Loren Fatović je s pet golova predvodio Hrvatsku, a kapetan Marko Bijač je sakupio 10 obrana, od toga dva je puta zaustavio peterce Vamosu, dva je gola dodao Luka Bukić. U mađarskom sastavu su po dva gola zabili Marton Vamos i Szilard Jansik.


U novom vaterpolskom “klasiku” hrvatski su igrači opet pokazali kako su idealno tempirali formu za Igre u Parizu. Nakon “toplo-hladno” odigranih dvoboja u skupini, otkako je počelo natjecanje na ispadanje, izabranici Ivice Tucka prikazuju svoje najbolje predstave, nakon 10-8 pobjede protiv Španjolske u četvrtfinalu, u polufinalu je sa 9-8 “pala” i Mađarska.




Hrvatska je povela u prvoj minuti lijepim pogotkom Jokovića, no uslijedila su tri uzastopna gola Mađara u manje od dvije minute čiste igre. Mrežu iza Bijača tresli su Jansik, Vamos i Fekete. A tada se “probudio” Fatović, on je postigao dva uzastopna gola za 3-3 na kraju prve četvrtine. Fatoviću se pridružio i Bijač koji je u zadnjim sekundama prve četvrtine upisao prvu obranu, da bi u prvoj minuti drugog dijela naš kapetan po prvi put zaustavio peterac Vamosu. Nažalost, lopta se vratila mađarskom igraču koji je iz “popravnog” zabio za 3-4.


No, Fatović nije dopustio Mađarima novo odljepljivanje, zabio je peterac za 4-4, a nakon gola Varge je pogodio i za 5-5. Ključnom se pokazala završnica druge četvrtine kada su Žuvela i Fatović svojim petim golom odveli Hrvatsku na 7-5. Svoj zadnji gol Fatović je zabio osam sekundi prije isteka četvrtine i to s igračem više.


U drugom poluvremenu Hrvatska je zabila samo dva gola, a prednost je čuvao fenomenalni Bijač. Za Mađarsku su u trećoj četvtini zabijali Angyal i Jansik, no u oba je slučaja Bukić vrlo brzo vraćao prednost na dva razlike. Imala je Mađarska u tom periodu i dva peterca, prvo je Manhercz promašio vrata, a onda je Bijač fantastično zaustavio udarac Vamosa. Nakon te Bijačeve obrane mogla je Hrvatska u zadnjoj sekundi i na tri razlike, ali pokušaj Marinića Kragića u situaciji s igračem više zaustavila je vratnica.


Početkom posljednje dionice Hrvatska je imala dva napada s igračem više za bijeg na plus tri, nije ih iskoristila, pa je Nagy golom 4:34 minute prije kraja smanjio na 9-8. Da Mađarska ne poravna u završnici pobrinuo se Bijač koji je bravurozno branio udarce Nagyja i Varge kada je Hrvatska imala igrača manje u bazenu, Nagyju 2:36, a Vargi 1:37 minuta prije kraja.


Ovo je treće veliko vaterpolsko natjecanje u 2024., nakon Europskog prvenstva u siječnju te Svjetskog prvenstva u veljači, a Hrvatska je svaki put stigla do finala. Na EP je osvojila srebro, a na SP zlato.


Hrvatska će u finalu u nedjelju od 14 sati igrati protiv Srbije, dok će Mađarska od 9.30 igrati za broncu protiv SAD-a. Ranije u petak je Srbija u prvom polufinalu svladala SAD sa 10-6 za svoj treći ulazak u finale OI zaredom. I u Riju 2016. i u Tokiju 2021. je osvojila zlato.


Ovom pobjedom hrvatski vaterpolisti osigurali su sedmu medalju za Hrvatsku na Igrama u Parizu, nakon zlata Barbare Matić u džudu i braće Sinković u veslanju, srebra Donne Vekić u tenisu te bronci Mirana Maričića u streljaštvu, Sandre Elkasević u atletici i Lene Stojković u tekvondou.


Za hrvatski vaterpolo ovo je četvrta medalja s OI u povijesti, nakon srebra u Atalnti 1996., zlata u Londonu 2012. i srebra u Rio de Janeiru 2016.


HRVATSKA – MAĐARSKA 9-8 (3-3, 4-2, 2-2, 1-0)


HRVATSKA: Bijač, Popadić; Burić, Fatović 5, Lončar, Joković 1, Bukić 2, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić, Vrlić, Biljaka, Harkov


MAĐARSKA: Vogel, Banyai; Angyal 1, Manhercz, Molnar, Vamos 2, Nagy 1, Zalanki, Fekete 1, Vigvari, Varga 1, Jansik 2, Harai


SUCI: Ohme (Njemačka) i Gomez (Španjolska)


REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4/11, Mađarska 3/7


PETERCI: Hrvatska 1/1, Mađarska 0/3