hrvatski bacač kugle finale je završio s hicem od 21,20 metara iz šeste serije, Fabbri je slavio novim rekordom europskih prvenstava od 22,45 metara, dok je broncu osvojio Poljak Michal Haratyk sa svojim najboljim rezultatom sezone od 20,94 metra.


Motiv


Filip Mihaljević finale je otvorio hicem od 21,10 metara i zasjeo na vodeću poziciju, Fabbri je prvu seriju završio na trećem mjestu sa za njega skromnih 20,42 metra, drugi je bio Haratyk s 20,94 metara. Druga serija očekivano je ponudila promjene u poretku, na vodeću je poziciju zasjeo Fabbri hicem od 22,12 metara, Filip Mihaljević kuglu je bacio 20,69 metara i ostao na drugome mjestu koje više nije ispuštao. Hrvatski rekorder nije bio zadovoljan, uslijedili su hici od 20,96 i 20,63 metara, u petoj seriji drugo je mjesto podebljao s 21,14 metara, a onda je proključao Olimpico. Domaći miljenik publike, koja nije štedjela dlanove i glasnice vičući Fabbrijevo ime, kuglu je bacio 22,45 metara i u povijest poslao rezultat Švicarca Wernera Günthöra od 22,22 metra s EP-a 1986. godine u Stuttgartu. To kao da je motiviralo Filipa Mihaljevića koji je u posljednjem hicu bacio 21,20 metara.