Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

EP u atletici

Filip Mihaljević trećim rezultatom kvalifikacija izborio finale kugle u Rimu

Autor: Ivana Vaupotić

07.06.2024. 22:00
Filip Mihaljević trećim rezultatom kvalifikacija izborio finale kugle u Rimu

Foto: Filip Mihaljević/Foto REUTERS

Dvadesetdevetogodišnji Livnjak u drugom je pokušaju kuglu bacio 20,69 metara, tek centimetar kraće od kvalifikacijske norme, koju je na Olimpicu uspio prebaciti jedino ljubimac publike i najveći favorit za najsjajnije odličje, Talijan Leonardo Fabbri



RIJEKA Filip Mihaljević uspješno je krenuo u obranu naslova iz Münchena prošle godine i trećim se rezultatom kvalifikacija plasirao u subotnji finale EP-a u Rimu. Dvadesetdevetogodišnji Livnjak u drugom je pokušaju kuglu bacio 20,69 metara, tek centimetar kraće od kvalifikacijske norme, koju je na Olimpicu uspio prebaciti jedino ljubimac publike i najveći favorit za najsjajnije odličje, Talijan Leonardo Fabbri.


Srebrni s prošlogodišnjeg Svjetskoga prvenstva u Budimpešti odmah je u prvom pokušaju zabilježio hitac od 21,10 metara. Drugo mjesto u kvalifikacijama zauzeo je Norvežanin Marcus Thomsen, koji je u prvoj seriji bacio 20,69 metara.


Najbolji hrvatski atletičar kvalifikacije je otvorio hicem od 20,05 metara, u drugoj je seriji svojim najslabijim rezultatom ove sezone osigurao nastup 12 najboljih kuglaša Staroga kontinenta. Prije dvije godine u Münchenu najveći uspjeh karijere ostvario je drugim najboljim rezultatom u povijesti europskih prvenstava (21,88), u Rim je stigao s trećim rezultatom ove sezone u Europi od 21,17 metara koji je u svibnju bacio u Slovenskoj Bistrici.




Talijan Zane Weir, vlasnik drugog najboljeg rezultata na Starome kontinentu ove sezone (22,09), opasno je živio. U prvom pokušaju njegova se kugla zaustavila na 18,80 metara, u drugom je prestupio, a u trećoj seriji imao je hitac od 19,71 metara koji mu je bio dovoljan da kao posljednji, 12. osigura finale.