ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Boksački meč u Rijadu

Filip Hrgović je nokautiran u osmoj rundi od Britanca Duboisa, liječnik je procijenio da ne može nastaviti meč

Autor: Hina

02.06.2024. 10:25
Filip Hrgović je nokautiran u osmoj rundi od Britanca Duboisa, liječnik je procijenio da ne može nastaviti meč

Foto: Daniel Dubois i Filip Hrgović/Foto REUTERS

Bio je to sasvim sigurno Hrgovićev najveći meč u karijeri, a ulozi su bili ogromni. Bila je to borba za privremeni pojas u teškoj kategoriji IBF-a, a postoji mogućnost da pobjednik ovog meča dobije i pravi pojas prvaka



RIJAD  Hrvatski boksač Filip Hrgović poražen je prekidom u osmoj rundi od Britanca Daniela Duboisa u borbi za privremeni naslov teškaškog prvaka organizacije IBF koja je održana u sklopu priredbe Queensberry vs Matchrom: 5v5 održana u saudijskom Rijadu.


Meč je prekinut u osmoj rundi nakon što je liječnik procijenio da Hrgović više ne može nastaviti meč.


Bio je to sasvim sigurno Hrgovićev najveći meč u karijeri, a ulozi su bili ogromni. Bila je to borba za privremeni pojas u teškoj kategoriji IBF-a, a postoji mogućnost da pobjednik ovog meča dobije i pravi pojas prvaka.




Hrgović je naime, bio obavezni izazvač IBF-a, međutim Oleksander Usik je zatražio iznimku kako bi mogao odraditi i uzvratni meč protiv Tysona Furyja. IBF još uvijek razmišlja hoće li Usiku oduzeti titulu, s obzirom da je Ukrajinac ignorirao obaveznu obranu kako bi se ponovo borio protiv Furyja. Pobjeda donosi i vjerojatni okršaj s Anthonyjem Joshuom na stadionu Wembley u rujnu.


Dubuis je krenuo agresivnije, no Hrgović ga je smirio s nekoliko desnih direkata. Hrvatski boksač je bio dominantniji i na startu druge runde, međutim u završnici runde je Dubois zadao nekoliko teških udaraca. Hrgović je zaradio i posjekotinu pokraj desnog oka. U trećoj rundi oba su boksača zadala nekoliko snažnih udaraca, dok su u četvrtoj rundi oba boksača “prikočila”. “El Animal” je u petoj rudni zadao nekoliko ozbiljnih udaraca suparniku, no pred kraj runde probudio se i Britanac. Nakon šest rundi Hrgović je sasvim sigurno bio u maloj prednosti.


Nažalost, “Dynamite” je u sedmoj rundi bio sjajan, ubrzao je tempo i bila je to njegova najbolja runda. Hrgović je bio ozbiljno načet, a otvorila mu se i rana na drugom oku. Dubois je i nastavio dominirati i u osmoj rundi, u jednom trenutku sudac je pozvati pauzu kako bi liječnik pregledao Hrgović. Nakon što je liječnik pregledao hrvatskog boksača, sudac je signalizirao kraj meča i pobjedu 26-godišnjeg Britanca.


Bila je to 21. pobjeda za “Dynamitea” uz dva poraza, dok je Hrgović upisao prvi profesionalni poraz nakon 17 pobjeda.


Naš proslavljeni teškaš i brončani olimpijac iz Sesveta je nastupio u Rijadu na priredbi Queensberry vs Matchrom: 5v5. Bio je to okršaj dviju velikih svjetskih boksačkih promocija, Matchroom Boxinga na čijem je čelu Eddie Hearn te Queensberry Promotionsa kojeg vodi Frank Warren. Hrgović je bio u Hearnovo timu.


Pobjeda na bodove donosila je jedan bod promotorskoj kući čiji je boksač slavio. Pobjeda prekidom dva boda, a bodovi koje osvoje kapetani udvostručili su se. Kapetan Matchroom Boxinga bio je Deontay Wilder, dok je Queensberry Promotions predvodio Hamzah Sheeraz.


Queensberry Promotions je poveo 6-0 nakon prve tri borbe. U prvoj borbi večeri Willy Hutchinson je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio Craiga Richardsa u poluteškoj kategoriji. Potom je Nick Ball u perolakoj kategoriji podijeljenom odlukom sudaca pobijedio Raymonda Forda postavši novi prvak prema WBA, da bi Hamzah Sheeraz u srednjoj kategoriji tehničkim nokautom u 11. rundi porazio Austina Williamsa.


Matchroomu su nakon tri uvodna poraza trebale pobjede nokautom i Filipa Hrgovića i kapetana Deontayja Wildera nad Danielom Duboisom i Zhilei Zhangom. Kako je Dubois porazio našeg borca bilo je jasno kako je pobjedu odnio Queensberry Promotions.


U sklopu priredbe je održan i meč za WBA titulu u poluteškoj kategoriji. Rus Dmitrij Bivol je tehničkim nokautom u šestoj rundi svladao Libijca Malika Zinada obranivši titulu.


Bila je to njegova prva pobjeda prekidom od ožujka 2018., kada je pobijedio Sullivana Barreru u Madison Square Gardenu. Sada ima 23-0 uz 12 nokauta.