Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

oi u parizu

Fenomenalni Fantele pobjedom najavili plov za medalje

Autor: Alen Plahinek

31.07.2024. 19:27
Fenomenalni Fantele pobjedom najavili plov za medalje

Foto: Reuters



Braća Šime i Mihovil Fantela kao da su namjerno najbolje čuvali za kraj te nas namjerno držali “na iglama” praktički do posljednjeg plova. Tek danas, posljednjeg dana osnovnog dijela olimpijske regate, zadarska braća osigurala su ulazak među najboljih deset posada te dohvatili sutrašnji Medal race, odnosno plov za odličja.


Ponovno je vjetar mučio organizatore početkom dana pa su morali prekinuti određene utrke u drugim klasama. Pomaknulo je to za dva sata početak natjecanja u klasi 49er u kojoj se natječu braća Fantela.


Jednom kada su konačno izašli na regatno polje, Fantele u prvoj utrci nisu baš najbolje reagirali. Završili su tu utrku na desetom mjestu, no tijekom prvog dijela utrke izgledalo je puno bolje. Do prvog prolaza došli su sedmi, zatim na pola utrke su bili šesti, a onda je u drugoj polovici utrke vjetar pao na manje od deset čvorova, a pali su i Fantele u poretku.




Prvo na deveto, pa na 11. mjestu prolaze kroz finiš, no treća posada Francuzi Fischer i Pequin dobivaju “U” zastavu, odnosno diskvalifikaciju zbog preranog stara te se Fantele podižu na deseto mjesto.


Puno bolje izgledalo je u drugom plovu. Od prvog do posljednjeg metra Fantele su rutinski čuvali drugo mjesto odradivši gotovo perfektan posao i uspjeli se podići na deveto mjesto u ukupnom poretku u tom trenutku. U posljednji plov tako su Fantele ušli ukupno deveti s tri boda manje od Urugvajaca Umpierrea i Diaza, tj. šest manje od Kineza Wena i Liua. Bilo je sasvim jasno kako za plov za odličja trebalo su “samo” u posljednjem plovu biti bolji od njih i sve će s time biti riješeno.


Međutim, javio se onaj pravi dalmatinski “dišpet” te su Fantele odlučili pokazati da misle jako ozbiljno. Podigao se vjetar poprilično u posljednjoj utrci čime je dodao i svoj “šarm” za kraj osnovnog dijela jedriličarskog natjecanja. Puhalo je tijekom cijele staze 13 čvorova, što je bio gotovo pa i najvjetrovitiji plov tijekom cijelog olimpijskog natjecanja. Fantele su to iskoristili i pobijedili u posljednjem plovu osnovnog natjecanja.


Do prvog prolaza stigli su šesti, međutim do polovice staze prestižu četiri para te dolaze na drugo mjesto. Pritisnuli su u drugom dijelu utrke vodeće Irce, na trećem prolazu stigli im na “rep”, na svega pet sekundi zaostatka te u fotofinišu slavili za nekoliko tisućinki.


Fantele tako u Medal race ulaze kao šesta posada s 85 negativnih bodova, samo devet više od trećeplasiranih Novozelanđana McHardija i McKenzija. Valja istaknuti kako se bodovi u današnjem plovu udvostručuju, a za one koji manje poznaju pravila cilj je skupiti što manje negativnih bodova.


Medalja sada više nije neki “tamo” san, nego s obzirom na formu svašta se može očekivati danas.


Fenomenalna je to uvertira za posljednju jedriličarsku utrku na ovim Igrama koji bi prema, zasad utvrđenom terminu, trebala početi nešto malo prije 15 sati. Za sada zlato ide u Španjolsku Botinu Le Cheveru i Trittel Paulu, a srebro Ircima Dicksonu i Waddiloveu.