Igre u Parizu bile su hit među navijačima, sportašima, sponzorima i televizijskim kućama, a izvršni direktor LA28 Reynold Hoover pohvalio je francuske organizatore za “nevjerojatne igre”.


Hoover, bivši general-pukovnik američke vojske koji je izašao iz mirovine kako bi preuzeo kontrolu nad sljedećim ljetnim igrama, priznao je da postoje područja u kojima se grad na zapadnoj obali ne može natjecati s Parizom, ali je rekao da oni unatoč tome imaju mnogo toga za ponuditi.




“Pariz je nevjerojatno mjesto. Svako pojedino mjesto ovdje u Parizu je kultno i ne možete se natjecati s igranjem odbojke na pijesku u sjeni Eiffelovog tornja”, rekao je Reutersu u intervjuu u petak.”Ali svaki grad ima osobnost, svaki grad ima nešto drugo za ponuditi Olimpijskim igrama i mi mislimo da u LA-u imamo svoje kultne sportske objekte – imamo Coliseum, imamo Rose Bowl, imamo nevjerojatna mjesta za atletska natjecanja svjetske klase.


“I u LA-u imamo raznolikost, imamo kulturu, imamo sport, imamo zabavu, imamo pripovijedanje i to je ono što ćete vidjeti kada dođete u LA, to je nevjerojatna sposobnost da svi zajedno i ujedinimo svijet oko sporta”.


S mjestima koja su blizu jedno drugom, lakim prijevozom i natjecanjima u ili blizu zadivljujućih spomenika u srcu grada, Pariz 2024. postavio je ljestvicu visoko.Hoover, međutim, vjeruje da LA može bolje. Uostalom, dobili su Hollywood, koji je već igrao ulogu na Olimpijskim igrama 1932. i 1984. godine.


“Hollywood je magija. Kada pomislite na LA i pomislite na LA28 ili pomislite na LA 1984. ili čak LA 1932., Hollywood je odigrao ulogu u isporuci Igara svijetu i svaka od njih imala je nasljeđe koje je dala olimpijskom pokretu“, rekao je 63-godišnjak.”Podići ćemo ljestvicu kao što je Pariz podigao ljestvicu za nas. Podići ćemo ljestvicu za Brisbane 2032”.


Dok je ostao škrt na riječima o planovima ceremonije otvaranja LA-a nakon što je Pariz izveo briljantan show uz rijeku Seine – prvu olimpijsku ceremoniju koja je održana izvan stadiona – Hoover se prisjetio kako je LA zapanjio svijet 1984. godine.


“Pogledajte 1984., imali su Rocket Mana, pa tko zna možda vratimo Rocket Mana”, rekao je sa smiješkom.


Na ceremoniji otvaranja 1984. William Suitor, jedan od prvih koji je ovladao raketnim pojasom – velikim raketnim paketom pokretanim vodikovim peroksidom koji pilotima omogućuje kratke samostalne letove – zaprepastio je gledatelje dok je letio preko olimpijskog stadiona noseći futuristički uređaj.


Izbori u SAD-u u studenom dovest će do izbora novog predsjednika, ali Hoovera nije zabrinjavao nikakav mogući utjecaj na Igre.


“Baš kao što je Francuska imala prijevremene izbore neposredno prije Olimpijskih igara. Usredotočen sam na pružanje najboljih Igara ikada. Bit će to najveće Olimpijske igre ikada”, rekao je.


U gradu koji je puno veći od Pariza i s prostorima koji će biti rašireniji, LA će morati prevladati izazove oko prijevoza.


“Počinjemo s tim sada, mislimo da postoje načini da održivost stavimo na stol tako što ćemo biti učinkovitiji i djelotvorniji u načinu na koji prevozimo ljude na Igre i s njih, i kako prevozimo naše sportaše na i s Igara.