Istodobno, CAS je ruskoj atletičarki izrekao i desetogodišnju suspenziju jer je već odslužila dvogodišnju zabranu natjecanja 2008. godine zbog zlouporabe zabranjenih sredstava.


Tomašova, također dvostruka svjetska prvakinja na 1500 metara, prvotno je završila na četvrtom mjestu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.




Tada je Ruskinja srebro dobila tek kasnije, nakon što su dvojici najboljih u olimpijskom finalu, Turkinjama Asli Cakir Alptekin i Gamze Bulut, nakon ponovne analize uzoraka 2016. oduzete zlatna i srebrna medalja.


Bahreinka Maryam Yusuf Jamal je naknadno osvojila zlatnu medalju na Igrama u Londonu, iako je ušla treća iza Cakir Alptekine i Bulut.


Tomašova je samo jedna od šest finalistica olimpijskog finala u Londonu na 1500 m, koja je nakon ponovljenog testiranja olimpijskih uzoraka bila pozitivna na doping.


Šveđanka rođena u Etiopiji Abeba Aregawi, koja je također prekršila antidopinška pravila 2016., ali je izbjegla suspenziju, primila je naknadno dodijeljenu brončanu medalju na posebnoj ceremoniji tijekom Igara u Parizu prošlog mjeseca, a sada će dobiti srebrnu.