U drugoj uzastopnoj etapi voženoj u Pirenejima Pogačar je pokazao kako je ove godine praktički nepobjediv, ciljem je prošao sa 1:08 minuta prednosti ispred drugog branitelja naslova Danca Jonasa Vingegaarda (Visma-Lease a Bike), odnosno čak 2:51 minutu ispred trećeg Belgijanca Remca Evenepoela (Soudal-QuickStep). Time je svoju prednost u ukupnom redoslijedu Pogačar povećao na 3:09 minuta ispred drugog Vingegaarda, odnosno 5:19 minuta ispred trećeg Evenepoela, a do kraja utrke ostalo je šest etapa.


Nakon što je u subotu Pogačar slavio u 14. etapi završenoj usponom na Pla d’Adet okrunivši tako sjajan rad čitave svoje momčadi, Vingegaard je u nedjelju bio odlučan uzvratiti. Danac je poslao svoje momčadske kolege na čelo pelotona kako bi diktirali tempo koji nejmu odgovara i iz kojega će napasti Pogačara kada stignu na posljednji uspon dana. Posljednji Vingegaardov pomagač bio je Amerikanac Matteo Jorgenson koji je tempom “slomio” sve vozače osim Pogačara i Evenepoela, a onda je 10.5 kilometara prije cilja Vingegaard odlučio krenuti u napad. Evenepoel je odmah otpao, ali Pogačar je bez problema ostao na Vingegaardovu kotaču.




Takav je status vrijedio punih pt kilometara, a onda je Pogačar procijenio kako je Vingegaard na zmaku snaga, a on može još pojačati pa je odlučio krenuti u napad. Slovenac je vrlo brzo stvorio 20 sekundi prednosti, a ta se prednost iz metra u metar povećavala da bi na kraju iznosila 1:08 minuta.


Za Pogačara je ovo već 14. etapna pobjeda na “Touru” u karijeri.


Ovakvom izvedbom u Pirenejima Pogačar je praktički osigurao svoj treći naslov pobjednika na “Touru”, nakon 2020. i 2021. godine, a također bi za tjedan dana mogao postati i prvi vozač u 21. stoljeću koji će u istoj godini osvojiti “Giro d’Italia” i “Tour de France”. Posljednji koji je uspio osvojiti “double” bio je Talijan Marco Pantani 1998.