Hrvatska vrsta je u Pariz stigla sa statusom svjetskog prvaka i europskog doprvaka i na startu turnira osvojila je važne bodove protiv neugodnog suparnika.


Bio je to sedmi hrvatsko – crnogorski okršaj na olimpijskim igrama i šesta hrvatska pobjeda.




Hrvatski vaterpolisti su odlično otvorili susret, poveli su 2-0 i 3-1, a u posljednjim trenucima prve dionice je Jerko Marinić Kragić imao peterac za +3, no lopta mu je ispala. U drugoj dionici Crna Gora je zaigrala bolje, izjednačila je na 4-4, a na polovici igre je bilo 5-5.


Hrvatski izbornik Ivica Tucak je početkom trećeg perioda na vrata uveo Marka Bijača umjesto Tonija Popadić što se pokazalo odličnim potezom.


“Barakude” su u trećoj dionici pobjegle na +2 (8-6), da bi na otvaranju posljednje četvrtine s dva gola u nizu povele sa četiri razlike (10-6) načinivši veliki korak prema pobjedi.


Crna Gora je s dva gola u nizu zaprijetila smanjivši na 10-8, no gol Rine Burića za 11-8 razriješio je sve dvojbe.


Najefikasniji igrači u redovima aktualnih svjetskih prvaka i europskih doprvaka bili su Loren Fatović s tri, te Luka Bukić, Rino Burić i Marko Žuvela sa po dva gola, dok su hrvatski vratari Marko Bijač (5) i Toni Popadić (3) sakupili osam obrana


Na suprotnoj strani najefikasniji je bio Bogdan Đurđić s tri gola, dok je Dejan Lazović upisao 11 obrana.


U prvom susretu iz skupine A Italija je pobijedila SAD sa 12-8, a nešto kasnije još se sastaju Rumunjska i Grčka.


Drugi nastup hrvatski vaterpolisti imat će za dva dana protiv Italije. U 2. kolu snage će odmjeriti i Grčka – Crna Gota, te SAD i Rumunjska.


Do kraja natjecanja po skupinama, “barakudama” slijede i susreti protiv Rumunjske (1. kolovoza), Grčke (3. kolovoza) i SAD (5. kolovoza).


Plasman u četvrtfinale izborit će četiri najbolje ekipe.


HRVATSKA – CRNA GORA 11-8 (3-1, 2-4, 3-1, 3-2)


PARIZ. Paris Aquatic Centre; Suci: Boris Margeta (Slo), David Gomez (Špa)


Hrvatska: Bijač, Popadić; Burić 2, Fatović 3, Lončar, Joković 1, Bukić 2, Vukičević, Žuvela 2, Marinič Kragić, Vrljić, Biljaka, Harkov 1


Crna Gora: Lazović, Tešanović; Mršić, Perković, Vujović, Mačić, Popadić 2, Vidović 1, Đurđić 3, D.Radović 1, Spaić 1, Matković, V.Radović