Christen je otkrio kako je jedan od napada bio usmjeren na “izraelske institucije ili predstavnike Izraela u Parizu, dodavši kako izraelski sportaši nisu bili direktna meta. Više detalja nije otkrio.


Ukupno je pet osoba, uključujući jednog maloljetnika, privedeno pod sumnjom da su umješane u tri osujećene zavjere. Osumnjičenici se suočavaju s optužbama povezanim s terorizmom, još uvijek su u istražnom pritvoru dok se istraga nastavlja.




Christen je u razgovoru za “franceinfo” otkrio kako je još u svibnju priveden 18-godišnjak iz Čečenije pod sumnjom da stoji iza plana napada na olimpijska nogometna natjecanja koja su održana u Saint-Etienneu.


Francuska je za vrijeme OI i POI angažirala oko 18.000 francuskih vojnika, te oko 35.000 policajaca i pripadnika sigurnosti.


Ojačala je svoju obranu zračnog prostora, raspoređujući borbene zrakoplove, jurišne helikoptere, nadzorne zrakoplove, vojne i policijske bespilotne letjelice za nadzor neba iznad Pariza i Marseillea.


Preventivne mjere uključivale su pojačane kućne pretrage i kućna uhićenja prije početka OI, rekao je tužitelj, dodavši da su policija i drugo sigurnosno osoblje dosad proveli 936 kućnih pretraga u 2024. godni, u usporedbi sa 153 prošle godine.


Francuske zračne i svemirske snage izvršile su više od 750 sati leta u 350 misija koje su rezultirale 90 presretanja, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.


Većina presretanja bili su civilni dronovi, dodajući da je uhićeno 85 operatera dronova. Uglavnom su to bili turisti koji nisu bili upoznati s propisima koji vrijede tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, stoji u priopćenju.