ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Pripreme u Zagrebu

Maro Joković se vratio pod okrilje reprezentacije: "Stvarno mi je gušt biti u ovoj olimpijskoj priči"

Autor: Davor Petrović

29.06.2024. 10:10
Maro Joković se vratio pod okrilje reprezentacije:

Foto: Ivica Tucak, Jure Marelja i Damir Luketić s igračima/Foto D. KOVAČEVIĆ

Uvijek ciljamo na najviše domete i najbitnije je da u Pariz stignemo bez ozljeda - kaže Maro Joković  



ZAGREB  Ivica Tucak ovog je petka još jednom okupio kandidate za Olimpijske igre u Zagrebu. Doduše, nije da se dugo nisu vidjeli jer prošle nedjelje je okončan dvotjedni ciklus treninga u Kranju, nakon čega su igrači dobili četiri slobodna dana.


– Mislim da smo odradili jedan veliki dio posla tijekom tog prvog dijela priprema. To su bila dva tjedna izuzetno napornog rada gdje smo, naravno, stavili naglasak na poboljšanje funkcionalnih sposobnosti jer to je ono što je nam potrebno za ovaj drugi dio priprema koji smo sada započeli – objašnjava Tucak.


Ne treba isticati da je stigao red na taktičke finese. Taj segment će naši vaterpolisti brusiti kroz zajedničke pripreme s reprezentacijom Mađarske. Nekima će to zazvučati čudno, ali to je uobičajena praksa u svijetu vaterpola. Pripreme za svako veliko natjecanje uvijek su uključivale još jednu reprezentaciju koja pripada svjetskom vrhu.




 


– Sada stavljamo naglasak na pripremne utakmice. Stigli su nam Mađari s kojima ćemo odigrati četiri pripremne utakmice, od kojih će jedna biti službena. Dan-dva ćemo sami trenirati, a zatim putujemo u Italiji, gdje nas na Sardiniji čeka jaki međunarodni turnir od 3. srpnja. Osim nas i Talijana, tamo će biti Grci i Španjolci. Vjerujem da ćemo 7. srpnja, kada završava taj turnir, imati jasne obrise onoga što još moramo napraviti u završnoj fazi priprema koja je na rasporedu od 10. do 19. srpnja u Šibeniku – tumači izbornik naše reprezentacije.


Mađari


Spomenuta službena prijateljska utakmica reprezentacija Hrvatske i Mađarske na rasporedu je ove nedjelje na otvorenom bazenu Mladost, s početkom u 20.30 sati. Ulaznice se prodaju po popularnoj cijeni od pet eura i mogu se nabaviti preko sustava adriaticket.com, s time da je ulaz besplatan za sve koji na utakmicu dođu s hrvatskim vaterpolskim kapicama ili dresovima hrvatske reprezentacije s prepoznatljivim bijelim i crvenim kvadratićima.


Suvišno je podsjećati da je naša reprezentacija pčetkom ove godine osvojila srebrnu medalju na Europskom prvenstvu održanom u Dubrovniku i Zagrebu, a zatim je stigla do naslova svjetskog prvaka u Dohi. Za Olimpijske igre u Parizu Tucak će imati i veliko pojačanje, u liku Mare Jokovića koji se vratio pod zastavu nakon tri godine stanke.


– Poznato je da sam to dugo priželjkivao. Smatram da smo s njim dobili vrhunsko pojačanje, kako u bazenu, tako i van bazena. Ne treba trošiti puno riječi o Mari Jokoviću, kao čovjeku, kao sportašu i kao profesionalcu. Sada je na nama da ga u razdoblju koje dolazi što prije uklopimo u način igre koji smo gajili u zadnje tri godine, koliko nije bio s nama. Mislim da tu neće biti nikakvih problema jer Maro je dio ove obitelji – ističe Tucak.


Iskustvo i znanje


Svi reprezentativci oduševljeni su povratkom prekaljenog 36-godišnjaka.


– Mislili smo da je stariji, ha, ha… Šalu na stranu, po meni, Maro je možda najveći hrvatski igrač ikada. Njegova kvaliteta je neupitna i velika je stvar što ga sada imamo u momčadi. Njegova želja da se vrati i dolazak pokazuju da smo napravili dobre stvari. Vjerujem da će nam Maro pomoći svojim iskustvom, znanjem i kvalitetom – kaže Jerko Marinić Kragić.


Iako iza sebe ima mali milijun nastupa za Hrvatsku i sasvim pristojan broj odličja, Joković je itekako motiviran.


– Dugi niz godina sam bio dio reprezentacije i sve mi je poznato, ali osjećaj je kao da mi je ovo prvi put. Stvarno mi je gušt biti u ovoj našoj olimpijskoj priči. Uvijek ciljamo na najviše domete i najbitnije je da u Pariz stignemo bez ozljeda. Stvarno vjerujem da tamo možemo biti uspješni – zaključio je Joković.