Jedan dio hrvatskih sportašica i sportaša već je otputovao u Pariz, dok je ostatak svjedočio svečanom ispraćaju u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora.


„Hrvatske sportašice i sportaši oduvijek su puno toga radili za Hrvatsku. Nekada, u prošlosti, bili su jedina diplomacija te su širili priču o hrvatskoj neovisnosti, pomagali u međunarodnim odnosima i puno su napravili za našu državu. Danas su hrvatski sportaši brand države i također čine jako puno. U svakom kutku svijeta danas se zna za Hrvatsku i zbog sporta. Uvijek se spominje priča o maloj naciji koja je nevjerojatna u sportu“, rekao je ministar obrane i dopredsjednik Vlade Ivan Anušić koji je potom i poslao poruku sportašima koji će predstavljati Hrvatsku ovog ljeta na Igrama u Parizu.


„Ne budite opterećeni medaljama, jer svih vas 78 koji predstavljate Hrvatsku na Igrama napravili ste ogroman posao već time što se izborili nastup na tom velikom  natjecanju. To  je već ogroman uspjeh. Želim vam puno zdravlja i sreće, a znam da motiva i ljubavi prema državi ionako imate. Pratit ćemo vas i nadamo se kako će te imati velike dočeke po hrvatskih trgovima kada se budete vraćali“, dodao je Anušić, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.




O aktualnostima sa samog poprišta Olimpijskih igara govorio je Damir Šegota, šef olimpijske misije u Parizu.


„Prije nekoliko dana sam došao iz Pariza. Sve sam vidio i mogu reći da su smještaj, hrana i prijevoz na visokoj razini. Sve funkcionira i nisu istinite negativne priče koje se šalju. Poštujte državu, budite pravi primjer i neka opet kuca jedno veliko hrvatsko srce, da budemo ponosni na vas“, naglasio je Šegota.




Hrvatske predstavnike na Igrama u Parizu su pozdravili i sreću zaželjeli Mislav Herman, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, kao  i hrvatska skijašica Zrinka Ljutić u ime hrvatskih natjecatelja u zimskim sportovima.


Na svojim drugim Igrama u karijeri nastupit će hrvatska maratonka Matea Parlov Koštro koja je u Tokiju zauzela 21. mjesto.


„Sve što će biti bolje od tog rezultata smatrat ću uspjehom. U Parizu se očekuje brdoviti maraton pa smo se i pripremali u tom smjeru, odnosno, tražili smo staze koje su konfiguracijom bliske takvoj utrci. Izuzetno se radujem što ću moći bodriti i družiti se s ostalim hrvatskim sportašima i osjetiti Olimpijske igre u punom sjaju“, izjavila je Parlov Koštro, dok se na sve nadovezao hrvatski rukometaš Domagoj Duvnjak.


„Po četvrti put ću nastupiti na Olimpijskim igrama i vrlo dobro pamtim one prve, 2008. godine u Pekingu, kada sam bio mali dječak koji je bio uz onu zlatnu generaciju. Bili smo četvrti i naravno da ih ne pamtim po dobrome. Sada su očekivanja, kao i na svakom velikom natjecanju, velika. Dobra smo momčad, dobro smo radili, što je najvažnije svi smo zdravi i jedva čekamo doputovati u Pariz. Jedva čekamo početak olimpijskog turnira i prvu utakmicu protiv Japana. Onaj prvi cilj je svakako četvrtfinale, a tada je uvijek jedna utakmica odlučujuća. Ili ideš po medalju ili ideš doma. Vjerujemo u ono prvo. Radujemo se i što ćemo opet moći bodriti druge hrvatske sportaše, a osobno sam posebno sretan što ćemo navijati za vaterpoliste“, rekao je kapetan hrvatske rukometne reprezentacije.