Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Abeceda Sporta

Od treniranja u podrumu do izgradnje Sportskog centra

Autor: Šime Ćurko

10.09.2024. 11:14
Od treniranja u podrumu do izgradnje Sportskog centra

Foto: HU Antonio Jurjević



Prvo desteljeće ove godine proslavlja Abeceda sporta, koja je počela sa sportskom školom, da bi 2016. napravljen ozbiljan korak i ustanovljen je Nogomeni klub. Na zdravo postavljenim temeljima Abeceda je gotovo svake godine nešto novo dodavala, radila, a sve to rezultiralo je klubom s najviše natjecateljskih kategorija u Hrvatskoj, a ujedno su jedni od rijetkih u državi koji imaju i vlastiti nogometni centar. »Sportaši« mladima nude potpuni nogometni razvoj od najranije dobi pa sve do seniorskih utakmica.


Svi moraju igrati


Vole kazati kako »nijedno dijete ne ostane bez utakmice«, jer što imate od pukog treniranja, ako nemate gdje to pokazati. Tako je u klubu organizirano čak 17 momčadi koje se natječu u službenim ligama, a igrači i igračice u žuto-crnim dresovima kroz sezonu odigraju ukupno preko 500 utakmica.


– Iskreno, u klubu nismo ni razmišljali o tim brojkama tako, jer je to za nas nešto sasvim normalno, ali kada sam ih iznio u razgovoru kolegama iz reprezentacije, ostali su iznenađeni. Nisu mogli vjerovati da jedan tako mali klub uspijeva organizacijski sve to pokriti. Onda smo shvatili da zapravo baš i nismo tako mali – ističe Jure Perković, voditelj škole nogometa Abecede koji ravna klubom koji ima preko 650 aktivnih članova i članica.





– Iz godine u godinu rastemo i razvijamo se u svakom pogledu i mislim da već sada možemo biti itekako ponosni na ono što smo napravili u 10 godina djelovanja pod imenom Abeceda. Sve je krenulo od jedne male sportske udruge namijenjene djeci predškolske i osnovnoškolske dobi, koja je u svojim počecima trenirala doslovno u podrumu, a danas imamo brojke i rezultate kojih se ne bi posramili ni klubovi sa znatno većim mogućnostima. I naravno da na tome ne namjeravamo stati, nego nastavljamo dalje još jače.


Ubrzo stadion


Kruna dugogodišnjeg predanog i sustavnog rada bit će skorašnji dovršetak Sportskog centra Miro Surać u Murvici, čija je izgradnja započeta 2020. godine i sada je ušla u svoju završnu fazu. Bit će to jedinstveni kompleks na području Zadarske županije, jedini u stopostotnom vlasništvu jednoga kluba, koji je u njega uložio velika vlastita sredstva.


– To je projekt kojega svi u klubu sanjamo već dugo godina, a znamo i koliko ga je sanjao naš dragi i neprežaljeni Miro po kojemu će nositi ime. Mislim da je suvišno govoriti koliko će nam to značiti. Bit ćemo jedan od rijetkih klubova u Hrvatskoj s vlastitim igralištem i to će nam otvoriti nove mogućnosti za daljnji napredak na svim razinama. Radovi su pri kraju i vjerujem da ćemo uskoro tamo zaigrati i prve službene utakmice. Nadamo se i podršci Hrvatskog nogometnog saveza, jer sve to radimo s ciljem stvaranja što boljih uvjeta za rad i razvoj mladih nogometaša i nogometašica na ovom, talentom izrazito bogatom, području.



Mlađi dio Abecedina pogona ostat će trenirati na Športskom centru Višnjik, gdje djeluje Škola nogometa koja okuplja dječake i djevojčice već od četiti godine.


– Višnjik nam nudi odlične uvjete za uvod u svijet nogometa. Pridružit nam se mogu sva djeca od 2010. do 2020. godišta. Pripremamo još neke novosti koje će zaokružiti našu sportsku priču i veselimo se svemu što je pred nama – zaključio je Perković.