Vingegaard je u uzbudljivoj etapi sa šest kategoriziranih uspona do pobjede došao u direktnom obračunu protiv najvećeg favorita za ovogodišnji naslov Slovenca Tadeja Pogačara (UAE Emirates) i nanio mu prvi poraz kad je o pobjedniku etape odlučivao sprint na uzbrdici. Vingegaard je u završnici bio taj kojeg je Pogačar pustio ispred sebe i čekao priliku za napad. Stotinjak metara prije cilja Slovenac je krenuo, ali je Danac pokazao da ima čeličnu volju i snažne noge te je za pola kotača nadmašio Pogačara.


“Puno mi znači ova pobjeda. Prije tri mjeseca nisam mogao ni pomisliti da je ovako nešto moguće. Mogu samo zahvaliti mojoj obitelji koja je cijelo ovo vrijeme bila uz mene. Bez njih ovo ne bih uspio napraviti”, izjavio je Vingegaard kroz suze u vrlo emotivnom prvom intervjuu nakon što je ostvario svoju 35. profesionalnu pobjedu, četvrtu etapnu na Tour de Franceu i prvu nakon što je u travnju na utrci po Baskiji doživio pad s teškim ozljedama prsnog koša i pluća.




Pogačar je dobio utješnu nagradu za najborbenijeg vozača ove etape. No, kad je nešto više od 30 km prije cilja, na najtežem usponu dana do vrha Puy Mary Pas de Peyrol (5,3 km, prosječan nagib 7,9%) najbolji svjetski biciklist napao konkurente i odvojio se od njih, činilo se da je Pogačarova pobjeda neminovnost.


To je pomislio i Vingegaard.


“Tadej je napao snažno i nisam ga mogao pratiti. No, slijedio sam svoj ritam”, rekao je danski biciklist.


Uz pomoć nekadašnjeg momčadskog kolege Primoža Rogliča (Red Bull – BORA-hansgrohe), Vingegaard se polako počeo približavati Pogačaru i opet mu se pridružiti 14 km prije cilja. Tempo dvojice vodećih nije mogao pratiti Roglič, kojem se pridružio Belgijac Remco Evenepoel (Soudal – Quick-Step) pa su se zajedno dali u lov za vodećim dvojcem.


Uloviti ih nisu uspjeli, a Roglič je k tome još i doživio pad na zadnjem spustu dana. No, kako mu se pad dogodio u zadnja tri kilometra etape dodijeljeno mu je vrijeme u kojem je Evenepoel prošao ciljem pa je njegov konačan zaostatak za Vingegaardom i Pogačarom bio 25 sekundi.


Iako je izgubio izravan obračun s Vingegaardom, Pogačar je u ukupnom redoslijedu zadržao gotovo svu prednost pred Dancem. Vodeći Slovenac ima minutu i šest sekundi prednosti pred drugoplasiranim Remcom Evenepoelom, dok je Vingegaardov zaostatak 1:14 minuta. Roglič je četvrti, a za sunarodnjakom zaostaje 2:15 minuta.


U četvrtak je pred biciklistima ravna etapa od Aurillaca do Villeneuve-sur-Lota u dužini od 203,6 km u kojoj se očekuje borba specijalista za sprint za etapnu pobjedu.


Tour de France, 11. etapa (Evaux-les-Bains - Le Lioran, 211 km)
 1. Jonas Vingegaard (Dan/Visma-Lease a Bike)             4:58.00 sati
 2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                      isto vrijeme
 3. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-QuickStep)                    +25
 4. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA Hansgrohe)               +25
 5. Giulio Ciccone (Ita/Lidl-Trek)                          +1:47
 6. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)                         +1:49
 7. Adam Yates (VBR/UAE Emirates)                           +1:49
 8. Mikel Landa (Špa/Soudal-QuickStep)                      +1:49
 9. Carlos Rodríguez (Špa/INEOS Grenadiers)                 +1:55
10. Felix Gall (Aut/Decathlon AG2R)                         +2:38
...
UKUPNO:
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                     45:00:34 sati
 2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-QuickStep)                  +1:06
 3. Jonas Vingegaard (Dan/Visma-Lease a Bike)               +1:14
 4. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA Hansgrohe)             +2:15
 5. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)                         +4:20
 6. Carlos Rodríguez (Špa/INEOS Grenadiers)                 +4:40
 7. Mikel Landa (Špa/Soudal-QuickStep)                      +5:38
 8. Adam Yates (VBR/UAE Emirates)                           +6:59
 9. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates)                           +7:09
10. Giulio Ciccone (Ita/Lidl-Trek)                          +7:36