Srijeda, 14. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Ratko Rudić

Najslavniji vaterpolski trener na svijetu: "Hrvatska ima igrače i koncept igre koji donosi rezultat"

Autor: Igor Duvnjak

14.08.2024. 08:17
Najslavniji vaterpolski trener na svijetu:

Foto: Ratko Rudić/Foto PIXSELL

Momci su rasli i sazrijevali kroz razna velika natjecanja, počevši od EP-a u Splitu 2022. godine i osvajanja zlata. Mislim da je za našu reprezentaciju više od pojedinaca, važnija sama ekipa - kaže Rudić



RIJEKA  Hrvatski vaterpolo, srećom, vrvi slavnim imenima, u toj dugoj »Aleji velikana« posebno mjesto ima Ratko Rudić, najslavniji vaterpolski trener na svijetu. Hrvatski vaterpolski savez pritom vodi najbolju moguću politiku, oslikava to i Rudićeva uloga predsjednika Stručnog savjeta. »Karta u ruke igraču« najkraći je komentar za čovjeka na toj funkciji, stručnjaka najbrajanje čijih trofeja je kao »puštanje glazbe iz našeg studija«. Bombastično odjekuju činjenice o kormilarenju do čak četiri olimpijska zlata, isto tako i tri svjetska te tri europska. U tom impresivnom i jako dugom nizu s raznim reprezentacijama, Jugoslavije, Italije i, srećom, Hrvatske, jedna su olimpijska, dvije svjetske i jedna europska bronca, sve uz dva mjesta europskog viceprvaka. Tko je onda mjerodavniji od njega da potvrdi koliko je velik uspjeh ostvarila hrvatska momčad na Olimpijskim igrama, koja se pod vodstvom izbornika Ivice Tucka iz Pariza vratila sa srebrnom medaljom.


– Kada je riječ o hrvatskoj reprezentaciji, bez obzira na finalnu utakmicu, mi smo na Olimpijskim napravili jedan pravi sportski podvig – poručio je Ratko Rudić. – Dosta je reći da smo u manje od godinu dana, točnije u osam mjeseci, osvojili tri medalje na najvećim natjecanjima. Osvojili smo srebro na Europskom prvenstvu u Zagrebu, osvojeno je potom svjetsko zlato u Dohi, a sada i srebro na Igrama. Ponavljam, to je jedan mali sportski podvig. Uistinu je raritet da se u nepunoj godini dana u kontinuitetu osvajaju medalje na tako jakim natjecanjima. Isto tako, da se kroz toliki period uspije zadržati forma i kvaliteta igrača. Smatram da je to u ovom trenutku najvažnije kada svodimo dojmove nakon ovih Olimpijskih igara.


Sinergija


Pravilna i dobra sjetva osnovni je preduvjet za očekivanje plodne žetve, očito je to i na primjeru hrvatskog vaterpola, koji je nizom uspjeha potvrdio da se na postolja za dijeljenje medalja dolazi na razne načine, samo ne slučajnošću. Nepobitna je činjenica da HVS već dugo vremena vodi itekako dobru politiku.




– Mislim da su ovi uspjesi i rezultati na neki način ilustracija sinergije svega onoga što je napravio Hrvatski vaterpolski savez. U ovom slučaju je u prvom redu kvalitetan rad i zalaganje igrača, isto tako i jedan izvanredan rad trenera i njegovog stručnog stožera. Isto tako, organizacija rada u samom Savezu, sve to može dati ovako pozitivne rezultate. Uostalom, u vaterpolu se uvijek na taj način dolazilo do rezultata.


S raznih strana se iz vaterpolskih krugova moglo čuti da je ova generacija hrvatskih reprezentativaca više nego ugodno iznenađenje. Sastav koji nema puno bombastičnih imena, svakako je osvajanjem tolikih medalja nadmašio predviđanja.


– U ovoj reprezentaciji imamo igrače koji su dobro pripremljeni, vaterpoliste koji imaju određenu taktičku bazu. U ekipi ima nekoliko igrača koji su zaista svjetske klase. Momci su rasli i sazrijevali kroz razna velika natjecanja, počevši od Europskoga prvenstva u Splitu 2022. godine i osvajanja zlata i tako sve do danas. Ta reprezentacija je već neko vrijeme na okupu, na svim pozicijama ima vrlo kvalitetne igrače. Ima i koncept igre koji donosi rezultate. Sve su to odlike naše reprezentacije. Možda mi u momčadi nemamo nekih pojedinaca jako zvučnog imena, ali se sada svakako iznjedrilo nekoliko igrača koji su iskočili. Ali mislim da je za našu reprezentaciju, više od pojedinaca, važnija sama ekipa.


Los Angeles


Gdje je slavni šjor Ratko stao, Ivica Tucak je nastavio, na zadovoljstvo hrvatskog vaterpola, šibenski stručnjak osvaja medalje na najjačim turnirima.


– Odabir trenera je vrlo bitan, kao i davanje mogućnosti treneru da odradi posao kroz jedan duži period. To je u svakom slučaju dobitna karta, kada imaš trenera koji je stručan i kvalitetan u radu. Imali smo dvojicu trenera u ovom prošlom razdoblju, ali su trofeji stizali.


U HVS-u se ponosno mogu osvrnuti na prošlost, uživati u sadašnjosti s tri finala i uz jedno zlato s najjačih natjecanja, u svemu tome misli se i na buduće dane.


– Sada moramo početi pripremati olimpijski plan za Los Angeles, za iduće četiri godine. O tome se ne razmišlja uoči Olimpijskih igara, sve je fokusirano na Igre, ali sada će se početi razmišljati o novom ciklusu. Imamo rješenja i mogućnosti, tako da mislim da nećemo padati u kvaliteti – optimistički je zaključio Ratko Rudić.