Utorak, 2. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Meri Mataja

Plivačica Kantride otputovala je na Europsko prvenstvo: "Pedesetica je lutrija..."

Autor: Ivana Vaupotić

20.06.2024. 12:45
Plivačica Kantride otputovala je na Europsko prvenstvo:

Foto: Meri Mataja/Foto A. KRIŽANEC

Stvarno se nadam da bih trebala upasti u polufinale. A onda se nadam još boljoj utrci nego ujutro - kaže Meri



RIJEKA   Na otvaranju sezone u velikim bazenima, mitingu Victoria-Primorje, ostvarila je svoj prvi cilj i osigurala mjesto među putnicima na Europsko prvenstvo u Beogradu. U subotu je čekaju kvalifikacije na 50 prsno (10.09 sati), njezinoj glavnoj disciplini u kojoj je početkom ožujka na svojem bazenu u Rijeci sa 31.21 sekundu za 22 stotinke nadmašila normu za EP, ali i za 12 stotinki popravila svoj mlađeseniorski rekord Hrvatske. Meri Mataja, plivačica Kantride, s nestrpljenjem čeka svoj najvažniji ispit sezone.


– Zadnjih nekoliko dana me lagano pere nervoza, dijelom i zato što smo jako dobro radili. Stvarno smo odradili sve što smo mogli. Uoči Beograda napravili smo nekoliko simulacija, a ja plivam jako brzo. Nije bilo bolesti, ozljeda, sve je prošlo kako treba. No, u mojem slučaju obično nešto ipak bude krivo pa se zbog toga javila i nervoza – kaže Meri Mataja, koja je na mitingu Victoria-Primorje svoju najbržu utrku isplivala i na 100 metara (1:10.76).


Vjera


– Iskreno, nisam vjerovala da ću odmah na početku sezone isplivati normu. Pogotovo jer mi je jutarnja utrka bila dosta teška, a za normu, koja nije bila lagana, trebala sam isplivati svoj najbolji rezultat, odnosno nešto za što sam se spremala cijelu prošlu sezonu. No, nadala sam se da ću uspjeti, doduše trener Dalibor Krebelj je vjerovao u moj uspjeh pa je nekako i mene uvjerio da mogu. Nakon toga smo se okrenuli »stotki«, koja i dalje malo šteka. Već godinama plivam praktički isti rezultat, od 2019. godine sam stvarno puno napredovala pa to više nema smisla. U nekom se trenutku mora dogoditi taj skok, na treningu plivam rezultate koji pokazuju da bih trebala biti brža. Kad će to biti, ne znam, ali s nestrpljenjem čekam taj dan – dodala je 20-godišnja plivačica Kantride koja je na smotri Staroga kontinenta prije dvije godine u Rimu zapela u kvalifikacijama utrke na 50 metara.


Rezervacije




– Gledajući rezultate iz Rima, stvarno se nadam da bih trebala upasti u polufinale. A onda se nadam još boljoj utrci nego ujutro. U Beogradu je dosta vruće, temperatura je 37, 38 stupnjeva Celzijusa, pliva se na vanjskom bazenu. Ima puno faktora koji mogu utjecati na utrku. »Pedesetica« je lutrija, kratko traje, a ako primjerice krivo skočiš, u prva tri metra utrke možeš izgubiti 20-30 stotinki.


U Beogradu neće biti svjetske i europske rekorderke i braniteljice naslova, Litvanke Rute Meilutyte, te srebrne Talijanke Benedette Pilato, koje će ovog vikenda nastupiti na nacionalnim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu.


– To ništa ne znači, konkurencija je i dalje gusta. Nema njih dvije koje plivaju ispod 30 sekundi, ali tu su cure koje plivaju 30.2, 30.3 sekunde. Njihov izostanak jedino znači da zlato i srebro neće biti rezervirani, već će netko drugi imati priliku za medalje – zaključila je Meri Mataja.